Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Tuin

Hoe de standplaats jouw (tuin)planten beïnvloedt

geschreven door Marie-Louise
Hoe de standplaats jouw (tuin)planten beïnvloedt

Of je nou een heuse plantenverzorger bent, of iemand die de groene vingers nog net niet helemaal onder controle heeft; het verzorgen van (tuin)planten is voor iedereen af en toe een flinke uitdaging. Het blijft altijd een raadsel waarom jouw dierbare plant plotseling het loodje legt en dit kan ons allemaal flinke frustratie opleveren. Een van de belangrijkste aspecten, naast het geven van water, is de standplaats. Vandaag brengen wij jou een beetje kennis bij over hoe de standplaats jouw (tuin)planten beïnvloedt, zodat jij die groene vingers binnen no-time weer onder controle krijgt.

standplaats tuinplantenBron: stylingbymanon via HomeDeco Binnenkijken




 

Zonlicht of juist schaduw?

Of een plant net zo gek is op de zon als wij of juist graag in de schaduw verblijft, hangt natuurlijk af van de plantensoort. Wij besparen je de enorme waslijst aan planten en zijn bijbehorende wensen, hiervoor is het allereerst slim om op het etiket te kijken. Maar ook deze etiketten kunnen lastig te begrijpen zijn, dus daarom helpen wij je een handje!

Zonplanten
Heb jij een zonplant te pakken? Dan wil deze tussen half mei en half september minimaal vijf uur per dag flaneren in de zon op het warmste gedeelte van de dag.

Halfzon/halfschaduw
Staat er halfzon/halfschaduw op het etiket? Dan betekent dit dat hij tussen half mei en half september maximaal vier uur per dag in de volle zon wil staan. Daarbuiten geeft hij de voorkeur geeft aan lichte schaduw.

Schaduwplanten
Deze planten geven de voorkeur aan maximaal twee uur volle zon per dag tussen half mei en half september. Hiernaast staan ze, de naam zegt het al, de rest van de dag het liefst in de schaduw. Dit kun je gemakkelijk voor elkaar krijgen met een fijne parasol of schaduwdoek!

Lichte schaduw
Een plant die van lichte schaduw houdt, wil graag een lichte standplek. Dit betekent dat hij niet graag direct in de felle zon staat, maar wel graag weerspiegeld licht ziet. Deze planten staan bijvoorbeeld het liefst onder een boom. Hierdoor komen ze niet direct met het zonlicht in aanraking.

zonlicht schaduw standplaats plantenBron: bijmona via HomeDeco Binnenkijken




 

Temperatuur

Hoewel exotische planten fantastisch staan in onze Hollandse tuintjes, kan een beetje vorst deze planten al snel vernielen en dan kun je opnieuw in de weer gaan met de beplanting... De temperatuur is immers net zo belangrijk als het geven van water en het zonlicht. Je kunt het één namelijk niet compenseren met het ander. Luister dus goed naar een plant zijn wensen!

exotische planten temperatuur standplaatsBron: boeijen via HomeDeco Binnenkijken




 

De maximale hoogte en groeisnelheid

Bij het bepalen van de standplaats voor je planten in de tuin is het slim om rekening te houden met de groeisnelheid en de maximale hoogte van een plant. Wat nu een slimme optie lijkt te zijn, kan over een aantal jaar je totale zonlicht blocken of leidingen openbreken in de grond. Kijk dus (ver) vooruit en verricht grondig vooronderzoek!

maximale groeisnelheid hoogte standplaats tuinplantenBron: vleugje_eef_ via HomeDeco Binnenkijken




 

Durf te experimenteren

Het verzorgen van planten blijft ten slotte altijd een experiment en durf dus ook volop te experimenteren! Dit maakt het tuinieren immers des te leuker, nietwaar?

standplaats tuinplantenBron: bouw_huisje via HomeDeco Binnenkijken




 

Zie ook:
- Dé tip om jouw zithoek in je tuin nog sfeervoller te maken
- Zo creëer je meer privacy in je tuin
- Zomer musthave: vuurtafels, vuurschalen en tuinhaarden

Vind jouw nieuwe favoriet!

Voordelig shoppen

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...