Inspiratie

 
 

Shoppen

 
 

meer...

Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND 
  • Shop 400+ merken
Koken & Tafelen

In 3 stappen je tafel dekken volgens de etiquette

geschreven door Lynn
In 3 stappen je tafel dekken volgens de etiquette

Het is zover jij bent degene die dit jaar het kerstdiner organiseert. Nu je alle recepten hebt verzameld en eindelijk weet hoe je alles gaat aanpakken vergeet je bijna het belangrijkste. Want de kersttafel moet ook indruk maken op je gasten. Je hebt zo je best gedaan op de gerechten dat die op tafel natuurlijk wel tot hun recht moeten komen. Met deze 3 simpele stappen dek jij je tafel voortaan als een pro. Laat het diner maar beginnen!

1. Tafelkleed en placemats

We beginnen bij het begin: het tafelkleed. Dit is natuurlijk niet moeilijk, maar het is wel leuk als het tafelkleed matcht met je servies. Heb je kleurrijk servies? Kies dan voor een rustig tafelkleed zodat het servies tot zijn recht komt. Je kunt ook spelen met dezelfde kleuren. Bij bijvoorbeeld blauw servies kun je heel mooi een licht of juist donkerblauw tafelkleed combineren. Dit geld hetzelfde voor een placemat, wees hierin creatief en maak er wat moois van.

kleurrijke-kersttafelBron: Stylish_wonen via HomeDeco Binnenkijken
 

2. Borden stapelen

Het stapelen van borden geeft een luxe uitstraling. Als eerste begin je met een onderbord. Dit bord wordt niet gebruikt om gerechten op te serveren maar is wel een mooie toevoeging aan de gehele tafeldekking. Op dit bord zet je de borden voor het hoofdgerecht, voorgerecht en eventueel een soepkom. Deze zet je van groot naar klein neer zodat je telkens een bord weg kan halen om het gerecht op te serveren.

kersttafel-met-houten-loperBron: Noordenzoet via HomeDeco Binnenkijken
 

3. Het bestek

Je legt het bestek zo neer dat het van buiten naar binnen wordt gebruikt. Bijvoorbeeld de vork voor het voorgerecht ligt het verst van het bord met daarnaast de vork voor het hoofdgerecht. Verder liggen de vorken links, de messen (met de snijkant naar links) en lepels liggen rechts. Het bestek voor het dessert komt boven de borden te liggen, hier wijst de kleine lepel naar links en de vork naar rechts.

kersttafel-etiquetteBron: Libby Penner

4. Verschillende glazen

In deze tafelsetting maken we gebruik van drie verschillende glazen. Deze zet je rechtsboven het bord in een driehoek met linksonder een waterglas, bovenaan het rode wijnglas en rechtsonder het witte wijnglas. Het servet mag links naast het bestek of deze kun je in een vorm vouwen en boven op de borden zetten.

roze-glazen-in-driehoekBron: Andrew Donovan

5. Tafel aankleden

Nu de basis staat kun je met het aankleden beginnen. Je zou naamkaartjes kunnen maken zodat iedereen weet waar ze kunnen gaan zitten. Speel hiermee met de indeling en zet mensen die elkaar minder goed kennen juist naast elkaar, dat kan zorgen voor leuke gesprekken. Verder kan je de tafel aankleden met mooie kaarsen en kerstversieringen. Maak er een écht kerstfeestje van!

kersttafel-wit-met-kaarsenBron: Hetboshuisje via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- 24x Het mooiste servies en glaswerk voor op de kersttafel
- 30x De mooiste sfeermakers voor op tafel
- Zo organiseer je thuis een walking kerst dinner

 
 
Tuin

Vuurschalen en tuinhaarden om het warm van te krijgen

geschreven door Lynn
Vuurschalen en tuinhaarden om het warm van te krijgen

Ook wanneer het zonnetje overdag schijnt kan het ’s avonds nog best fris zijn in Nederland. Een vuurschaal of tuinhaard, tafelhaard is niet alleen gezellig maar ook heel praktisch. Een tuinhaard kan tegelijkertijd dienen als BBQ en boven een vuurschaal kun je marshmallows roosteren met de kids. D...

meer...