- Inloggen of registreer
- Altijd gratis bezorging vanaf €75
- Klantbeoordeling: UITSTEKEND
- Shop 400+ merken
Met de donkere dagen in het vooruitzicht is het handig om je interieur hier ook op aan te passen. Denk aan fijne verlichting, warme plaids en sfeermakers. Het is ook goed om aan je kamerplanten te denken. Aangezien er minder licht in huis komt, kun je je planten hier ook op aanpassen. Sommige kamerplanten hebben namelijk erg veel zonlicht nodig. De kamerplanten die ik heb geselecteerd voor het najaar, hebben niet zoveel zonlicht nodig en zijn daarom ideaal voor deze tijd van het jaar.
Calathea
De Calathea zal het best groeien in de schaduw of met half schaduw. Direct zonlicht zal deze plant geen goed doen. Bij teveel zonlicht zal de plant namelijk bruine randen op de bladeren krijgen. Laat dat nou net zijn wat we níet willen. De plant heeft wel voldoende water nodig. Zorg er dan ook voor dat de potgrond altijd vochtig is zonder dat de wortels in het water staan. Check dus voordat je de plant water geeft of de grond nog vochtig is, zodat je 'm niet verdrinkt.
Dieffenbachia
De dieffenbachia staat het liefst op een plek in de schaduw of een lichtzonnige plaats zonder direct zonlicht. Teveel zonlicht zal namelijk leiden tot bruine randen rondom de bladeren. Door de grote bladeren heeft deze kamerplant redelijk veel water nodig. Geef 'm ongeveer 1 á 2 keer per week een scheutje water. Daarnaast heeft 'ie behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Besproei'm daarom ongeveer één keer per week. Helemaal zodra de kachel binnen weer aangaat en de luchtvochtigheid daalt.
Let op: deze plant is giftig. Pas dus op met huisdieren en kinderen.
Bron: Bakker
Drakenbloedboom
De drakenbloedbooom (dracaena) is eigenlijk al snel tevreden. Zet 'm op een standplaats met veel schaduw of op een standplaats met half schaduw/half zonlicht. over het algemeen is de regel bij de drakenbloedboom, hoe donkerder het blad, hoe minder licht 'ie nodig heeft. Een lichte/bonte drakenbloedboom heeft dus meer zonlicht nodig dan een donkere variant. Toch maakt het deze kamerplant niet zo heel veel uit waar 'ie staat. Zo lang het niet in direct zonlicht is, is 'ie al gauw tevreden. De drakenbloedboom heeft amper water nodig. Zorg er dan ook voor dat de grond helemaal is opgedroogd voor je hem water geeft. De plant is namelijk erg gevoelig voor wortelrot.
Graslelie (Chlorophytum comosum)
Deze plant staat erom bekend dat het een van de makkelijkste planten is om te verzorgen. Daarnaast is het één van de beste luchtverfrissers. Hij vindt het het fijnst om op een plaats in de schaduw te staan maar vindt het ook niet erg om zo af en toe wat zonlicht te ontvangen. Zet hem alleen nooit in direct zonlicht. Geef 'm zo'n twee keer per week water. Mocht je het een keer vergeten, is dit ook geen ramp want hij groeit rustig door.
Bron: Haarkon
Philodendron
De philodendron kan zowel op een lichte, als op een donkere standplaats. Bij een lichte standplaats moet je wel goed uitkijken dat 'ie niet teveel zonlicht krijgt. Dan kan hij namelijk heel makkelijk verbranden. Bij een donkere standplaats zullen de bladeren van deze kamerplant iets kleiner uitvallen dan wanneer 'ie op een lichte plaats staat. De philodendron heeft weinig water nodig. Hij houdt er van om altijd in vochtige potgrond te staan, maar hij verbruikt weinig water. Check zo'n 5 dagen na het water geven of de grond nog vochtig is door je vinger diep in de potgrond te steken. Als de grond dan nog vochtig is, geef je 'm teveel water en kun je de volgende keer beter iets minder geven. Als de grond erg droog is, geef je 'm de volgende keer iets meer. Besproei de plant één keer per week voor een optimaal resultaat.
