Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Inspiratie

Koele kleuren vs. warme kleuren

geschreven door Rosa
Koele kleuren vs. warme kleuren

In een interieur is het vaak lastig om te bepalen of je koele tinten of juist warme tinten wilt zien. Een kleur blijft vaak langere tijd de basis van je interieur dus je moet er ook op langere termijn gelukkig van worden. Daarnaast woon je vaak niet alleen in een huis, waardoor je ook rekening moet houden met de interieurwensen van je partner. Daarom kiezen veel mensen voor een rustig kleurenpalet met wit als basiskleur.

Toch jammer, zeker als je iets meer weet over de psychologie en het effect van kleuren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar herfst en winterkleuren: de herfstkleuren zijn warm en de winterkleuren zijn juist koel. Als je deze twee seizoenen in je achterhoofd houdt, kun je makkelijk het onderscheid maken tussen warme en koele kleuren.


Bron: Dykeanddean

Rood, geel, oranje en bruin zijn typische warme kleuren. Het zijn krachtige kleuren met een energieke uitstraling. Deze kleuren staan er ook om bekend om aan te zetten tot communicatie en actie. Het is dan ook niet zo gek dat vooral extroverte, actieve mensen zich fijn voelen bij deze kleuren.

Blauw, grijs, paars, groen, zwart en wit zijn weer typische koele kleuren. Deze zijn juist kalmerend en ontspannend. Daarom voelen juist de introverte mensen, die van rust, duidelijkheid en ruimte houden, zich hier fijn bij. Je zult bij deze mensen dan ook niet snel een rode of oranje wand tegenkomen. Dit geldt ook andersom. Bij een extrovert persoon zul je niet snel een interieur terugvinden die vooral blauw of grijs is.

Bron: Style me pretty

Toch kan het lastig zijn om te bepalen of een kleur nou koel of warm is. Doordat er tegenwoordig ontelbaar veel tinten gemengd kunnen worden, kan een van nature warme tint opeens koel overkomen en andersom. Een handige tip om erachter te komen of een kleur nou juist koel of warm is, is om gouden en zilveren accessoires erbij te matchen. Zilver doet het erg goed bij koele tinten en goud doet het goed bij warme tinten.
Maar let ook hier weer op, goud doet het bijvoorbeeld ook super bij donkerblauw, wit of zwart. Deze regel geldt dus niet altijd!

Bron: Lotta Agaton voor H&M Home

Het is heel handig om eens goed na te denken over de kleuren in je interieur en de effecten die deze hebben. Ben je van jezelf een chaotisch, druk type? Kies dan eens voor koele, kalme tinten zodat je thuis toch wat rustiger bent én tot rust kunt komen. Als je toch helemaal verliefd bent op warme tinten, probeer dan eens de vergrijsde varianten. Dan behoudt je de vrolijkheid van deze kleuren en krijg je het rustgevende effect van de koele tinten. Wij vinden het in een interieur het leukste als de koele en warme kleuren gewoon worden gecombineerd ;).

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...