Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Verlichting

In 5 stappen naar een sfeervol lichtplan

geschreven door Marie-Louise
In 5 stappen naar een sfeervol lichtplan

Het is je vast niet onopgemerkt gebleven dat we weer volop in de herfst zitten en dat het dus tijd wordt om het binnen weer gezellig te maken! Je interieur kan nog zo mooi gestyled zijn, alles valt en staat op een lichtplan dat voor een warme sfeer zorgt. Het maken van een lichtplan is een must voor jouw woongeluk. Het vinden van de juiste balans kán soms wat ingewikkeld zijn, maar is zeker te doen! Wil jij zelf aan de haal gaan met het maken van een lichtplan? Wij helpen je een handje! Zo kom jij in 5 stappen tot een sfeervol lichtplan.

verlichting woonkamer grijze bank houten panelen gietvloerBron: decofavo via HomeDeco Binnenkijken

Stap 1. Maak een schets van de ruimte

We beginnen bij de basis: old school tekenen, knippen en plakken! Maak een schets van de ruimte waar jij een lichtplan voor wil maken. Houd daarmee rekening met de juiste afmetingen van de ruimte én de meubels. Tip: knip deze uit, zodat je er makkelijk mee kunt schuiven. Vergeet ook de ramen, deuren en eventuele scheidingsmuren niet mee te nemen.

wandlamp eetkamer wintersBron: jet via HomeDeco Binnenkijken

Stap 2. Bepaal de functionele aspecten

Bedenk voor jezelf waar jij licht wil hebben. Is dit in de zithoek, omdat je graag leest? Of vind je het leuk om bepaalde meubels of accessoires uit te lichten? Noteer deze 'functies' op de plattegrond. Daarnaast heb je ook te maken met de aansluitingspunten; niet het meest leuke om over na te denken, maar ook niet geheel onbelangrijk. Tegenwoordig heb je daarentegen ook veel mogelijkheden om met de bedrading te spelen.

sfeerlicht woonkamer zwarte bankBron: by_iloon via HomeDeco Binnenkijken

Stap 3. Teken lichtcirkels op de plattegrond

Nu je de functies van de verschillende plaatsen in de ruimte in kaart hebt gebracht, kun je lichtcirkels op de plattegrond tekenen. Deze lichtcirkels geven aan waar het licht straks op moet gaan schijnen. Let op: het gaat hierbij niet zozeer om het de positie van de lamp, maar om de gebieden die verlicht moeten worden! Heb je al een aantal lampen die terug móeten komen? Test hun hoeveelheid licht van tevoren, zodat je weet hoe groot de cirkel kan gaan worden.

hanglamp rotan zwart eetkamer hklivingBron: HKliving

Stap 4. Kies het soort verlichting

Nu je voor jezelf duidelijk hebt welke plek je wil verlichten en welke functie deze heeft, kun je gaan nadenken over het soort verlichting. Er zijn meerdere soorten verlichting: basislicht, functioneel licht en sfeerlicht.

Basisverlichting
Basisverlichting zorgt ervoor dat je de hele ruimte goed kan zien. Probeer hiermee de kamer zo egaal mogelijk te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld met chique inbouwspots. Tip: ga voor dimbaar licht met een warm witte lichtkleur. Het betekent overigens niet dat je per se basislicht moet hebben. Ben jij meer fan van kleine 'eilandjes' licht in een donkere ruimte voor meer sfeer? Dan kun je deze stap gerust overslaan.

verlichting eetkamer blauwe eetkamerstoelBron: LOFT030

Functionele verlichting
Het woord zegt het al: functioneel licht is licht met een specifiek doel, waar we het eerder ook al over hadden. Dit soort verlichting is vaak vrij fel, omdat ze een doel hebben dat alle aandacht vereist. Tip: richt deze lampen flexibel in, want je doel kan nog wel eens veranderen door de jaren (of maanden) heen ;).

Sfeerverlichting
Sfeerverlichting, ook wel accentverlichting genoemd, creëert diffuus licht dat zich egaal verspreidt. Het is vaak warm, indirect en soms ook een beetje verstrooid. Denk aan verlichting op een bijzettafel of op de grond naast de bank. Dit is hét moment om je pronkstukken te voorzien van een welverdiende spotlight!

verlichting woonkamer houten panelenBron: stylingbymanon via HomeDeco Binnenkijken

Stap 5. De finishing touch

Tijd voor het leukste gedeelte: het aanschaffen van jouw favoriete verlichting! Als het goed is heb je voor jezelf alle informatie op papier staan: je weet nu waar welk soort verlichting je nodig hebt. Jouw lichtplan is ready to go en je kunt nu op zoek naar mooie verlichting. Zorg dat je geen mengelmoesje krijgt en dat ze aansluiten op jouw woonstijl, hiermee creëer je een eenheid en rust in je interieur. Inspiratie nodig? In deze blog hebben wij de meest trendy hanglampen voor je uitgekozen!

Een paar laatste tips: speel met de verlichting met verschillende hoogtes voor meer sfeer en karakter en let op de lichtkleuren; 2700 en 3000 Kelvin zorgen zoor een sfeervol interieur.

verlichting woonkamer grijze bank gallery wallBron: livin24 via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- De meest trendy hanglampen
- Budget shopping: hanglampen onder €50
- Zo kies je een hanglamp uit

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...