Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Planten

7 tips om je kamerplanten optimaal te verzorgen

geschreven door Rosa
7 tips om je kamerplanten optimaal te verzorgen

Wij zijn gek op planten in het interieur! Ze brengen direct een hoop sfeer en persoonlijkheid in een ruimte en zijn ook nog eens hartstikke hip. Hoe meer planten, hoe beter zeggen wij dan ook vaak op de redactie. Hoe goed we ook ons best doen, soms lukt het gewoon niet om een plant mooi, vol en in leven te houden. Daarom heb ik 7 verzorgingstips samengesteld die voor alle kamerplanten gelden. Vanaf nu, kan er niets meer mis gaan ;-)!

Tip 1: houd ze schoon

Als stof zich ophoopt op je bladeren, kan de plant niet langer ademen. Daarom is het belangrijk om de bladeren goed schoon te houden. Dit gaat het best met een licht-vochtig microvezeldoekje, maar een vochtig papieren doekje werkt ook. Neem hier goed de tijd voor en reinig ieder blad.

badkamer-met-plantBron: sjennikegaal via HomeDeco Binnenkijken

Tip 2: sproei regelmatig

Veel planten houden van vocht. Niet alleen bij de wortels, maar ook op de bladeren. Besproei de bladeren van je planten dan ook regelmatig. Vooral de tropische planten houden hiervan. Je kunt dit het beste doen met een plantenspuit. Door vanaf een afstandje te sproeien, krijgen alle bladeren wat water. Deze tip geldt niet voor vetplanten. Vetplanten komen oorspronkelijk uit droge gebieden en hoeven dus bijna geen water.

eetkamer blauw plant Bron: jodi via HomeDeco Binnenkijken

Tip 3: investeer in goede potgrond

Als je lang plezier wilt hebben van je planten, investeer dan in goede potgrond. De plant haalt namelijk z'n voedingsstoffen uit de potgrond. Let er ook op dat je de juiste potgrond kiest voor jouw plant. Gebruik cactusgrond voor vetplanten en cactussen en gebruik kamerplanten-potgrond voor alle andere binnenplanten voor het mooiste resultaat.

woonkamer-planten Bron: wonenbijiris via HomeDeco Binnenkijken

Tip 4: maak een schema (en houd je hieraan)

Een van de meestvoorkomende redenen waarom je planten doodgaan, is door teveel of juist te weinig water. Maak daarom een duidelijk schema wanneer je de planten water geeft. Check altijd de potgrond voordat je enthousiast aan de slag gaat met de plantenspuit. Als de potgrond nog vochtig is, hoef je de plant geen water te geven. Geef je tropische planten 1x per week water (benevel de bladeren wel regelmatig) en geef je vetplanten ongeveer 1x per twee weken water. Check altijd even de gebruiksaanwijzing van je plant.

woonkamer urban jungle Bron: jellinadetmar via HomeDeco Binnenkijken

Tip 5: koop potten met een afvoergat aan de onderkant

Zorg dat je altijd bloempotten hebt met een afvoergat aan de onderkant. Door deze opening kan het overtollige water weglopen uit de pot. Zo voorkom je dat er teveel water in de pot achterblijft, waardoor de wortels van de plant kunnen gaan rotten. Let er wel op, dat je bloempot dus altijd op een schoteltje staat zodat het overtollige water wordt opgevangen.

eetkamer-bar-planten Bron: pakhuiswonen via HomeDeco Binnenkijken

Tip 6: als de bladtoppen bruin worden

Als de topjes van de bladeren bruin worden, betekent dit dat je plant meer vocht nodig heeft. Benevel de bladeren dan vaker of -als de potgrond erg droog is- geef de plant vaker water. Ook kan de luchtvochtigheid in huis een probleem zijn. Zorg er dan voor dat de luchtvochtigheid in huis hoger wordt door meer frisse lucht binnen te laten of nog meer planten aan te schaffen.

kamerplanten-plantenBron: deeekhoorn via HomeDeco Binnenkijken

Tip 7: als de bladeren geel worden

Als de bladeren geel worden, kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Als de bladeren geel worden maar vochtig zijn en gaan rotten, betekend het dat je de plant teveel water hebt gegeven. Als de bladeren geel zijn maar droog en met bruine vlekken, betekent het juist dat je de plant te weinig water hebt gegeven. Mocht je zeker weten dat je de plant precies voldoende water geeft, kunnen gele bladeren ook duiden op verouderde potgrond. In dat geval zitten er onvoldoende voedingsstoffen in de plant en kun je het best de potgrond vervangen.

interieur-hal-plantBron: wonenbydo via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- DIY: zo kweek je je eigen ananasplant
- Deze goedkope planten doen het goed in ieder interieur
- Deze 3 planten zijn perfect voor de badkamer

Tuin

De 4 tuintrends van 2024

geschreven door Gabrielle
De 4 tuintrends van 2024

Natuurlijke tuinen bieden een prachtige setting waarin we onze buitenruimtes kunnen transformeren tot plekken van rust, schoonheid en expressie. In het jaar 2024 presenteren tuinontwerpers en liefhebbers breed aanbod aan inspirerende trends die elk een unieke benadering van t...

meer...