Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Zo moet jij je muren verven volgens de experts

geschreven door rosa

Zo moet jij je muren verven volgens de experts

De muren zelf verven kan altijd een lastig klusje zijn! Je zult dit vast niet iedere week opnieuw doen. Daarom hebben wij de experts van Flexa gesproken en samen alle do it yourself verftips op een rijtje gezet. Zo wordt zelf je huis schilderen super easy!

Oh, ik heb direct de verfkleuren van de sfeerfoto's eronder getagd, zo kun je direct thuis aan de slag ;-)

Zorg voor een gladde en schone ondergrond vóórdat je gaat verven
Deze tip spreekt uiteraard voor zich, maar wordt helaas veel te vaak verkeerd gedaan. Kit de scheuren dicht, dicht gaatjes met een allesvuller (doe dit minimaal 24 uur voordat je gaat verven) en schuur alles glad vóórdat je de wanden gaat verven. Als de wanden al gesausd zijn, hoef je niet meer aan de slag met schuurpapier.

Zorg ervoor dat de ondergrond glad, stof- en vetvrij is. Als je de muren gaat verven ga je dus eerst aan de slag met schuurpapier en een sopje met een geschikte verfreiniger zoals Alabastine Verfreiniger. Doe je dit niet, dan heb je kans dat er vlekjes en bobbels in je pas-geverfde muren krijgt. Let er ook op, dat je na het schuren de ruimte goed stofzuigt. Anders is de kans aanwezig dat het losgekomen stof alsnog aan de nog natte muren gaat plakken. Dan is al je harde werk voor niets geweest.

zo moet je een muur verven

Plak de kozijnen af en verwijder omhulsels van stopcontacten en schakelaars
Als je zelf je muren gaat verven, wil je natuurlijk dat dit netjes gebeurt. Daarom is het belangrijk dat je de kozijnen afplakt en alle omhulsels van de stopcontacten en schakelaars verwijdert voor de mooiste afwerking van het schilderwerk. Dit gaat het makkelijkst met een kleine schroevendraaier. Heb je spijkers of schroeven in de muur zitten die jij niet wilt verven? Verwijder deze dan ook voordat je aan de slag gaat.

De ondergrond van het schilderstape moet ook droog en vetvrij zijn, omdat het anders niet goed plakt. Als je toch al met je sopje bezig bent, kun je direct de kozijnen even afnemen.

Wanneer gebruik je een verfkwast en wanneer gebruik je een verfroller?
Begin met het verven van de randjes met een kleine blokkwast. Zo kan je namelijk het meest nauwkeurig te werk gaan. Gebruik in de hoeken een ronde kwast. Voor de rest van de muur gebruik je een verfroller voor een egaal resultaat.

zo moet je een muur verven

Zoveel verf doe je op je kwast of roller
We denken al gauw ‘hoe meer verf ik op mijn roller doe, hoe minder vaak ik hoef te dippen’. Het klopt inderdaad dat je de roller dan minder vaak opnieuw in de verf moet dopen. Maar, als er teveel verf op zit, is de kans groot dat deze gaat druipen of dat je muur oneffen wordt geverfd. Vind hierin dus de gulden middenweg.

Als je aan de slag gaat met een verfroller, zorg je er als eerste voor dat je voldoende verf in het daarvoor bestemde bakje giet. Nadat je de roller door de verf hebt gehaald, rol je ‘m meerdere malen over het geribbelde deel van het verfbakje. Dit doe je, zodat er zo veel mogelijk verf in de roller wordt geduwd en de overtollige verf wordt verwijderd. Zo krijg je de mooiste effen strepen op de wand.

Als je aan de slag gaat met een verfkwast, doop je ‘m voor ongeveer 1/3e of voor de helft in de verf. Wanneer je ‘m helemaal in de verf doopt, is de kans groot dat ‘ie gaat druipen.

zo moet je een muur verven

Verf in delen
Begin met het opzetten van twee verticale banen en verdeel deze vervolgens netjes door horizontaal met je roller eroverheen te gaan. Vervolgens ga je van boven naar beneden afrollen. Blijf dit steeds herhalen totdat de hele wand bedekt is met verf. Breng altijd minimaal twee verflagen aan voor een dekkend resultaat.

