Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Verlichting

Zo kies je altijd de juiste verlichting

geschreven door Rosa
Zo kies je altijd de juiste verlichting

Een lichtplan maken is misschien wel een van de lastigste dingen voor in huis. Licht bepaalt namelijk voor een heel groot deel de sfeer! Hoe krijg je jouw interieur mooi verlicht? Waar moet je precies rekening mee houden? En hoe kies je de juiste lichtbron? Wij hebben alle tips verzameld in één artikel!

Begin bij het begin: natuurlijk licht
Stap 1 is natuurlijk het allermooiste licht dat je in huis kunt hebben: daglicht. Gooi de gordijnen overdag helemaal open om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te krijgen. Zorgt dit voor veel inkijk en heb je meer behoefte aan privacy? Kies dan voor raambekleding die ook licht doorlaat.

eetkamer verlichtingBron: Pakhuiswonen via HomeDeco Binnenkijken

Nu gaan we aan de slag met het maken van een lichtplan. Een lichtplan is een soort plattegrond waarop je de verschillende lampen en lichtbronnen intekent. Belangrijk dus dat je begint met het tekenen van een duidelijke plattegrond. Teken hier ook alvast je meubels in. Je kunt hier eventueel met pijltjes aangeven welke activiteit op welke plek wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan studeren/thuiswerken, koken, lezen, eten of puzzelen.

Zorg voor een sterke basis
Overdag is een goed lichtplan amper nodig vanwege het daglicht dat naar binnen schijnt. 's Avonds is dat een heel ander verhaal. Daarom is goede basisverlichting belangrijk. De basisverlichting is een opsomming van alle lampen die zorgen dat de ruimte overal verlicht is. Voor de basisverlichting wordt er meestal voor spotjes gekozen. Handig om deze te kunnen dimmen én verschillende delen van de ruimte op verschillende schakelaars te zetten. Zo kun je altijd en overal de sfeer bepalen.

Bij de basisverlichting is het belangrijk dat je zo min mogelijk schaduw creëert. Daarom wordt er vaak voor spotjes als basis gekozen.

eetkamer neutrale tintenBron: Ons_huisje via HomeDeco Binnenkijken

De praktische verlichting
Eerlijk is eerlijk, veel van de verlichting is praktisch. Toch zijn er sommige lichtbronnen die net een belangrijkere functie hebben dan enkel sfeer creëren. Denk bijvoorbeeld aan een leeslamp in dat donkere hoekje waar je graag leest, een hanglamp boven de eettafel welke dimbaar is. Zo kun je (romantisch) dineren, maar bijvoorbeeld ook puzzelen, spelletjes spelen of werken. Denk bij de praktische verlichting ook aan verlichting die op een schilderij schijnt. Ook dit licht heeft een duidelijke functie.

Doordat je de meubels alvast in de plattegrond hebt getekend en de functie van het hoekje of de ruimte duidelijk is, zie je in één oogopslag waar je extra lampen moet plaatsen.

Maak het een geheel met sfeerverlichting
Om het lichtplan compleet te maken, stylen we het af met sfeerverlichting. Zoals je al verwacht, de enige taak van deze lamp is het creëren van sfeer in huis! Meestal wordt er voor lichtbronnen gekozen die niet superveel licht afgeven. Denk bij sfeerverlichting ook aan bijvoorbeeld een een klein tafellampje, kaarsen of de open haard.

Bij het uitkiezen en plaatsen van de sfeerverlichting, is het belangrijk dat je rekening houdt met de rest van je lampen. Als je een sfeerlicht pal naast een andere lichtbron plaatst, is het effect van sfeerverlichting gauw weg.

Maak een mooie afwisseling
Onze tip? Wissel af met je verlichting! Als je alleen de basis gebruikt, dan kan het zijn dat er weinig sfeer ontstaat. Gebruik je juist (te) veel sfeerverlichting? Dan mis je wellicht het praktische deel. Handig om samen met iemand anders het lichtplan eens te bekijken. Samen zie je vaak meer!

onderaanzicht lampBron: Interiorbydesiree via HomeDeco Binnenkijken

Hoe kies je de juiste lichtbron?


Zo weet je hoe fel het licht is
Je hebt zojuist bepaald welk soort verlichting, waar moet komen. Je weet dus precies waar je felle verlichting wilt en waar je de sfeerverlichting wilt plaatsen. Vroeger, bij de gloeilamp, keken we vooral naar het aantal watt. Zo wist je precies hoe fel een lamp zou zijn. Nu we de energiezuinigere lampen hebben, kijken we naar het aantal lumen. Dit wordt vaak als lm aangeduid. Hoe hoger dit getal, hoe feller het licht. Let hier ook op of een lichtbron dimbaar is. Ook dit is op de verpakking terug te vinden.

sfeerverlichtingBron: Kommer via HomeDeco Binnenkijken

Zo bepaal je de kleur
Naast de felheid van de lamp, is de lichtkleur natuurlijk ook heel belangrijk. De een houdt van heel warm licht, terwijl de andere juist liever wat kouder licht heeft. De warmte van het licht wordt aangegeven met de letter K. Dit staat voor Kelvin. Hoe lager dit getal is, hoe warmer het licht. Tussen de 1000 en 2500 K geeft een warm sfeerlicht, terwijl tussen de 5000 en 6000 K erg koel, wit licht is. Meestal wordt er voor in huis een lichtbron gekozen tussen de 3000 en 4000 K.

Zie ook:
- Tips om de perfecte hanglamp voor boven de zithoek te kiezen
- 20x de mooiste hanglampen voor boven jouw houten tafel
- De meest trendy hanglampen

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...