Inspiratie

 
 

Shoppen

 
 

meer...

Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker Meld je aan met Facebook
Inspiratie

6x kleurcontrasten die helpen bij het inrichten van jouw interieur

geschreven door Julia
6x kleurcontrasten die helpen bij het inrichten van jouw interieur

Wanneer je kleuren gaat combineren, is het goed om je je ervan bewust te zijn dat je hiermee contrasten kunt creëren. Contrasten hebben namelijk invloed op hoe je een kleur beleeft. Wanneer je bijvoorbeeld zwart en wit dichtbij elkaar plaatst, lijkt het zwart zwarter en het wit witter. Het kan dus zo zijn dat je onbewust een contrast creëert dat je eigenlijk niet wilt, of misschien juist wel. In deze blog bespreek ik 6 van de 8 kleurcontrasten die bedacht zijn door Itten. Deze kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste kleuren.

1. Kleur tegen kleurcontrast
Het kleur tegen kleurcontrast maak je door verzadigde zuivere kleuren dicht bij elkaar te plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de primaire kleuren rood, geel en blauw. Maar dit kun je ook doen met secundaire kleuren (oranje, groen en paars) of tertiaire kleuren (menging van drie primaire kleuren). In het interieur hieronder zijn alle primaire kleuren verwerkt.

kleur tegen kleurcontrastBron: Westelm

2. Kwaliteitscontrast
Bij dit contrast gaat het om de kwaliteit van de kleur. Dit contrast kun je maken door één kleur te kiezen en hier zowel lichte en donkere, als felle en minder felle tonen uit te halen en deze te combineren. Dit contrast wordt ook wel ton-sur-ton genoemd. Bij het interieur hieronder vormen de kleurtonen van de muur en de kussens het kwaliteitscontrast.

kleur tegen kleurcontrastBron: Miloudv via HomeDeco Binnenkijken

3. Licht-donkercontrast
Dit contrast houdt in dat je lichte en donkere tinten combineert die sterk van elkaar verschillen. Het grootste licht-donkercontrast maak je met wit en zwart, maar je kunt dit ook met andere kleuren maken. Een voorbeeld is een donkere vloer en lichte wanden. Met dit contrast kun je meer diepte creëren in je interieur.

licht-donkercontrastBron: By_iloon via HomeDeco Binnenkijken

4. Complementair contrast
Een complementair contrast maak je door twee kleuren te combineren die recht tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel. Dit zijn oranje en blauw, rood en groen en geel en paars. Je zou denken dat dit best heftig is, maar doordat de kleuren elkaar aanvullen worden ze als rustig ervaren. Wanneer je twee complementaire kleuren dichtbij elkaar plaatst, ogen ze feller. Hieronder is paars en geel gecombineerd.

complementair contrastBron: Machteldvanochten via HomeDeco Binnenkijken

5. Kwantiteitscontrast
Bij dit contrast combineer je opvallende en onopvallende kleuren. De opvallende pas je heel weinig toe, en de onopvallende heel veel. Geel is bijvoorbeeld heel opvallend en violet veel minder. Gebruik je hierbij een kwantiteitscontrast, dan verwerk je veel violet en weinig geel in je interieur. Hiermee voorkom je dat bepaalde kleuren gaan overheersen. Hieronder zie je groen en geel, waarbij geel het meest fel is en dus het minst is toegepast.

slaapkamer met beigetintenBron: arco via HomeDeco Binnenkijken

6. Warm-koudcontrast
Bij dit contrast combineer je warme en koude kleuren met elkaar. Volgens de kleurencirkel zijn er zes warme kleuren: geel, geeloranje, oranje, oranjerood, rood, roodviolet. Daarnaast zijn er vier koele kleuren: blauwviolet, blauw, blauwgroen en groen. Violet en geelgroen zijn overgangskleuren. Volgens Itten is groen niet bruikbaar bij dit contrast. Bij de slaapkamer hieronder vormen het blauwe en roestkleurige beddengoed het warm-koudcontrast.

warm-koudcontrastBron: hoff_van_saar via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
-3x prachtige kleurcombinaties met roestbruin
-Durf tinten in dezelfde kleur te combineren
-Dit zegt jouw favoriete interieurkleur over jou!

 
 
Accessoires

20x leuke decoratieve items om je interieur wat mee op te fleuren

geschreven door Maartje
20x leuke decoratieve items om je interieur wat mee op te fleuren

Je interieur net iets gezelliger of warmer maken kan op veel manieren. Hiervoor hoef je niet eens veel toe te voegen of geld uit te geven. Kleur, meer sfeer, warmte en een huiselijkere sfeer kun je geven aan je interieur door gebruik te maken van accessoires. Leg wat kussens op de bank, hang een ...

meer...