Lepelplant (Spathiphyllum)
De lepelplant wordt ook wel de ideale kantoorplant genoemd. Hij heeft namelijk weinig tot geen behoefte aan licht. Zodra je deze kamerplant in direct zonlicht plaatst zal die gaan verbranden. Als je 'm per se voor een raam op het zuiden wilt plaatsen, zet hem dan ongeveer 4-5 meter van het raam af. Geef de lepelplant iedere week een flinke scheut water. Als 'ie te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen. Geef 'm dan een beetje water en je zult zien dat de plant er snel beter uitziet. Zelfs als de bladeren van de lepelplant bruin worden en de plant helemaal slap hangt kun je hem snel oppeppen met een flinke scheut water. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je de lepelplant verdrinkt, hij komt namelijk van nature voor in de oevers van de Amazone waar 'ie regelmatig onder water staat.
Bron: Guia de jardineria
Vrouwentongen (Sansevieria trifasciata)
Deze kamerplant is super makkelijk te verzorgen en is één van de beste luchtzuiveraars die er is. Het maakt de sansevieria dan ook niets uit of je hem in de zon of in de schaduw zet. Hoe lichter de standplaats van de sansevieria, hoe lichter het blad zal worden. Als je 'm in het zonlicht plaatst, zal die wel meer water verbruiken dan wanneer je 'm in de schaduw zet. Sowieso verbruikt deze plant heel weinig water. In de winter kan 'ie makkelijk 8 weken zonder water! In de zomer heeft hij aan slechts een keer per twee weken voldoende. Geef de plant steeds kleine beetjes water en zorg dat de grond helemaal is opgedroogd alvorens de plant opnieuw water te geven.
Alocasia
Deze alocasia polly heeft in Nederland ook wel de bijnaam 'skeletplant' omdat de nerven zo goed zichtbaar zijn. De plant doet het goed in zowel lichte als donkere ruimtes. Ook deze plant kan verbranden als 'ie teveel zonlicht krijgt. Plaats 'm daarom zoveel mogelijk in de schaduw. De plant groeit het beste als de grond altijd vochtig is maar, zoals de meeste planten moet je deze ook niet teveel geven omdat hij anders verdrinkt. Hetzelfde geldt voor de Alocasia Stingray.
Bron: mooi wat planten doen
Polyscias
Ook deze kamerplant, of eigenlijk kamerboom doet het goed in de schaduw. Let er op, dat de plant wel af en toe zonlicht nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. Zet de plant nooit de hele dag in direct zonlicht, helemaal niet in de zomer! Dan zal de boom binnen no time verbranden. De polyscias heeft wel wat extra aandacht nodig met betrekking tot water geven. De potgrond moet namelijk altijd lichtvochtig blijven. Geef 'm daarom vaker een klein beetje water in plaats van in één keer veel water. Controleer de potgrond altijd alvorens je 'm opnieuw water geeft. Want, ook deze plant zal anders snel verdrinken. Hoe donkerder de standplaats van de polyscias, hoe minder water 'ie verbruikt.
Bamboepalm (Rhapis)
Hoewel deze kamerplant er tropisch uitziet, doet 'ie het prima op donkerdere standplaatsen. Zet hem niet helemaal in het donker want dat is niet bevorderlijk voor de groei. Hij heeft namelijk wel iets van zonlicht nodig. Houd maximaal 5 meter van een raam op het oosten of westen aan en maximaal 7 meter van een raam op het zuiden. Zo krijgt 'ie precies voldoende licht om te groeien. Doordat de rhapsis voornamelijk op donkere standplaatsen staat, verbruikt 'ie ook niet veel water. Hoe meer zonlicht de bamboepalm krijgt, hoe meer water 'ie verbruikt. Over het algemeen is eens per week water geven voldoende. Als de potgrond altijd lichtvochtig is, zit je goed.
Croton
Deze plant is onmisbaar in dit rijtje. De prachtige kleuren passen perfect bij de herfst. In tegenstelling tot de rest van de planten in dit rijtje, vereist de Croton wel wat verzorging en aandacht. Zet ´m op een lichte standplaats, zonder direct zonlicht. Doordat de Croton oorspronkelijk een tropische plant is, is het belangrijk dat de grond altijd lichtvochtig is. Als de grond compleet is uitgedroogd, kan de plant hier dood aan gaan dus voorkom dit. De hoeveelheid water die je geeft is heel erg afhankelijk van de standplaats. Maar, houd in de winter zo'n 1x per week aan. Check om de paar dagen of de grond nog vochtig is en geef 'm zo nodig nog een beetje extra.
Zie ook:
- Zo moet jij je bananenplant verzorgen
- DIY: zo kweek je je eigen ananasplant
- DIY: pannenkoekplant stekken
- Zo moet jij je paradijsvogelplant verzorgen