Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Verlichting

Waar je op moet letten bij aanschaf van een nieuwe lamp

geschreven door Julia
Waar je op moet letten bij aanschaf van een nieuwe lamp

Wil je een nieuwe lamp kopen maar weet je niet welke lamp het meest geschikt is en waar je allemaal op moet letten? Ik heb vier punten op een rijtje gezet waar je onder andere op moet letten voordat je een lamp koopt.

1. Doel van de lamp

Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken met de lamp(en). Wil je een hele ruimte verlichten, sfeer creëren of bijvoorbeeld iets accentueren? Als je dit weet kun je kiezen voor het type lamp. Hieronder bespreek ik vijf typen.

Bron: lightandliving

2. Type lampen

Hanglamp
Een hanglamp kan verschillende doelen hebben. Boven de eettafel kan hij misschien bedoeld zijn om sfeer te creëren, terwijl hij in de keuken meer bedoeld is om het aanrecht goed te verlichten.

Vloerlamp
Vloerlampen zorgen vaak voor sfeer. Ze kunnen gebruikt worden als leeslamp door ze naast de bank of een fauteuil te zetten.

Tafel-/ bureaulamp
Een tafellamp wordt vaak neergezet om sfeer te creëren. Daarentegen moet een bureaulamp ervoor zorgen dat je de dingen op je bureau goed kunt zien. Een bureaulamp is, in tegenstelling tot een tafellamp, vaak verstelbaar. Hiermee kun je het licht in de gewenste richting laten schijnen.

Spot
Met een spot kun je iets uitlichten, bijvoorbeeld een mooi schilderij. Vaak zie je ze ook met een dimbare functie in de keuken, om het aanrecht goed te verlichten.

Plafondlamp
Deze lamp zit direct tegen het plafond aan en is meestal bedoeld als basisverlichting. Je ziet ze veel in wc's of badkamers. Qua design zijn ze vaak onopvallend. Ze zijn erg geschikt als je een groot oppervlak moet verlichten, aangezien het licht aan alle kanten wordt verdeeld.

Bron: zuiver

3. Design

Als je het juiste type hebt gekozen, kun je gaan kijken naar het design. Je kunt natuurlijk gaan voor de lamp die je het mooist vindt, maar houd wel in je achterhoofd wat het doel van de lamp is.

4. Lichtbron

Tot slot kun je kiezen uit verschillende lichtbronnen. Hieronder bespreek ik kort de belangrijkste types:

Halogeenlamp
Deze lampen worden vaak gebruikt in spots en op plekken waar veel licht nodig is. Deze lamp heeft geen opstarttijd; hij brandt meteen op volle lichtsterkte. Het licht is warm en helder. Een nadeel is de korte levensduur, namelijk twee jaar. Ook zijn ze niet erg zuinig.

Spaarlamp
Zoals de naam al zegt, gebruiken deze lampen minder energie. Ze zijn goedkoper dan LED-lampen en hebben een levensduur van gemiddeld tien jaar. Ze zijn verkrijgbaar in warm en koud wit. Nadelig is de lange opstarttijd en er zijn weinig varianten die met dimmers werken.

LED-lamp
LED-lampen zijn wat duurder maar hebben wel een lange levensduur (15-20 jaar). Ze zijn milieuvriendelijk en duurzaam. LED-lampen zijn in warm en koud wit te krijgen en hebben geen opstarttijd. Een nadeel is dat als je deze dimbaar wilt maken, je een speciale dimmer nodig hebt. Dit is prijzig.

Nieuw zijn filamentlampen (of kooldraadlampen): heldere LED-lampen waarbij de ledjes als gloeidraden opgehangen zijn.

Bron: zuiver

Succes met het uitzoeken van een lamp!

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...