Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Dit moet je weten over je matras

geschreven door mara

Dit moet je weten over je matras

Als echte interieurjunkies besteden we (ruim!) voldoende aandacht aan de inrichting en styling van de slaapkamer. Maar het matras vergeten we stiekem nog wel eens. Stom, want een schoon en goed matras is onmisbaar voor een goede nachtrust! In dit artikel delen we een aantal handige tips om je matras te onderhouden.

Matras schoonmaken

Per nacht verlies je ongeveer een halve liter vocht. Dat trekt allemaal je matras en kussen in. Daarnaast is je bed een broedplaats voor huismijten: op een gemiddeld éénpersoons matras wonen er al zo'n 500. Geen gek idee dus om regelmatig je matras te verschonen! ;-)

Dat kan op de volgende manieren:

Zet je matras op z'n kant
Haal wekelijks het beddengoed af en zet je matras op z'n kant. Zet bij voorkeur ook het raam in de slaapkamer open. Zo kan het vocht in het matras makkelijker verdampen.

Draai je matras regelmatig om
Draai eens per maand je matras om. Zo kan een kant steeds even goed luchten en voorkom je direct ook dat er ligkuilen in je matras ontstaan.

Strooi met soda
Strooi eens per half jaar wat soda op je matras. Deze zoutachtige korrels onttrekken namelijk het vocht uit je matras. Laat het zo'n vier uur op je matras liggen en haal de soda daarna weg met een stoffer en blik. De overgebleven restjes kun je nog met de stofzuiger verwijderen. (Let op: gebruik niet te veel soda, dat is namelijk niet heel goed voor je stofzuiger). Heb je vlekken op je matras? Dan kun je de soda ook wat meer inwrijven met een borstel.


matras tipsFoto: Sierkussen.nl

Matras vervangen

Hoewel veel beddenwinkels aangeven dat je je matras om de 5 tot 10 jaar moet vervangen, is er eigenlijk geen tijdslimiet bij matrassen. Bij de één is een matras van 12 jaar oud nog steeds in goede conditie, terwijl bij de ander een matras van 5 jaar oud al naar het grofvuil mag. Wanneer je je matras moet vervangen, hangt af van diverse factoren: de kwaliteit van het matras (was het een goedkoop matras of juist een matras van een duurder merk), in hoeverre het matras netjes onderhouden is en het lichaamsgewicht van de slaper(s).

Word je bijna dagelijks wakker met een stijve/pijnlijke rug of ledematen, dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd voor een nieuw matras. Ook zichtbare kuilen zijn het teken van een versleten matras.

Is jouw matras toe aan vervanging? via HomeDeco kun je de fijnste matrassen voor de beste deals shoppen, lekker makkelijk! Klik hier voor ons complete assortiment.


matras tipsFoto: Sierkussen.nl

Zie ook:
-10 manieren om een kleine slaapkamer prachtig in te richten
-Inspiratie: Boheemse slaapkamer op drie manieren
-Het bewijs dat zwart beddengoed super stijlvol is