- Inloggen of registreer
- Altijd gratis bezorging vanaf €75
- Klantbeoordeling: UITSTEKEND
- Shop 400+ merken
Wanneer je kleuren gaat combineren, is het goed om je je ervan bewust te zijn dat je hiermee contrasten kunt creëren. Contrasten hebben namelijk invloed op hoe je een kleur beleeft. Wanneer je bijvoorbeeld zwart en wit dichtbij elkaar plaatst, lijkt het zwart zwarter en het wit witter. Het kan dus zo zijn dat je onbewust een contrast creëert dat je eigenlijk niet wilt, of misschien juist wel. In deze blog bespreek ik 6 van de 8 kleurcontrasten die bedacht zijn door Itten. Deze kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste kleuren.
1. Kleur tegen kleurcontrast
Het kleur tegen kleurcontrast maak je door verzadigde zuivere kleuren dicht bij elkaar te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de primaire kleuren rood, geel en blauw. Maar dit kun je ook doen met secundaire kleuren (oranje, groen en paars) of tertiaire kleuren (menging van drie primaire kleuren). In het interieur hieronder zijn alle primaire kleuren verwerkt.
Bron: Westelm
2. Kwaliteitscontrast
Bij dit contrast gaat het om de kwaliteit van de kleur. Dit contrast kun je maken door één kleur te kiezen en hier zowel lichte en donkere, als felle en minder felle tonen uit te halen en deze te combineren. Dit contrast wordt ook wel ton-sur-ton genoemd. Bij het interieur hieronder vormen de kleurtonen van de muur en de kussens het kwaliteitscontrast.
Bron: Miloudv via HomeDeco Binnenkijken
3. Licht-donkercontrast
Dit contrast houdt in dat je lichte en donkere tinten combineert die sterk van elkaar verschillen. Het grootste licht-donkercontrast maak je met wit en zwart, maar je kunt dit ook met andere kleuren maken. Een voorbeeld is een donkere vloer en lichte wanden. Met dit contrast kun je meer diepte creëren in je interieur.
Bron: By_iloon via HomeDeco Binnenkijken
4. Complementair contrast
Een complementair contrast maak je door twee kleuren te combineren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Dit zijn oranje en blauw, rood en groen en geel en paars. Je zou denken dat dit best heftig is, maar doordat de kleuren elkaar aanvullen worden ze als rustig ervaren. Wanneer je twee complementaire kleuren dichtbij elkaar plaatst, ogen ze feller. Hieronder is paars en geel gecombineerd.
Bron: Machteldvanochten via HomeDeco Binnenkijken
5. Kwantiteitscontrast
Bij dit contrast combineer je opvallende en onopvallende kleuren. De opvallende pas je heel weinig toe, en de onopvallende heel veel. Geel is bijvoorbeeld heel opvallend en violet veel minder. Gebruik je hierbij een kwantiteitscontrast, dan verwerk je veel violet en weinig geel in je interieur. Hiermee voorkom je dat bepaalde kleuren gaan overheersen. Hieronder zie je groen en geel, waarbij geel het meest fel is en dus het minst is toegepast.
Bron: arco via HomeDeco Binnenkijken
6. Warm-koudcontrast
Bij dit contrast combineer je warme en koude kleuren met elkaar. Volgens de kleurencirkel zijn er zes warme kleuren: geel, geeloranje, oranje, oranjerood, rood, roodviolet. Daarnaast zijn er vier koele kleuren: blauwviolet, blauw, blauwgroen en groen. Violet en geelgroen zijn overgangskleuren. Volgens Itten is groen niet bruikbaar bij dit contrast. Bij de slaapkamer hieronder vormen het blauwe en roestkleurige beddengoed het warm-koudcontrast.
Bron: hoff_van_saar via HomeDeco Binnenkijken
Zie ook:
-3x prachtige kleurcombinaties met roestbruin
-Durf tinten in dezelfde kleur te combineren
-Dit zegt jouw favoriete interieurkleur over jou!