Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Koken & Tafelen

Zelf keukenkastjes vervangen doe je zó

geschreven door Lynn
Zelf keukenkastjes vervangen doe je zó

Ben je toe aan iets nieuws maar wil je geen compleet nieuwe keuken? Vervang, verf of wrap de keukenkastjes, en je keuken voelt weer aan als nieuw. De meeste keukens gaan een jaar of 20 mee. Maar dat betekent niet dat je al die jaren tegen dezelfde kastjes aan moet kijken. Met deze tips is jouw keuken weer als nieuw!

Welke sfeer kies je?

Je bent de huidige kleur of het materiaal van je keukenkastjes zat. Maar hoe zullen de nieuwe frontjes er gaan uitzien? De kleur van de keukenkastjes is erg sfeerbepalend omdat de keuken een centrale plek in huis is. Door ze te vervangen krijg je meteen een nieuwe look en ben je ook nog eens duurzaam bezig. Maar hoe bepaal je voor welke sfeer je gaat?

• Wanneer je het aanrechtblad behoud en dus alleen de kastjes vervangt is het handig dat deze twee kleuren mooi bij elkaar staan. Heb je een neutraal aanrechtblad? Dan passen hier zowel rustige als uitbundige kleuren bij. Wanneer je aanrechtblad meer uitgesproken is creëert het eenheid door de keukenkastjes juist neutraal te houden of een kleur te kiezen die goed bij het aanrecht past.
• Heb je een open keuken? Houd dan ook rekening met de rest van je interieur. Met een dichte keuken kun je prima een andere stijl neerzetten.
• Laat de kleur van je keukenkastjes ook subtiel terugkomen in de rest van je keuken of interieur (bij een open keuken).
• Ga je voor mat of glans? Mat staat vaak wat mooier in een industriële of basic keuken. Terwijl glans net wat chiquer is. Kijk bij het maken van deze keuze welke sfeer je wilt gaan neerzetten.
• Kies het juiste materiaal wat past bij jou en je huisgenoten. Zo is kunststof redelijk kind- kras- en vlekbestendig. Terwijl je bij massief hout en rvs moet oppassen met bepaalde vloeistoffen.

landelijke-keuken-groenBron: Hoff_van_saar via HomeDeco Binnenkijken




 

Nieuwe keukenfronten

Wanneer je de frontjes liever in een ander materiaal ziet kun je het beste nieuwe aanschaffen. Ga hiervoor naar een keukenspecialist. Meet goed de maat van de oude frontjes op en maak een paar foto’s van je keuken nu. De kastjes hebben vaak verschillende standaard maten dus je kunt ook online opzoek gaan.

keuken-modern-landelijkBron: Mandemakers_keukens via HomeDeco Binnenkijken




 

Keukenfront verven

Wil je een fris nieuw kleurtje aan de keuken geven? Dan hoef je zeker geen nieuwe frontjes aan te schaffen, want dit kun je gewoon zelf. Met een lik verf kom je een heel eind en creëer je een geheel nieuwe look! Met deze tips zien jou kastjes er straks weer stralend uit:

1. Je kunt het beste de frontjes losschroeven voor het mooiste eindresultaat. Schroef de scharnieren los en haal ook de handgrepen van de kastjes af.
2. De eerste stap is het ontvetten van de deuren, doe dit grondig en schuur ze daarna licht op met fijn schuurpapier.
3. Zet de keukenfrontjes in de kunststofprimer of grondverf bij houten deurtjes. Schuur ze daarna licht op en haal met een doek al het stof weg. Nu kun je ze gaan lakken in de gewenste kleur! Breng minimaal drie lagen aan voor het beste resultaat. Tussen de lagen door is het belangrijk om ze steeds even licht op te schuren en weer met een doek het stof weg te halen.
4. Er bestaat ook speciale verf om keukenkastjes over te schilderen. Met deze verf hoef je de kastjes niet eerst in de kunststofprimer te zetten. Wel is deze verf maar in een aantal kleuren verkrijgbaar.

gele-keuken-antraciete-muurBron: Jacki1961_ via HomeDeco Binnenkijken

Handgrepen kunnen de kers op de taart zijn

Met andere handgrepen kun je de keukenkastjes een andere stijl geven. Voor een industriële look ga je voor grof metalen handgrepen. Terwijl hout of leer juist meer een landelijke woonstijl uitstraalt. Wanneer je de kastjes gaat verven haal je de oude handgrepen er toch al af. Je kunt de oude er weer opzetten of gaan voor een paar nieuwe handgrepen. Zo herken je jouw eigen keuken niet meer terug!

landelijke-keuken-leren-handgrepenBron: Huisjeindrenthe via HomeDeco Binnenkijken

De frontjes wrappen

Het wrappen van je keuken is eigenlijk het beplakken van de keukenkasten en ladefronten met plakfolie. Dit kun je zelf doen (als je erg handig bent) of je kunt dit laten doen. Het wrappen van je keuken kost minder geld dan een nieuwe en je kunt kiezen uit allerlei kleuren en patronen. Je kunt zelfs een marmeren aanrecht faken door voor een marmerlook folie te gaan. Neem je hele keuken onder handen en binnen een mum van tijd staat er een compleet ‘nieuwe’ keuken.

metallic-croco-wrap-keukenBron: Patricia133 via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- De stylisten: zo richt je een L-woonkamer in
- Dit zijn de keukentrends van 2023
- Keukenidee: 6x opbergen zonder bovenkastjes

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...