Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Woonkamer

De voor- en nadelen van verschillende vloeren

geschreven door Maartje
De voor- en nadelen van verschillende vloeren

Keuzes... mensen vinden dit vaak lastig. Wanneer je jouw huis gaat verbouwen heb je veel keuzes te maken. Wat voor kleur wil je dat de keuken gaat worden? Wat voor keukenblad moet je kiezen? Maar ook wat voor vloer wil je? Wij hebben de voor- en nadelen van veel gekozen vloeren op een rijtje gezet.

vloerBron: stylish_wonen via HomeDeco Binnenkijken

Houten vloer

Veel oude huizen hebben al houten vloeren. Van de verschillende vloerbekleding die je kan hebben in huis, is dit één van de oudste. Maar deze vloer heet zijn voor- en nadelen.

Voordelen
Houten vloeren staan prachtig in huizen. Vooral in oudere huizen past het thuis. De vloer is vaak net zo oud als het huis en dat bewijst hoe lang hij mee gaat. Vooral bij goed onderhoud kun je er heel lang van genieten. Een trend van deze tijd een visgraat patroon.

Nadelen
Helaas heeft zo'n prachtige houten vloer ook nadelen. Bij de voordelen werd al benoemd dat de vloer lang mee gaat als je hem goed onderhoud. Dit kost natuurlijk wel wat tijd. Ook kan een houten vloer niet heel goed tegen vloerverwarming en water. Hout kan werken, dit merk je ook met temperatuursverschillen, dus er kunnen in eens oneffenheden ontstaan.

Tegels

Tegels zie je vaak in ruimtes als de badkamer, toilet en keuken, maar je kunt het natuurlijk door heel het huis heen leggen. Als je dit wilt zal deze afweging van voor- en nadelen je hopelijk helpen bij de beslissing.

Voordelen
Met tegels kun je ongeveer alles doen. Ze zijn super sterk en slijten amper. Je kunt tegels makkelijk schoonmaken. Een groot voordeel is dat het heel goed samen kan met vloerverwarming. En tegels zijn ideaal voor mensen met huisstofmijt allergie.

Nadelen
Tegels zijn dan wel makkelijk schoon te maken, maar de voegen zijn soms wat lastiger. Ook zie je op tegels sneller vuil. Dus als jij snel de dwang hebt om schoon te maken, zijn tegels misschien niet ideaal. Het klinkt sneller hol in huis wanneer je voor deze vloer kiest. Voor spellende kinderen die snel vallen zijn tegels niet heel handig, hetzelfde geldt voor ouderen. Wanneer tegels nat zijn of je voeten/schoenen, is de kans groter dat je uitglijd.

vloerBron: bijrebecca_nl via HomeDeco Binnenkijken

Laminaat

Laminaat is één van de meest gekozen vloeren. Het lijkt veel op hout. Ook is het in veel verschillende kleuren en maten te verkrijgen. Voor iedereen is er wel een mooie laminaat vloer te vinden.

Voordelen
Vloeren zijn niet goedkoop, maar laminaat heeft een redelijk lage prijs. Het is makkelijk te onderhouden en net als bij tegels goed geschikt voor mensen met allergieën. Hout werkt bij temperatuursverschillen, maar laminaat doet dit niet. Vooral klik laminaat is makkelijk te leggen.

Nadelen
Laminaat kan niet goed tegen water. Wanneer je water niet direct weghaalt of een grote hoeveelheid laat vallen, kan het gaan bollen. Krassen en andere beschadigingen kunnen niet makkelijk gemaakt worden. Laminaat gaat hierom niet heel lang mee en moet na een tijd vervangen worden.

Tapijt

Tapijt is echt iets wat vroeger veel in huizen werd neergelegd. Uiteindelijk schakelde veel mensen over op laminaat, pvc of vinyl. Toch is tapijt vooral in de slaapkamer wel erg lekker. Je stapt niet gelijk op een koude vloer als je het bed uitgaat.

Voordelen
Eén voordeel is al benoemd. Je stapt namelijk niet op een koude vloer als je het bed uitgaat. Tapijt is te verkrijgen in verschillende kleuren, of met leuke prints. Het is lekker warm en je ziet minder snel het vuil.

Nadelen
Tapijt is niet makkelijk schoon te maken en vangt veel stof op. Het is daarom ook niet goed geschikt voor mensen met huisstofmijt allergie. Met huisdieren is het niet ideaal. Vaak zeggen ze hetzelfde met kinderen, alleen is dit voor hun wel lekker zacht.

vloerBron: casabinus via HomeDeco Binnenkijken

Beton

Een betonvloer is nu een ware trend. Veel mensen stappen over naar deze vloer. Vooral om een huis in een modern jasje te steken is het erg mooi.

Voordelen
Net als bij tegels is een betonvloer goed schoon te maken, nog beter zelfs, want het heeft geen voegen. Je hoeft weinig onderhoud te doen. En ook deze vloer is weer ideaal voor mensen met huisstofmijt allergie.

Nadelen
Een betonvloer is hard en om dezelfde reden als bij een tegelvloer niet ideaal voor kinderen of oudere mensen. Ondanks dat het weinig onderhoud heeft, moet een betonvloer eens in de zoveel jaar wel nagekeken worden. Er kunnen namelijk scheurtjes ontstaan, die je zo met het blote oog niet kunt zien. Deze kunnen makkelijk opgevuld worden.

PVC

PVC lijkt erg op laminaat. Het is een kunststof vloer, die net als laminaat bestaat uit verschillende lagen.

Voordelen
PVC is betaalbaar. Het is makkelijk te onderhouden en schoon te maken. Ook is PVC goed te combineren met vloerverwarming.

Nadelen
Dat PVC iets goedkoper is dan laminaat zal ook wel sneller te merken zijn. Het is sneller aan vervanging toe. Veel andere vloeren kun je makkelijk over een ander vloer heen leggen, zoals laminaat over tapijt. Bij PVC is dit niet mogelijk.

Zie ook:
- De leukste en handigste items voor je huisdier
- Inspiratie: een vloerkleed in de slaapkamer
- Shop the look: industriële woonkamer met gallery wall

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...