Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
7 tips voor decoreren met kleur

geschreven door mara

7 tips voor decoreren met kleur

Het gebruik van kleur heeft niet alleen effect op je humeur en mindset, zoals blauw ervoor zorgt dat je sneller kalmeert en tot rust komt, het kan je interieur ook een geheel andere uitstraling geven.

Om te voorkomen dat je de fout in gaat (lees: kleuren die vloeken bijvoorbeeld), geeft HomeDeco je vijf handige tips voor decoreren met kleur. Lees snel verder!

1. Wit maakt een ruimte optisch groter, maar kies wel de juiste winttint

Woon je in een wat kleiner huis? Dan is het altijd handig om voor wittinten te kiezen. Wit maakt je huis ruim en fris. Maar welke verf kies je dan precies? Wit komt in veel verschillende tinten; van koel tot warm. Een koel huis heeft baat bij warme tinten, terwijl een tint met een blauwe ondertoon je huis heel fris kan maken. Pas op met geel tinten; dit geeft je huis al snel een beetje 'viezige' look.

Wit

2. Iedere kleur brengt zijn eigen gevoel en persoonlijkheid met zich mee

Rood staat voor levendigheid, adrenaline en passie, terwijl blauw voor rust en sereniteit staat. Mix verschillende kleuren met elkaar om zo juiste sfeer te creëren.
Vind je het lastig om te bepalen welke kleuren voor het best voor jou werken? Bedenk dan eerst welke sfeer je wilt in welke ruimte. Wil je een slaapkamer waar je rustig wordt, vermijd dan rood of oranje. Heb je een werkplek aan huis? Misschien heb je dan juist behoefte aan adrenaline en creativiteit. Daarnaast heeft een koele ruimte meer baat bij warme tinten dan een kamer met veel (zon)licht.

Gevoel

3. Kies je een nieuwe kleur? Test het eerst in een andere ruimte

Met kleur decoreren kan soms best een beetje eng zijn. Een kleur kan zomaar anders uitpakken dan dat je had verwacht. Vooral door lichtinval kan een kleur anders ogen. Test de verf daarom altijd eerst ergens anders; op je rommelzolder of in een hoekje achter de televisiekast. Mocht het dan toch niet uitpakken zoals gehoopt, kun je nog gemakkelijk switchen van kleur.

Testen

4. Upgrade je toilet of badkamer met een felle kleur of behang

Wil je helemaal losgaan met een bepaalde kleur maar vind je het te heftig voor je woon- of slaapkamer? Het toilet of de badkamer is dé perfecte ruimte om te experimenteren. Felle kleuren fleuren deze kleine ruimte op en het kost niet veel tijd en moeite om na een (paar) jaar weer voor een andere look te kiezen.

BadkamerBadkamer2

5. Match kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel staan

Zeker weten dat je geen vloekende kleuren kiest? Gebruik een kleurenwiel om te testen of kleuren echt wel zo goed bij elkaar passen als dat je denkt. Kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel kunnen vaak voor verrassende en bijna feestelijke interieurs zorgen. Wil je een iets rustiger palet, kies dan kleuren die naast elkaar zitten zoals blauw- en groentinten.

Kleurenwiel

6. Donkere kleuren zijn voordelig in grote ruimtes

Zwart is altijd goed. Maar er zit een groot verschil in een zwarte vaas en in een geheel zwartgeverfde muur. Donkere muren maken de ruimte vaak wat kleiner en zijn dus perfect voor grotere (woon)kamers. Tip: Schilder één wand in je slaapkamer zwart of donkerbruin. Het maakt het geheel heel knus en warm, zelfs als je niet zo'n grote slaapkamer hebt.

Donkere kleuren

7. Als een kleur goed staat in je interieur, raakt het nooit uit de mode

Hoewel er ieder seizoen nieuwe modekleuren zijn, hoef je hier echt niet altijd in mee te gaan. Vind jij geel over een paar jaar nog steeds mooi in je huis? Houd het dan lekker zo. Een kleur die goed staat in je interieur, raakt nooit uit de mode!

Mode

Bron: My Domaine

 

Onze favorieten:

 
 
Inspiratie: picknicken binnenshuis
Inspiratie: picknicken binnenshuis
geschreven door tessa_vallinga

Inspiratie: picknicken binnenshuis

Krijg jij van die koude dagen ook heimwee naar de zomer? Wij in ieder geval wel! Heerlijk buiten picknicken in de zomerzon, we snakken ernaar! Helaas kunnen we de zomerzon niet terug toveren, maar die picknicktafel wel. Een binnen variant dan. Wij kwamen vandaag dit toffe exem...

meer...