Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Woonkamer

Tips voor een stijlvolle speelhoek in de woonkamer

geschreven door Lynn
Tips voor een stijlvolle speelhoek in de woonkamer

Ben je opzoek naar de ultieme speelhoek voor jouw kinderen? Ontdek de sleutel tot een speelparadijs in je eigen woonkamer! In deze blog onthullen we de geheimen van een perfecte speelhoek, afgestemd op de behoeften en hobby's van jouw kleintjes. Van zachte speelkleden tot creatieve knutselhoekjes, we hebben alle tips en trucs om elke centimeter van je woonruimte optimaal te benutten. Maak van spelen een feest met duurzame en praktische materialen die tegen een stootje kunnen. Lees snel verder om te ontdekken hoe jij een speelhoek creëert waar jouw kinderen dol op zullen zijn!

speelhoek-bureau-kinderkeukenBron: Machs via HomeDeco Binnenkijken

Welke elementen zijn belangrijk voor de kids?

Ieder kleintje heeft weer behoefte aan een ander soort speelhoek. Je kijkt hoeveel ruimte je hebt in de woonkamer om bepaalde meubels neer te kunnen zetten. Maar het is ook leuk om je kind in dit proces mee te nemen. Wat zijn de hobby’s van jouw kleintje? Afhankelijk wat hier uitkomt, kun je kiezen voor de volgende onderdelen in de speelhoek:

• Een zacht speelkleed om op te spelen
• Klein bureau + stoel om aan te tekenen en knutselen
• Relaxte kinderstoel om rustig te lezen of muziek te luisteren
Kinderkeuken om de lekkerste ‘gerechten’ in te maken
• Mini huisje of tipitent om in te spelen
Balance board, loopfiets of hobbelpaard
• Een lief poppenhuis

kinder-speelhoek-kinderwagenBron: Interiorbylee via HomeDeco Binnenkijken




 

Op deze plekken kun je de speelhoek creëren

Je hoeft zeker geen extra kamer in huis te hebben om als speelkamer te gebruiken. Dit kan prima in een hoek van de woonkamer. Zo kan je kind lekker spelen en houdt jij een oogje in het zeil. Of je nou veel of weinig ruimte in de woonkamer hebt, met deze tips kun je in elke woonkamer een speelhoek maken:
1. Heb je een trap in de woonkamer? Dan is de ruimte hieronder waarschijnlijk leeg. Gebruik stapelboxen onder de trap om opbergruimte te creëren, leg een kleed neer om de hoek afte bakenen en zet een klein bureautje tegen de muur.

2. Als verlengstuk aan het tv-meubel kun je deze doortrekken met een klein bureau met krukjes. Verf deze in dezelfde kleur van het tv-meubel om eenheid te behouden.


3. Heb je veel loze ruimte achter de bank? Dan is dit de perfecte plek voor een kinderhoek. Je kan de kids achter je horen spelen terwijl jij rustig je favoriete serie kijkt. Gebruik een roomdivider of open kast om van de hoek een eigen ruimte te maken.

4. Gebruik een lage kast en plaats deze horizontaal tegen de muur aan. Je kunt boven op de kast kussens neerleggen om op te zitten, en daaronder heb je zat opbergruimte.

speelhoek-achter-bankBron: Woonenzo via HomeDeco Binnenkijken


Mand Taby Medium
Little Lofts


 

Zo zorg je voor eenheid

Je kunt in de kinderhoek het beste kiezen voor kleuren die passen bij de rest van het interieur. Zo bewaar je de rust en voorkom je dat de speelhoek chaotisch wordt. Natuurlijk zal al het kinderspeelgoed in fluorescerende kleuren niet bij je interieur passen. Maar dat is niet erg, want die kun je gewoon opbergen wanneer ze klaar zijn met spelen. En een houten keukentje in pasteltinten is een mooi DIY project om te schilderen in de kleuren naar jouw keuze.

Houdt ook rekening met de materialen die je gebruikt. Deze laat je namelijk terugkomen in het bureau, de stoel, kasten en het vloerkleed. Stijl de hoek af met leuke wanddecoratie die passen bij jouw interieurstijl. Denk aan rotan wanddecoratie, een gave poster of een leuke wandlamp.

speelhuisje-woonkamer-eenheidBron: Britt_vandenbroek via HomeDeco Binnenkijken




 

Baker de hoek af, zonder deur

Het mooie aan een speelhoek in de woonkamer is dat er geen dichte deur tussen zit. Ook al had dat soms wel fijn geweest voor het geluid 😉. Maar je krijgt alleen al een glimlach op je gezicht als de kids zoet aan het spelen zijn in hun eigen fantasiewereld. Wel is het belangrijk dat je duidelijk laat zien waar de speelhoek begint en eindigt. Zo voorkom je dat al hun speelgoed alsnog door de hele woonkamer slingert.

Dit kun je op verschillende manieren doen:

• De simpelste is om een zacht vloerkleed neer te leggen. Hiermee duid je precies de grootte van de hoek aan, en jouw kleintje zit lekker zacht op de grond.
• Een openwandkast is een andere stijlvolle manier. Zet deze op de grens tussen de woonkamer en de speelhoek. Zo is de hoek afgesloten maar kun je er wel nog doorheen kijken. Laat de onderkant van de kast dicht zodat je extra opbergruimte hebt.
• Voor de planten liefhebbers onder ons kun je een groen gordijn gebruiken. En nee die is niet van stof gemaakt, het is een gordijn van planten! Hang een paar hangplanten aan het plafond naast elkaar. Met de tijd zullen deze steeds verder naar beneden groeien; dan heb je een natuurlijke roomdivider!
• Met verf of behang aan de slag gaan is ook een creatieve en budgetproof oplossing. Verf bijvoorbeeld vanaf de onderkant tot de helft van de muur in een leuke kleur. Dit kun je ook met behang doen om een speels effect te creëren.
• Je hebt ook erg mooie roomdividers die echt wat toevoegen aan je interieur. Een makkelijke manier om de hoek af te schermen.

speelhoek-muurverf-tv-meubelBron: Carmen29 via HomeDeco Binnenkijken




 

Gebruik vuilbestendige materialen

In de speelhoek zal er af en toe gekliederd en geknoeid worden, en daar moeten de meubels tegen kunnen. Gebruik materialen die wel tegen een stootje kunnen, zoals stevig en duurzaam hout. Zorg dat de muurverf makkelijk schoon te maken is. Leg een vloerkleed neer om de vloer hieronder te beschermen.

speelhoek-bureau-fauteuilBron: Interiorbylee via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- Buiten speel musthaves voor kids
- De 4 meest gemaakte fouten bij de inrichting van een babykamer
-Binnenkijken in hippe kinderkamers

Tuin

De 4 tuintrends van 2024

geschreven door Gabrielle
De 4 tuintrends van 2024

Natuurlijke tuinen bieden een prachtige setting waarin we onze buitenruimtes kunnen transformeren tot plekken van rust, schoonheid en expressie. In het jaar 2024 presenteren tuinontwerpers en liefhebbers breed aanbod aan inspirerende trends die elk een unieke benadering van t...

meer...