Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Tuin

Inspirerende ideeën om je voortuin te transformeren

geschreven door Lynn
Inspirerende ideeën om je voortuin te transformeren

Wil je je voortuin omtoveren tot een prachtige en gastvrije entree? Of je nu een volledige herinrichting of budgetvriendelijke aanpassingen wilt maken, in deze blog geven wij je waardevolle tips. We beginnen met de basis zoals bestrating en groen, en gaan verder met verlichting, gebruik van ruimte, privacy, vijvers en plantenbakken. Tot slot ontdek je hoe je de stijl van je voortuin kunt afstemmen op je interieur. Creëer een indrukwekkende voortuin die je gasten verwelkomt!

De basis inrichten

Allereerst gaan we ons richten op de basis. Denk hierbij aan de bestrating, paadjes, ophogingen of stenen plantenbakken. Ga je voor een onderhoudsvrije tegel in de voortuin? Of vind je het juist leuk om te tuinieren en kies je voor veel gras en planten? Wanneer je de voortuin helemaal opnieuw gaat inrichten kun je het beste werken met een plattegrond. Zo kun je de beste indeling voor jezelf visualiseren.

Maar het kan ook zijn dat jij de basis prima vindt of gewoonweg geen geld hebt om de voortuin opnieuw aan te leggen. Dan kun je ook met kleine (budget) opties de tuin een metamorfose geven. Als je meer groen in de tuin wilt, kun je hier de juiste planten kiezen. Maar groen is ook makkelijk weg te halen en kan vervangen worden door een paar natuurstenen. Ben je blij met de basis? Dan kun je doorgaan naar de volgende ideeën.

voortuin-plattegrondBron: Studiob50 via HomeDeco Binnenkijken




 

Verlichting is een must

Een paar lampen of windlichten in de tuin kunnen veel sfeer geven. Verlichting in de voortuin is extra belangrijk omdat het voor veiligheid zorgt. Zo zal je in het donker niet struikelen over het opstapje bij de voordeur. En je kunt makkelijk je sleutel in het slot steken. Om meer sfeer te creëren ga je aan de slag met grondspots of Solar lantaarns die je makkelijk in de grond kunt steken.

Heb je een boom in je voortuin? Dan kun je hier ook sfeervolle lampjes in hangen. Zorg ervoor dat deze op zonne-energie werken. Een sensorlamp naast de voordeur is een must, deze zorgt voor extra veiligheid in het donker.

 

Tuinieren of relaxen

Wanneer de voortuin meer ruimte biedt kun je er ook echt gebruik van maken. Zet een bankje neer waar je heerlijk in de zon een kop koffie kunt doen. Heb je groene vingers? Breid je plantencollectie dan uit en ga tuinieren in de voortuin. Een pergola maakt je tuin knusser en is een prima basis voor verticaal tuinieren of klimplanten. Maak van je voortuin een gezellig entree.

tuinbank-voortuin-lampionBron: Sonia via HomeDeco Binnenkijken




 

Beschutting voor meer privacy

Privacy is iets wat we bijna allemaal wel belangrijk vinden. Wanneer je voortuin kaal en leeg is zit je er niet lekker, ook kan iedereen dan door de ramen gluren. Zet daarom wat groene beschutting in de voortuin. Mooie bomen voor in de voortuin zijn de Japanse esdoorn, de Lindeboom en de krentenboom. Tussen de bomen door kun je ook werken met een haag zoals de Laurier, Taxus of Liguster. Het fijne aan deze combinatie is dat de planten beschutting geven maar je er nog wel doorheen kan kijken.

bomen-voortuin-bestratingBron: Annevt via HomeDeco Binnenkijken




 

Vijver in de voortuin

Een vijver geeft veel sfeer, een wauw effect en trekt dieren aan. Je kunt in de voortuin een kleine vijver aanleggen, misschien zelfs met een fontein. Werk om de vijver heen met diverse planten zodat de vijver opgaat in de stijl van de tuin. De vijver zelf kun je afstijlen met waterplanten of lelies.




 

Plantenbakken en bloempotten

Een betegelde voortuin is erg praktisch, je hebt er namelijk bijna geen onderhoud aan. Toch is het leuk om in de tuin te werken met planten. Dit kun je makkelijk toepassen met plantenbakken of bloempotten. Zet deze bijvoorbeeld naast de voordeur neer voor een warm welkom.

plantenbak-voortuin-olijfboomBron: Liefsmk via HomeDeco Binnenkijken




 

Stijlen in de voortuin

De woonstijl die je voor het interieur binnen hebt gekozen, kun je makkelijk doortrekken naar de voortuin. Denk aan het gebruik van tuindecoratie en accessoires in een bepaalde stijl of kleur. Vaak ontstaat er dan gelijk een andere sfeer. Voorbeelden van stijlen voor in de voortuin zijn landelijk, Scandinavisch, romantisch, klassiek of juist modern. Bij elke stijl horen weer bepaalde materialen of vormen waarmee je kunt werken.

witte-bloemen-plantenbak-voortuinBron: Studiob50 via HomeDeco Binnenkijken




 

Zie ook:
- Creëer een groene oase in jouw tuin midden in de stad
- Breng dimensie in je tuin met deze verticale planten
- Dit zijn de tuintrends van 2023

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...