- Inloggen of registreer
- Altijd gratis bezorging vanaf €75
- Klantbeoordeling: UITSTEKEND
- Shop 400+ merken
Vandaag is het International Coffee Day en dat is geen toeval. De verfrissende ijskoffies maken namelijk langzamerhand plaats voor een warme, romige cappuccino en stiekem is dat helemaal geen straf. En al helemaal niet als de espresso, melk en het schuim perfect in balans zijn. Een goede cappuccino draait namelijk om perfectie. Maar hoe tover je deze perfectie in een kop ínclusief een mooi figuurtje? In deze blog vertellen wij je stap voor stap hoe jij een koffie als een pro schenkt inclusief die welbegeerde latte art, met als kers op de taart de ultieme tip voor de perfecte cappuccino!
Bron: Rizky Subagja
Benodigdheden
De perfecte cappuccino tover je niet, volgens de pro's, met een kant-en-klaar melkschuimer van de supermarkt. Voor een goede cappuccino heb je het volgende nodig:
- Een bonenmaler en tamper (of kant-en-klare gemalen koffiebonen)
- Een espressomachine inclusief stoompijpje
- Volle melk
- RVS melkkan
Wil jij je bekwamen tot een echte (thuis)barista? Dan is het goed om je in te lezen in de theorie achter het baristavakmanschap. Iets wat wij je vandaag niet gaan bijbrengen, want hier gaat het om het wat meer praktische gedeelte: de juiste verhouding!
Bron: Rizky Subagja
De perfecte verhouding
De perfecte cappuccino valt of staat bij een ideale verhouding tussen de espresso, melk en schuim. Iets wat eigenlijk helemaal geen hogere wiskunde is: het totale kopje bestaat namelijk uit precies drie gelijke delen van ⅓ espresso, en dito melk en schuim.
Bron: Nathan Dumlao
⅓ zuur-zoete espresso
Begin bij het begin: de perfecte espresso. Het smaakpalet van een espresso gaat van zuur-zoet-bitter. Stel de maler zo af dat de espresso 20 tot 30 seconde doorloopt. Een goede doorlooptijd is essentieel: loopt hij te kort door, dan is de espresso te zuur en vice versa. Om de cappuccino in balans te houden, heb je een koffie nodig waarvan de smaak niet wegvalt als melk en schuim wordt toegevoegd. Tipje van de sluier: verwarm de kop van tevoren, zodat je cappuccino niet te snel afkoelt!
Bron: Nathan Dumlao
⅓ romige melk
Geen cappuccino zonder melk. Tijd om de melk op te schuimen, dus! Het creëren van een kannetje glad opgeschuimde melk zonder bubbels is een flinke uitdaging. De temperatuur van de melk is een belangrijke factor voor zowel het creëren van glad schuim, als voor de smaakperceptie. Houd daarom, tijdens het opschuimen al, de temperatuur goed in de gaten. De melk heeft een juiste temperatuur tussen de 60°C en 70°C. Ga je daarboven, dan verbrandt de melk en wordt hij bitter én ontstaan er bubbels in het melkschuim.
Bron:
⅓ perfect schuim
Tot slot zijn we aangekomen bij het lastigste gedeelte: het creëren van het perfecte schuimlaag, inclusief latte art! Wij nemen het stap voor stap met je door.
• Vul je kannetje tot het punt waar de schenktuit begint.
• Draai de stoompijp helemaal open en begin met schuimen. Dit doe je door de gaatjes van het pijpje op de melkoppervlakte te houden. Hoor je een sissend geluid? Dan ben je op de goede weg! Houd je andere hand ten alle tijden op het kannetje, zodat je de temperatuur goed aan kan voelen.
• Je melk stijgt nu als het goed is. Dit kan erg snel gaan, dus stop op tijd met het schuimen (sissen dus). Wanneer de melk lauwwarm aanvoelt, stop je met schuimen en 'verwarm' je slechts de melk. Dit doe je door de stoompijp verder in de melk te laten zakken.
• Is de melk warm genoeg? Draai de stoompijp uit en let op: haal de stoompijp pas uit je kan als hij helemaal uitstaat, dit voorkomt een melkexplosie in je gezicht - iets wat iedere barista weleens is overkomen ;).
• Tik met je kannetje op het aanrecht, zodat de eventuele bellen verdwijnen. Wals ondertussen met het kannetje, zodat je melk een egale massa wordt.
• Schenk vervolgens ⅓ van de melk af in een andere kan (of glas). Gooi dit nog niet weg, je kan dit nog nodig hebben!
• Pak je kopje en houd deze een beetje schuin, en schenk met een draaiende beweging de melk bij de espresso. Zorg dat je dicht met je kannetje bij het kopje blijft (zo komt er meer schuim mee) en schenk tenslotte een hartje in het kopje.
• Tijd om je barista skills op de proef te stellen! Dit kun je doen door een klein (niet te zwaar ;)) lepeltje op het schuim te leggen. Blijft deze erbovenop liggen? Dan ben jij een barista in de dop! Je kunt het schuim ook een beetje aan de kant scheppen om te zien of er daadwerkelijk 2-3 cm schuim in het kopje zit.
Toch meer trek in een wat koudere variant? In deze blog laten wij 5 ijskoffies zien die je thuis gemakkelijk maakt!
Bron: Fahmi Fakhrudin
Zie ook:
- Haal de barista in je naar boven: 5 lekkere koffies die jij gewoon thuis kan maken
- 5x snelle en simpele ijskoffies voor thuis
- 3 gezonde (!) ijskoffies die je deze zomer moet proeven
Bekijk onze 20 stijlvolle eetkamerstoelen onder €100, speciaal geselecteerd door onze stylisten! Betaalbaar en trendy design voor elk interieur. Vind jouw favoriet en geef je eethoek een frisse, stijlvolle upgrade!