Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Met deze tips bepaal jij het kleurenpalet in huis

geschreven door rosa

Met deze tips bepaal jij het kleurenpalet in huis

Een kleurenpalet bepalen is misschien wel het allermoeilijkste bij de inrichting van je huis. Waar moet je beginnen? Hoe houd je het neutraal zonder dat het saai wordt? Dit zijn maar kleine voorbeelden van vragen die door je hoofd spoken. Daarom heb ik een aantal tips voor je samengesteld, zodat een kleurenpalet bepalen een eitje wordt!

Bepaal wat je mooi vindt

Stap 1 is altijd om naar jouw eigen gevoel te luisteren. Welke kleuren vind je mooi? Wat wil je uitstralen? Hier hoef je nog even niet na te denken of de kleuren die jij mooi vindt ook mooi bij elkaar staan. Vaak krijg je zo al een iets duidelijker beeld van het kleurenpalet dat je gaat samenstellen.

Voor welke kamer stel je het kleurenpalet samen?

Iedere kamer in huis heeft een andere functie én andere lichtinval. Lichte, heldere kleuren komen namelijk beter tot hun recht in kamers op het noorden, terwijl kamers op het zuiden iedere kleur kunnen hebben. Ja, zelfs de donkerste tinten. Bedenk ook goed welke functie de ruimte heeft. Roodtinten zijn namelijk niet geschikt voor de slaapkamer omdat deze energie opwekken. Blauwtinten zijn bijvoorbeeld juist geschikt voor de slaapkamer omdat ze rust uitstralen.

Gebruik de natuur als voorbeeld

Nu je weet welke kleuren je mooi vindt en welke kleuren geschikt zijn per ruimte, is het belangrijk om hieromheen een kleurenpalet samen te stellen. Een handige tip is om hiervoor de natuur te gebruiken. Er zijn namelijk ontelbaar veel kleurencombinaties in de natuur te vinden die stuk voor stuk prachtig zijn! Ga er eens een dag op uit, maak foto's van alles wat je mooi vindt. Of dit nu de uitgestrekte, opvallende bloemenvelden zijn of juist het strand. Als je iets meer lef hebt, kun je kunst ook heel goed gebruiken als voorbeeld. Pak uit jouw lievelingsschilderij de meest aanwezige kleuren en creëer hier je eigen palet mee.

kleurenpalet samenstellen

Test de opties

De allerbeste tip die we je kunnen geven, is dat je de kleuren ten alle tijden thuis moet proberen. De kleuren kunnen namelijk in ieder huis anders uitvallen. Dit heeft te maken met lichtinval, de structuur van de muur en het gebruik van kunstmatig licht. Gelukkig heeft Flexa kleurtesters op de markt gebracht, hiermee test je super makkelijk of de kleur die jij in je hoofd hebt, ook mooi in jouw huis staat. Wij raden aan om zo'n 2 á 3 testers te bestellen om te bepalen welke kleur het mooist bij jou thuis staat. Dit is ook een goede manier om te testen of jou zorgvuldig uitgezochte kleuren ook mooi met elkaar staan.

Wist je dat de Flexa kleurtesters gratis bij jou worden thuisbezorgd? Dat wordt testen ;-)!

kleurenpalet samenstellen

De laatste tip: durf! Een opvallende kleur pakt vaak júist mooi uit. Je moet alleen even de moed verzamelen ;-).
Hier nog even de kleur van het jaar 2020 met het nieuwste kleurenpalet! Flexa kleur van het jaar 2020