Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Planten

Deze 5 plantensoorten houden je huis koel

geschreven door Julia
Deze 5 plantensoorten houden je huis koel

De afgelopen dagen werden er tropische temperaturen bereikt. Buiten was het warm, maar binnen ook. De standaardmethoden om je huis af te koelen weten we allemaal; de gordijnen dichthouden, 's ochtends en 's avonds de ramen en deuren openzetten, een ventilator neerzetten... maar er is nog iets dat de temperatuur onder controle houdt: kamerplanten.

Hoe dit zit? Nasa Earth Science heeft uitgezocht dat planten de temperatuur van de atmosfeer van de aarde aanpassen door fotosynthese. Bossen produceren transpiratie waardoor er meer waterdamp in de atmosfeer komt en er meer neerslag is. Wanneer de atmosfeer opwarmt, geven de bladeren overtollig water vrij in de lucht. Door de verdamping koelt de plant zelf én de omgeving af. Hieronder vertel ik je welke kamerplanten zorgen voor de meeste verkoeling.

1. Sanseveria

De sanseveria of vrouwentong is een hele slimme plant. Ze slaat water op in haar bladeren. Tijdens hitte verdampt ze dit water om af te koelen. Hierdoor wordt de lucht bevochtigd en wordt jouw huis verkoeld. Deze plant is geschikt voor mensen die af en toe vergeten hun plant water te geven. De Sanseveria is alleen dood te krijgen als je teveel water geeft, dus als je het een keer vergeet is dit geen probleem. Tijdens de zomer kun je elke 2 weken water geven en wanneer het echt warm is, een extra keertje.

slaapkamer met plantenBron: joyceselina via HomeDeco Binnenkijken

2. Ficus Benjamina

Deze boom/kamerplant wordt ook wel treurvijg genoemd. De grond moet altijd licht vochtig zijn, dus deze is minder geschikt voor mensen die vaak vergeten om water te geven. De plant helpt bij het vochtig en koel houden van de lucht in je huis.

3. Ficus Elastica

Deze plant staat ook wel bekend als de rubberplant. Hij is erg goed in het bevochtigen van de lucht. Vooral wanneer de plant wat groter is, zal deze meer vocht produceren. Je moet 'm niet teveel water geven, want dan kan hij blad verliezen. Hij past bij elke woonstijl.

slaapkamer met plantBron: domino

4. Lepelplant

De bloemen van de lepelplant kunnen de vochtgraad met 5% verhogen. Deze tropische plant heeft snel dorst, dus het is belangrijk dat je 2 keer per week water geeft. Worden de bladeren bruin of geel, dan is de luchtvochtigheid te laag, of is het tijd om de plant op een donkerdere plek te zetten. Geef hem genoeg water en besproei hem af en toe en als resultaat zal hij je huis afkoelen.

5. Arecapalm/Goudpalm

Deze palmsoort is een echte topper als het gaat om het bevochtigen van de lucht. Per dag kan de Goudpalm wel 1 liter water verdampen. Dit kan natuurlijk alleen als je genoeg water geeft. Geef steeds kleine beetjes water en houdt de aarde vochtig. Het beste is om hem meteen na aanschaf in een grote pot te zetten vanwege het snelle groeitempo. Ook zal de grond hierdoor minder snel uitdrogen.

woonkamerBron: stylebyemilyhenderson

Zie ook:
-Dit zijn de kamerplanten die in de zon kunnen staan
-Zo help je je kamerplanten de zomer door
-5 tips voor een koel huis tijdens de warme dagen

 
 
Accessoires

Shoppen: 20x de leukste duurzame keukenspullen

geschreven door Julia
Shoppen: 20x de leukste duurzame keukenspullen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en is één van de woontrends van 2021. Als je duurzamer wilt gaan leven, kun je dit onder andere doen door bewustere keuzes te maken voor je interieur. Bijvoorbeeld door producten te kiezen die gemaakt zijn van duurzame materialen, zoals bamboe, glas en metaa...

meer...