Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Inspiratie

Washok inrichten: vanaf nu is wassen een feestje

geschreven door Lynn
Washok inrichten: vanaf nu is wassen een feestje

Puilen jouw wasmanden uit en kijk je al dagen op tegen de was? Dan wordt het tijd dat jij van het washok een feestje gaat maken. Wassen is een dagelijks klusje waar je veel uren van je leven aan kwijt bent. Daarom mag deze ruimte stijlvol zijn ingericht en moet je er efficiënt te werk kunnen gaan. In deze blog geef ik je de beste tips om jouw washok sfeervol in te richten. Van de belangrijke en veilige basis tot aan een vrolijke styling.

De belangrijke basics

Geen was meer opvouwen op bed en een speciale plek voor de wasmachine en droger, dat zou toch fijn zijn. Hoe groot of klein je huis ook is, er is altijd wel plek te vinden om een washok te creëren. Maar voordat je losgaat met vrolijk behang en moderne wasmanden zijn de basics belangrijk. Hieronder een paar tips die van belang zijn bij het inrichten van jouw washok:

· Volgens de Consumentenbond zijn de meeste wasmachines 60 cm breed en 83,5 tot 85 cm hoog. De diepte van de toestellen verschillen tussen de 50 en 70 cm. Tegenwoordig zijn grote wasmachines met een wastrommel van 7,8 of 9 kilo standaard. Je wast het zuinigst en het best schoon als de wastrommel helemaal gevuld is. Staar je daarom niet blind op een grote wastrommel maar kijk naar de hoeveel ruimte jij nodig hebt.

· Laat altijd wat ruimte om de wasmachine vrij voor ventilatie. Denk aan 5
tot 10 cm erachter en 2 cm naast de machine.

· Heb je weinig ruimte maar heb je toch een wasmachine en een droger? Kies er dan voor om deze op elkaar neer te zetten. Zet ALTIJD de droger boven op de wasmachine. De wasmachine is namelijk zwaarder dan een droger en kan hevig trillen tijdens het centrifugeren.

· Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat, zeker als je er ook een droger bovenop gaat zetten. Zo voorkom je dat de wasmachine een wandeling maakt tijdens het centrifugeren. Vaak wordt een wasmachine geleverd met verstelbare pootjes, gebruik deze om de machine recht te krijgen.

lichtgroen-washok-wasmachineBron: Britt_vandenbroek via HomeDeco Binnenkijken

Zorg voor een stevige ondergrond

Nog een belangrijke mededeling voordat we aan de styling beginnen. Plaats de machine altijd op een vlakke, stevige en stabiele ondergrond. Zo voorkom je dat de wasmachine gaat lopen, dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook centrifugeert een wasmachine beter wanneer deze op een stevige ondergrond staat. Je kunt de machine het beste plaatsen op een betonnen vloer. Of eventueel een plaat van minimaal 3 cm dik onder de wasmachine leggen. Plaats de wasmachine op een plek waar het altijd boven de 0 graden Celsius is.

houten-washok-ladeBron: Marisenzo via HomeDeco Binnenkijken




 

Geschikte plekken voor het washok

Nu je weet hoeveel ruimte je nodig hebt, kun je bedenken waar jouw droom washok gaat komen. Er zijn veel plekken waar jij misschien nog niet aan hebt gedacht. Vooral wanneer je klein woont is het handig om creatief te werk te gaan.

· De ideale spot om een washok te creëren is natuurlijk wanneer je een extra ruimte in huis over hebt. Je kunt hier helemaal los gaan met mooie kasten om de wasmachine en droger in te verstoppen. Stijlvolle wasmanden, een groot wasrek en een leuk behang. Misschien heb je zelfs wel plek voor een opvouw fauteuil 😉.

· In een gangkast past ook prima een wasmachine en droger op of naast elkaar. Hang een paar planken op waar je het wasmiddel in mooie weckpotten kunt opslaan. De wasmand kun je in de badkamer zetten, en het droogrek in de tuin, woonkamer of op de overloop.

· Beschik je over een zolder? Dan is dit dé plek voor jouw washok. Je zal geen last hebben van geluiden die de machines maken, maar je hebt ook zat plek voor wasmanden en een wasrek.

· Als je een kledingkamer of inloopkast hebt is dit ook een mooie plek om gelijk een wasje te draaien. Werk de machines weg achter dezelfde kleur kasten als de rest van de kamer. Zo behoud je rust.

· Een bijkeuken fungeert goed als ruimte om de wasmachine te plaatsen. Bevestig een aanrechtblad over de wasmachine zodat je daar je wasmiddel en knijpers kunt opbergen.

· Beschik je over een ruime overloop? Dan kan de wasmachine mooi aan de kant tegen de muur staan. Bouw een strakke ombouw om de machine heen zodat deze niet opvalt.
Check van tevoren of de wasmachine de ruimte ook daadwerkelijk kan bereiken. Past deze door de deur en het trappengat?

washok-boho-hout-tegeltjesBron: Wonenbydjo via HomeDeco Binnenkijken




 

De styling kan beginnen

Nu is het tijd om je uit te leven op de styling. Ga je voor het frisse gevoel dat schone was bij je oproept? Denk dan aan veel basiskleuren, niet te veel poespas, alleen de nodige accessoires. Voor meer sfeer hang je een basic behang met textuur aan de muur. Maar je kunt ook een daadwerkelijk feestje van het washok maken. Ga aan de slag met vrolijke kleuren, rotan wasmanden, een kek behangetje en een paar mooie knijpers.

Berg wasmiddel en waspoeder op in weckpotten en bewaar je knijpers in een pot of mandje. Hang een toepasselijke poster aan de muur en zet een kleine box neer zodat je dansend de was kan ophangen.

sfeervol-washok-rotan-mandBron: Casa_color via HomeDeco Binnenkijken



Origin behang palmbladeren taupe
Origin - luxury wallcoverings

 

Werk de was weg

Om het washok de wow-factor te geven kun je het beste werken met kasten of een ombouw waarin je de wasmachine wegwerkt. Dit geeft gelijk veel rust aan de gehele ruimte en geeft een chic gevoel. Helemaal wanneer je niet telkens herinnerd wilt worden aan de never ending story van de was. Doe de deurtjes dicht en het is net of de was er nooit is geweest.

Let wel op dat de kasten of ombouw van de wasmachine tegen een stootje kan. De kast moet stevig aan de muur bevestigd zijn zodat hij niet kan omvallen en bestand is tegen zwaar geschut. Er zijn verschillende bedrijven die hier speciale ombouwen voor maken.

washok-ombouw-houtBron: Binnen_bij_buitenhuis via HomeDeco Binnenkijken




 

Zie ook:
- 10x waskamers waar je jaloers van wordt
- 18x vrolijke wasmanden
- Handig: wasbare vloerkleden voor in de kinderkamer

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...