Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Woonkamer

Een sfeervol lichtplan in 3 stappen

geschreven door Lynn
Een sfeervol lichtplan in 3 stappen

Nu het ’s avonds alweer vroeg donker is moeten we toch echt de lichten weer aanzetten. Vaak plaatsen we lampen waar ze nodig zijn en denken we niet te veel na over het geheel. Of je nou al zat lampen hebt of begint in een lege ruimte, een lichtplan komt altijd van pas! Je interieur kan nog zo mooi gestyled zijn, alles valt en staat op een lichtplan dat voor een warme sfeer zorgt. Wil jij zelf aan de haal gaan met het maken van een lichtplan? Wij helpen je een handje! Zo kom jij in drie simpele stappen tot een sfeervol lichtplan.

Waarom en wanneer maak ik een lichtplan?

Je hebt je hele interieur tot in de puntjes afgestyled en het ziet er prachtig uit. Deze sfeervolle ruimte kan in het water vallen wanneer de verlichting in huis geen geheel met elkaar vormen. Het beste moment om met een lichtplan te starten is voor de verhuis- of verbouwplannen. Zo kan je de elektrapunten meteen op de juiste plek aanleggen. Maar ook wanneer dit niet het geval is kun je nog veel hebben aan een lichtplan.

hanglampen-eettafelBron: Livin24 via HomeDeco Binnenkijken

Stap 1: teken een plattegrond

We beginnen bij de old school basis; knip, plak en teken een plattegrond van jouw ruimte. Houdt hiermee rekening met de juiste afmetingen van de ruimte en de meubels. Het is handig om alles uitte knippen zodat je er makkelijk mee kunt schuiven.

Bedenk ook voor jezelf waar je licht wilt hebben. Is dit in de zithoek omdat je graag leest? Of vind je het leuk om bepaalde meubels of accessoires uit te lichten? Noteer deze ‘functies’ op de plattegrond. Daarnaast heb je ook te maken met de aansluitingspunten; niet het meest leuke om over na te denken, maar ook niet geheel onbelangrijk. Wel heb je tegenwoordig veel mogelijkheden om met de bedrading te spelen.

plattegrond-woonkamerBron: HomeDeco

Stap 2: teken lichtcirkels op de plattegrond

Nu je alles in kaart hebt gebracht, kun je lichtcirkels op de plattegrond tekenen. Deze lichtcirkels geven aan waar het licht straks op moet gaan schijnen. Let op: het gaat hierbij niet zozeer om de positie van de lamp, maar om de gebieden die verlicht moeten worden! Heb je al een aantal lampen die terug moeten komen? Test hun hoeveelheid licht van tevoren, zodat je weet hoe groot de cirkel kan gaan worden.

plattegrond-lichtplanBron: HomeDeco

Stap 3: kies het soort verlichting

Nu je voor jezelf duidelijk hebt welke plekken je wilt verlichten en welke functie deze heeft, kun je gaan nadenken over het soort verlichting. Hieronder leg ik de drie verschillende soorten voor je uit en geef ik je wat inspiratie:

Basisverlichting

Basisverlichting zorgt ervoor dat je de hele ruimte goed kan zien. Probeer hiermee de kamer zo egaal mogelijk te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld met chique inbouwspots. Tip: ga voor dimbaar licht met een warm witte kleur. Het betekent overigens niet dat je per se basislicht moet hebben. Ben jij meer fan van kleine 'eilandjes' licht in een donkere ruimte voor meer sfeer? Dan kun je deze stap gerust overslaan.

inbouw-spots-halBron: Project_0251 via HomeDeco Binnenkijken

Functionele verlichting

Dit licht heeft een doel en is vaak vrij fel. Dit kan bijvoorbeeld een booglamp zijn die over je leesplek hangt, of de tafellamp op je bureau. Let erop dat deze verlichting flexibel is. Want je doel kan over een jaar of maand zo weer anders zijn 😉.

booglamp-lichtplan-woonkamerBron: Interior_canalhouse via HomeDeco Binnenkijken

Sfeerverlichting

Nu is het tijd om te gaan spelen met sfeervolle lampen. Dit licht is vaak warm, indirect en soms een beetje verstrooit. Denk aan verlichting op een bijzettafel of op de grond naast de bank. Dit is het moment om jouw pronkstukken in een spotlight te zetten.

vloerlamp-naast-bankBron: Livin24 via HomeDeco Binnenkijken

Extra tips

Wanneer je met het lichtplan aan de slag gaat kun je best weleens woorden tegenkomen waarvan je niet weet wat je ermee moet. Want wat kan je met de wattage en kelvin?

De wattage van de lamp geeft aan hoeveel energie hij gebruikt. Hoe meer watt, hoe feller de verlichting. Een Ledlamp is energiezuinig en heeft een laag wattage.

Kelvin zegt iets over de lichtkleur. In de woonkamer maken we vaak gebruik van sfeervol en warme verlichting. Je kunt het beste gaan voor een Kelvin tussen de 2400 en 3000.

woonkamer-licht-woonboerderijBron: Woonboerderij_1947 via HomeDeco Binnenkijken

Succes en vooral veel plezier bij het maken van jouw eigen lichtplan!

Zie ook:
- Tips: (herfst)klaar voor een knus najaar
- Shoppen: bijzondere & mooie hanglampen
- 25x Buitenverlichting die je wilt hebben

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...