Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Zó zorg je voor goede verlichting in huis

geschreven door rosa

Zó zorg je voor goede verlichting in huis

Wij krijgen op de redactie regelmatig vragen over interieurverlichting. Waar let je op? Hoe krijg je je woonkamer mooi verlicht? Met welke elementen moet je rekening houden bij het uitkiezen van de verlichting? Daarom hebben wij besloten om alle tips & tricks in één artikel te bundelen. Wij hebben het uitkiezen van de verlichting in een vijf-stappenplan opgesteld. Let er wel op: wij kunnen natuurlijk alleen globaal advies geven. Ieder huis is anders. Kijk dus goed hoe jij deze tips zélf het beste kunt toepassen. Succes!

Stap 1: Natuurlijk licht

Laten we beginnen bij de basis en het mooiste licht dat je in huis kunt hebben: natuurlijk licht. Maak hier dan ook optimaal gebruik van. Oudere huizen hebben altijd verticale ramen, dit heeft te maken met dat raamoverspanningen lastig te maken waren. De nieuwere huizen hebben meestal horizontale ramen, hier komt automatisch veel meer licht naar binnen. Om toch optimaal gebruik te maken van het natuurlijke zonlicht, doe je de gordijnen overdag helemaal open. Heb je toch behoefte aan meer privacy? Kies dan voor lichtdoorlatende gordijnen of bijvoorbeeld shutters.

verlichting-in-huis Bron: Lazy Loft

Stap 2: Een goede basisverlichting

Natuurlijk daglicht is uiteraard heel fijn, maar daar hebben we 's avonds niet zoveel aan. Daarom is goede basisverlichting heel belangrijk. Basisverlichting bestaat eigenlijk uit alle lampen die ervoor zorgen dat er overal licht is in de ruimte. Meestal worden spotjes gekozen als basisverlichting. Let bij de aanschaf van de basisverlichting erop dat je deze kunt dimmen. Want, door het licht te dimmen kun je de sfeer in een ruimte grotendeels bepalen.

verlichting-in-huis Bron: onbekend

Stap 3: Verlichting met een functie

Na de basisverlichting, is het tijd voor de verlichting met een functie. Dus: lampen die een specifieke plek meer belichten. Denk aan een mooie staande leeslamp bij die ene fauteuil waar je graag een boek leest, een hanglamp boven de eettafel of licht dat op een schilderij schijnt. Ook bij de verlichting met een functie is het handig om deze te kunnen dimmen. Zo kun je 'm feller zetten als je 'm echt nodig hebt en dimmen om het sfeervol te maken.

verlichting-in-huis Bron: My House Idea

Stap 4: Style het af met sfeerverlichting

Als allerlaatste stap gaan we de sfeerverlichting bepalen. Zoals het woord al zegt, is de enige taak van deze lamp het creëren van sfeer in huis. Echt een functie heeft dit licht niet en vaak geeft sfeerverlichting ook weinig licht af. Denk hierbij aan een mooie schemerlamp in de hoek van de kamer, een gedimde tafellamp of een lichtsnoer in de ruimte. Sfeerlicht creëer je trouwens niet alleen met lampen, maar ook met een kaars of open haard.

verlichting-in-huis Bron: The Edit

Stap 5: De juiste verlichting per ruimte

Let er bij de aanschaf van verlichting ook goed op welke lichten geschikt zijn voor de ruimte. Zo zul je in de badkamer rekening moeten houden met lampen die het goed doen in vochtige ruimtes en is het niet aan te raden om lampen met een stoffen kap pal voor een raam op het zuiden te zetten. Denk dus ook hier goed over na.

badkamer-styling Bron: Salacia

Hier let je op bij het maken van een lichtplan

Een lichtplan is eigenlijk een soort plattegrond waarop je alle lichtbronnen intekent. Dit doe je om alvast een goed beeld te krijgen van waar de lichtbronnen, oftewel lampen, komen. Ook is het een handige manier om een praktische indeling te maken.

Stap 1

Als allereerste is het belangrijk om een duidelijke plattegrond te tekenen. Belangrijk is om hier alvast de meubels in te tekenen. Zet ook op deze plattegrond neer welke activiteiten je waar gaat uitvoeren. Bijvoorbeeld eten, lezen, koken etc. Zo zie je precies waar er behoefte is aan groot licht en kun je bijvoorbeeld de hanglampen precies in het midden boven de eettafel hangen.

verlichting in huis Bron: Coco Lapine Design

Stap 2

Nu is het tijd om een begin te maken aan het intekenen van het licht. Je kunt het beste beginnen met het tekenen van de basis. Het is belangrijk dat de basisverlichting zo min mogelijk schaduw creëert. Spotjes zijn daarom de ideale basis.

Stap 3

Als de basis af is, kun je aan de slag met de verlichting die een functie heeft. Bijvoorbeeld een hanglamp boven de eettafel, een leeslamp bij de bank en een goede bureaulamp. Hier is het dus essentieel dat de meubels ook zijn ingetekend op schaal, zodat de lampen precies op de juiste plek komen.

verlichting in huis Bron: Jenni Kayne

Stap 4

Als allerlaatste kun je de sfeerverlichting intekenen. Deze verlichting heeft dus geen speciale functie, maar fungeert vooral om sfeer te creëren in de ruimte.Let bij de sfeerverlichting op dat je deze niet te dicht bij de rest van je verlichting plaatst. Anders is het effect van de sfeerverlichting helemaal weg.

Stap 5

In een interieur is het belangrijk om zo veel mogelijk te variëren met de verlichting. Door enkel basisverlichting te gebruikten ontstaat er weinig sfeer en door juist (te)veel sfeerverlichting te gebruiken, mis je de praktische functie van de verlichting. Denk daarom goed na over je lichtplan en kijk er eens samen met iemand naar. Twee paar ogen zien vaak meer dan één.

Zie ook:
-Inspiratie: 5x lampen in de keuken
-12x de leukste opengewerkte hanglampen
-16 lampjes & lichtjes die je interieur nog gezelliger maken