Klaar met schilderen?
Als je klaar bent met schilderen kun je direct al de schilderstape verwijderen. Als de tape blijft zitten, kun je een stanleymes gebruiken om het los te krijgen. De schakelaars en omhulsels zet je pas terug op het moment dat de muur helemaal is opgedroogd.

Maak je verfkwasten en -rollers goed schoon nadat je ze hebt gebruikt. Als je verf op waterbasis hebt gebruikt, kun je deze super makkelijk schoonmaken met warm water. Vul een bak met warm water en laat de kwasten hier in weken voor ongeveer twee uur. Droog de kwasten vervolgens met een schone doek.

Als je verf op terpentinebasis hebt gebruikt, krijg je deze schoon met terpentine. Als je jouw verfkwasten hebt gereinigd, hang je ze op aan een spijker zodat je ze in de toekomst nogmaals kunt gebruiken.

zo moet je een muur verven

Extra tips:

De 60/30/10 regel
Deze regel kan je helpen om de juiste balans te vinden en een rustig kleurenpalet te behouden. Verf ongeveer 60% van je kamer in één kleur. Vaak wordt er gekozen om het merendeel van de wanden in deze tint te verven. Vervolgens schilder je 30% van de ruimte in een andere kleur. Denk bijvoorbeeld aan een andere wand of verf kastjes in deze kleur. Deze kleur mag wel iets meer uitgesproken zijn dan de kleur die je voor 60% van de ruimte gebruikt. Tot slot kies je een andere kleur waar je 10% van de hele ruimte mee verft of je accessoires in aanschaft. De 10% geldt echt als accentkleur en kun je dus lekker vaak veranderen.

Ga in één keer door
Hoe verleidelijk het ook is om tussendoor pauzes te nemen tijdens het verven, het is niet aan te raden. Als je tussendoor stopt, krijgt de verf al de kans om op te drogen. Als je dan weer verdergaat, krijg je strepen. Zorg er dus voor dat je altijd achter elkaar een hele muur of kast aanpakt. Je kunt natuurlijk wel nadat je één wand of meubelstuk hebt geverfd even een welverdiende pauze nemen.

Neem je even een pauze? Bewaar je verfkwasten dan zo!
Als je tijdens het verven toe bent aan een pauze – of deze nou slechts een paar uurtjes duurt of een aantal dagen – bewaar dan je verfkwasten in de koelkast. Rol je kwast in aluminiumfolie, een boterhamzakje of een plastic tasje en zet deze in de koelkast. Als je de kwast zo’n 10 minuten voordat je weer gaat verven uit de koelkast haalt, is de verfkwast nog nat en klaar voor gebruik.

Zo blijft je verf jaren goed
Op de één of andere manier hebben wij -ondanks onze berekeningen- altijd een beetje verf over. Deze moet je niet weggooien! Als je de verf bewaart, kun je altijd je wanden een touch-up geven zonder dat je nieuwe hoeft te kopen. Of wat dacht je ervan om tafeltjes, krukjes of kastjes in dezelfde kleur als je wanden te verven? Hoewel wij aanraden om hier lak voor te gebruiken, is het een goede en duurzame manier om je restjes verf op te maken. Als je klaar bent met verven, sluit je het verfblik goed af. Tik met een hamer op het verfblik nadat je ‘m hebt afgesloten zodat hij luchtdicht is. Zuurstof kan de levensduur van verf namelijk verminderen. Draai het verfblik eventjes om, zodat de rand van de deksel volloopt met verf. Draai het verfblik vervolgens weer om en zet ‘m op de normale manier weg. De meeste verfblikken kun je gewoon in de schuur of garage bewaren. Als de temperatuur op de bewaarplaats maar onder de 35°C en boven de 0°C blijft.

zo moet je een muur verven

Oh extra handig: probeer eerst de verfkleur bij jou thuis uit met een Flexa Kleurtester. De verf ziet er in iedere ruimte namelijk weer anders uit. Check dus eerst even of de kleur bij jou thuis ook zo mooi staat als je in je hoof hebt ;-). Klik hier om alle muurverf testers te bekijken.

Zie ook:
- De meest gemaakte fouten bij het verven van de muur
- De meest gemaakte fouten bij het kiezen van een kleur in je interieur
- 3 kleuren die niemand durft te gebruiken op de muur