Inspiratie

 
 

Shoppen

 
 

meer...

Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND 
  • Shop 400+ merken
Tuin

Hortensia's: snoeien is bloeien

geschreven door Marie-Louise
Hortensia's: snoeien is bloeien

De Hortensia: een prachtige, grote bloem die je tuin binnen een mum van tijd een boost van jewelste geeft. Het is een geliefde plant die in de menig achter- en voortuin in Nederland te vinden is. En wij snappen waarom: ze geven prachtige bloemen! Maar hoe snoei je deze parel van een plant en klopt het eigenlijk wel dat de plant door al het snoeiwerk beter bloeit? Wij helpen je uit de brand en vertellen je graag of de uitspraak 'Hortensia's: snoeien is bloeien' wel van toepassing is op deze plantenvriend.

hortensia snoeien voordeur blauwBron: Hy-pe Hydrangea

Snoeien is bloeien, of toch niet?

Bij de meeste planten en struiken geldt dat je de uitgebloeide bloemen het beste meteen na de bloei in het najaar kunt wegknippen, maar voor de Hortensia, ofwel Hydrangea, gaat dit niet op. Wanneer je dit wel doet, kunnen de snijwonden van de Hortensia namelijk invriezen.

Laat daarom de bloemen tot het voorjaar aan de Hortensia zitten en knip pas in maart de bloemen af (let er wel op dat je de nieuwe knoppen niet beschadigt!). Een pluspunt hiervan is is dat de bloemen 's winters de nieuwe knoppen beschermen tegen vorst én het levert een mooi winterbeeld op!

hortensia roze snoeien is bloeienBron: Hy-pe Hydrangea

Waarom snoeien?

De Hortensia is een sterke plant en vraagt weinig onderhoud. Maar weinig onderhoud betekent echter niet dat hij helemaal geen aandacht wil. Daarom is het verstandig om jouw Hortensia dus wel te snoeien. Hierdoor krijgt je plant niet alleen een mooiere vorm, maar zal hij ook krachtiger uitlopen, grotere bloemen krijgen én hiermee verwijder je de uitgebloeide bloemen. Wél snoeien is dus zeker de moeite waard.

witte hortensia achtertuin Bron: binnenbijkim via HomeDeco Binnenkijken

Zo snoei je jouw hortensia

Genoeg gekletst, tijd om de daad bij het woord te voegen! Doe voordat je in het wilde weg begint te snoeien, grondig onderzoek naar de snoeiregels per Hortensiasoort. Gebruik bij het snoeien van je Hortensia's altijd schoon en scherp tuingereedschap. Knip vlak boven de bovenste paar dikke en gezonde knoppen alle uitgebloeide bloemen weg. Wil je de struik wat verjongen? Knip dan een aantal oude takken (twijgen die het meest overhangen of de hoogste twijgen) tot aan de grond af. Uiteindelijk houd je dan een jonge, gezonde struik over! Het is ten slotte slim om je Hortensia's 's winters goed te beschermen met bijvoorbeeld een goede beschermhoes tegen vorst, zodat de bloemknoppen niet bevriezen.

hortensia verzorgenBron: Hy-pe Hydrangea

Zie ook:
- Waarom bloemen onmisbaar zijn in een interieur
- Maak je tuin lenteklaar
- Voer jij jouw planten al keukenafval?

 
 
Tuin

Vuurschalen en tuinhaarden om het warm van te krijgen

geschreven door Lynn
Vuurschalen en tuinhaarden om het warm van te krijgen

Ook wanneer het zonnetje overdag schijnt kan het ’s avonds nog best fris zijn in Nederland. Een vuurschaal of tuinhaard, tafelhaard is niet alleen gezellig maar ook heel praktisch. Een tuinhaard kan tegelijkertijd dienen als BBQ en boven een vuurschaal kun je marshmallows roosteren met de kids. D...

meer...