- Inloggen of registreer
- Altijd gratis bezorging vanaf €75
- Klantbeoordeling: UITSTEKEND
- Shop 400+ merken
Of je nou een heuse plantenverzorger bent, of iemand die de groene vingers nog net niet helemaal onder controle heeft; het verzorgen van (tuin)planten is voor iedereen af en toe een flinke uitdaging. Het blijft altijd een raadsel waarom jouw dierbare plant plotseling het loodje legt en dit kan ons allemaal flinke frustratie opleveren. Een van de belangrijkste aspecten, naast het geven van water, is de standplaats. Vandaag brengen wij jou een beetje kennis bij over hoe de standplaats jouw (tuin)planten beïnvloedt, zodat jij die groene vingers binnen no-time weer onder controle krijgt.
Bron: stylingbymanon via HomeDeco Binnenkijken
Zonlicht of juist schaduw?
Of een plant net zo gek is op de zon als wij of juist graag in de schaduw verblijft, hangt natuurlijk af van de plantensoort. Wij besparen je de enorme waslijst aan planten en zijn bijbehorende wensen, hiervoor is het allereerst slim om op het etiket te kijken. Maar ook deze etiketten kunnen lastig te begrijpen zijn, dus daarom helpen wij je een handje!
Zonplanten
Heb jij een zonplant te pakken? Dan wil deze tussen half mei en half september minimaal vijf uur per dag flaneren in de zon op het warmste gedeelte van de dag.
Halfzon/halfschaduw
Staat er halfzon/halfschaduw op het etiket? Dan betekent dit dat hij tussen half mei en half september maximaal vier uur per dag in de volle zon wil staan. Daarbuiten geeft hij de voorkeur geeft aan lichte schaduw.
Schaduwplanten
Deze planten geven de voorkeur aan maximaal twee uur volle zon per dag tussen half mei en half september. Hiernaast staan ze, de naam zegt het al, de rest van de dag het liefst in de schaduw. Dit kun je gemakkelijk voor elkaar krijgen met een fijne parasol of schaduwdoek!
Lichte schaduw
Een plant die van lichte schaduw houdt, wil graag een lichte standplek. Dit betekent dat hij niet graag direct in de felle zon staat, maar wel graag weerspiegeld licht ziet. Deze planten staan bijvoorbeeld het liefst onder een boom. Hierdoor komen ze niet direct met het zonlicht in aanraking.
Bron: bijmona via HomeDeco Binnenkijken
Temperatuur
Hoewel exotische planten fantastisch staan in onze Hollandse tuintjes, kan een beetje vorst deze planten al snel vernielen en dan kun je opnieuw in de weer gaan met de beplanting... De temperatuur is immers net zo belangrijk als het geven van water en het zonlicht. Je kunt het één namelijk niet compenseren met het ander. Luister dus goed naar een plant zijn wensen!
Bron: boeijen via HomeDeco Binnenkijken
De maximale hoogte en groeisnelheid
Bij het bepalen van de standplaats voor je planten in de tuin is het slim om rekening te houden met de groeisnelheid en de maximale hoogte van een plant. Wat nu een slimme optie lijkt te zijn, kan over een aantal jaar je totale zonlicht blocken of leidingen openbreken in de grond. Kijk dus (ver) vooruit en verricht grondig vooronderzoek!
Bron: vleugje_eef_ via HomeDeco Binnenkijken
Durf te experimenteren
Het verzorgen van planten blijft ten slotte altijd een experiment en durf dus ook volop te experimenteren! Dit maakt het tuinieren immers des te leuker, nietwaar?
Bron: bouw_huisje via HomeDeco Binnenkijken
Zie ook:
- Dé tip om jouw zithoek in je tuin nog sfeervoller te maken
- Zo creëer je meer privacy in je tuin
- Zomer musthave: vuurtafels, vuurschalen en tuinhaarden
Bekijk onze 20 stijlvolle eetkamerstoelen onder €100, speciaal geselecteerd door onze stylisten! Betaalbaar en trendy design voor elk interieur. Vind jouw favoriet en geef je eethoek een frisse, stijlvolle upgrade!