Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Tuin

De barbecue schoonmaken doe je zo

geschreven door Lynn
De barbecue schoonmaken doe je zo

Nu de zon weer volop schijnt, kunnen we weer genieten van gezellige BBQ-avonden. Dus tijd om het ijzeren beest uit de stalling te halen en klaar te maken voor een (hopelijk) lang zomerseizoen. Met deze simpele tips staat jouw barbecue snel weer te blinken. Dan kun je gelijk aan de slag met de nieuwste BBQ-accessoires en recepten!

Rooster schoonmaken

Waar je altijd als eerste mee begint is het rooster van de barbecue schoonmaken. Dit kun je het beste doen nadat je hem net hebt gebruikt. Doordat de BBQ nog een beetje warm is, haal je makkelijk alle etens- en vetresten eraf. Dit kun je er makkelijk af schrobben met een staalborstel. Als je deze niet in de la hebt liggen kun je ook een prop aluminiumfolie gebruiken.

Heeft het rooster van jouw barbecue echt hardnekkige aangekoekte resten? Dan is het handig om aan de slag te gaan met de HG grill & barbecue reiniger. Besproei de handwarme BBQ met HG. Laat de vloeistof 3-5 minuten intrekken en maak het daarna schoon met een natte spons. Nadat al het vet is verwijderd maak je het rooster nog een keer schoon met heet water.

BBQ-vlees-schortBron: Buccan BBQ




 

Extra tips voor een blinkend BBQ rooster

· Met afwasmiddel of soda: Smeer het rooster in met afwasmiddel en leg hem in een vuilniszak. Doe hier wat lauw water in en laat het zo een paar uur weken. De volgende dag kun je de etensresten er makkelijk afvegen. Je kunt in plaats van afwasmiddel ook wat soda aan het water toevoegen.

· Met citroen: Citroen is een held als het gaat om vet oplossen, en kun je goed gebruiken om de BBQ schoon te maken. Snijd een citroen door de helft, smeer het rooster ermee in en laat dit ongeveer twee uur intrekken. Pak een zachte spons en veeg de laatste restjes van het rooster af.

· Met een ui: Je kunt het rooster ook schoonmaken met de helft van een ui. Het zuur van de ui neemt namelijk al het vuil mee. Smeer het rooster in, laat dit twee uur intrekken en poets hem na met een doek met lauw water.

· Met kranten of gras: Je kan het rooster een nachtje in het gras laten liggen. Door de dauw weken de etensresten vanzelf los en kun je die er de volgende ochtend afvegen. Heb je geen grasveld? Wikkel het rooster dan in natte kranten. Na een paar uur is al het vuil in de krant getrokken. Nog even na poetsen en de barbecue is klaar voor een nieuw seizoen.

Gas of elektrische barbecue schoonmaken

Het schoonmaken van een gas of elektrische barbecue is een eitje. Allereerst volg je bovenstaande stappen om het rooster schoon te maken. Daarna leg je het rooster terug en sluit je de deksel. Zet de barbecue voor een kwartier op de hoogste stand en laat deze dan weer afkoelen. Al het vuil is nu verkoold en kun je er makkelijk afborstelen.

gas-barbecue-tuin-witBron: Studiob50 via HomeDeco Binnenkijken




 

Een kolen barbecue schoonmaken

Nadat je het rooster hebt schoongemaakt is het bij een kolen BBQ belangrijk om de kuip schoon te maken. Zorg er eerst voor dat de kolen volledig zijn afgekoeld. Haal de kolen er dan uit, zuig het stof weg en neem de kuip af met een zachte doek en wat sop. Verwijder ook alle etensresten uit de kuip, anders krijg je de volgende keer last van rook. Is de kuip nog goed schoon van de vorige schoonmaakbeurt? Zuig dan alleen het stof weg en schep de kolen om.

egg-barbecue-groenBron: Landlevenjudith via HomeDeco Binnenkijken




 

Laat de buitenkant weer blinken

Terwijl jij lekker aan het barbecueën bent, vliegen de vetspetters alle kanten op. En we willen de buitenkant natuurlijk ook zo goed als nieuw laten lijken. Dit doe je gemakkelijk met een sopje en een zachte doek. Gebruik hiervoor geen agressieve schoonmaakmiddelen, dit kan de BBQ beschadigen.

blauwe-egg-barbecueBron: Buccan BBQ




 

De barbecue onderhouden

Om de BBQ mooi te houden is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Pas de volgende tips toe voor een schone BBQ die jarenlang meegaat:

· Smeer voor gebruik het rooster altijd in met olie, de sap van een halve citroen of smeer een halve aardappel over het rooster heen. Dit zorgt ervoor dat vet- en etensresten niet aankoeken en het rooster makkelijk schoon te houden is.
· Maak de barbecue na elk gebruik even schoon. Ga met de staalborstel over het rooster, maak de buitenkant schoon met een natte doek. En als je een kolen BBQ hebt, schep je de kolen om en zuig je de stof weg.

· Gebruik een beschermhoes over de barbecue wanneer je hem even niet gebruikt of als het gaat regenen. Zo blijft de BBQ nog jarenlang mooi. Heb jij dit jaar de BBQ al aangestoken?

barbecue-hoes-achtertuinBron: Virginiegregoire via HomeDeco Binnenkijken




 

Zie ook:
- Top accessoires & tools voor het BBQ-seizoen
- 3 gezonde(!) ijskoffies die je deze zomer móet proeven
- 24x parasols die wél een mooi design hebben

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...