Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Planten

Alles wat je wilt weten over gladiolen

geschreven door Maartje
Alles wat je wilt weten over gladiolen

We zien weer volop gladiolen staan bij de bloemist en bij mensen thuis. Deze bloemen zijn vooral te zien van juni tot en met september en ze komen oorspronkelijk uit Afrika. Deze bloem kent een hele geschiedenis. De Latijnse naam is Gladiolus, dit betekent ook wel zwaard. Om deze reden wordt de gladiool ook wel zwaardlelie genoemd. Wij zullen jou nog meer vertellen over deze bloem en hoe je deze het beste kan verzorgen.

gladiolenBron: boswol via HomeDeco Binnenkijken

Geschiedenis
De gladiool staat symbool voor kracht, trots en overwinning. Dit komt uit de tijd van de Romeinen. In deze tijd waren er veel gevechten tussen gladiatoren. De winnaar van het gevecht werd bedolven onder de gladiolen. Hieruit ontstond de uitdrukking: 'de dood of de gladiolen'. Dit betekent ook wel 'alles of niets'. Het wordt nu nog steeds gebruikt in de wielersport.

gladiolenBron: stekdesign via HomeDeco Binnenkijken

Wat leuke weetjes
De gladiolen worden ook veel gebruikt bij de Nijmeegse Vierdaagse. Op de laatste dag worden de wandelaars ingehaald met gladiolen. De dag dat de eindstreep in zicht is, wordt ook wel de dag Via Gladiola genoemd.
Een ander leuk weetje is dat je nooit gladiolen op hetzelfde veld ziet staan. Misschien heb jij nu een mooi veld met gladiolen staan naast je huis, maar deze staat er volgend jaar niet meer. Gladiolen groeien namelijk het beste op verse grond. Om deze reden staan bollenvelden vaak onder water, ook wel inunderen genoemd. Dit is een milieuvriendelijke manier om plagen te bestrijden.

gladiolenBron: pluishuisje via HomeDeco Binnenkijken

Verzorging
Gladiolen zijn erg makkelijke bloemen om te verzorgen. Allereerst hebben ze natuurlijk een schone vaas en water nodig. Snijd ongeveer 3 tot 5 centimeter van de stelen af met een schelp mesje of een snoeischaar. En verwijder ook meteen het overtollige blad. Als het water vervuild is, ververs deze dan en snijd dan weer een klein stukje van steel af. Zet ze niet in direct zonlicht of op de tocht en ook niet in de buurt van fruit. Fruit scheidt namelijk ethyleengas af, hierdoor zal de bloem sneller verouderen.

Zie ook
- https://homedeco.nl/blog/alles-wat-je-wilt-weten-over-zonnebloemen/
- Alles wat je wilt weten over pioenrozen
- Schimmelt jouw potgrond ook opeens? Zo voorkom je het én los je het op!

 
 
Inspiratie

5 opberg-ideeën voor de hal

geschreven door Julia
5 opberg-ideeën voor de hal

De hal is de eerste ruimte in huis die je ziet als je binnenkomt. Zowel voor jezelf als voor visite is het fijn als deze ruimte aangenaam is. Dat hangt natuurlijk af van de inrichting, maar ook van hoe opgeruimd het oogt. Kun je nog wel wat ideeën gebruiken om de spullen in je hal op te bergen? I...

meer...