Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Planten

Zo moet jij je paradijsvogelplant verzorgen

geschreven door Rosa
Zo moet jij je paradijsvogelplant verzorgen

Naast de bananenplant, is de paradijsvogelplant misschien wel de populairste plantensoort. De paradijsvogelplant, oftewel strelitzia, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Er zijn vier soorten strelitizia's. De strelitzia nicolai kan met de juiste verzorging tot wel 10 meter hoog worden! De andere soorten worden zo'n 1 tot 6 meter hoog.

De paradijsvogelplant is een van de meest exclusieve kamerplanten die een bloem kan groeien. De bijnaam komt doordat deze kamerplant prachtige bloemen kan groeien die wel iets weg hebben van paradijsvogels. Deze kamerplant groeit het best op een lichte plaats, waar 'ie veel water krijgt.

Paradijsvogelplant (Strelitzia 'Nicolai') incl. terracotta pot
Prijs onbekend
Box 'Green living'
Geen actuele prijs gevonden
Prijs onbekend
Bloempot Thriff - goudkleurig - keramiek - 16x16x16cm - PTMD
Prijs onbekend

paradijsvogelplant
Bron: Binnenkijken bij about_interiors

Zoals iedere plant, heeft de paradijsvogelplant in de zomer meer water nodig dan in de winter. Ongeveer zoveel, dat de potgrond na een week net droog is. In de winter heeft de plant een stuk minder vocht nodig. Toch is het handig om evengoed een keer per week de plant water te geven, alleen geef je nu minder dan in de zomer. Zorg er altijd voor dat het overtollige water kan weglopen uit de pot. Anders blijven de wortels in het water staan en kunnen deze gaan rotten.

paradijsvogelplant
Bron: Binnenkijken bij Amsterdamshuisje

Het is, in tegenstelling tot de bananenplant, niet per se nodig om de paradijsvogelplant te sproeien. Toch raden wij dit wel aan. Het blad sproeien helpt namelijk preventief tegen ongedierte en houdt de bladeren stofvrij.

paradijsvogelplant
Bron: Binnenkijken bij Jeannette van Luyck

De paradijsvogelplant is gek op licht. Plaats 'm dan ook op de meest lichte plek die je in huis hebt. In de winter plaats je 'm bij voorkeur bij een raam op het zuiden. De paradijsvogelplant wordt als een van de weinige kamerplanten onder direct licht gekweekt. Daarom hoeft 'ie niet te wennen aan direct zonlicht en kun je 'm meteen voor het raam zetten. Bij een gebrek aan licht, zal het blad van de paradijsvogelplant lelijk worden.
Hoewel de plant gek is op licht, hoeft de temperatuur niet eens zo hoog voor 'm te zijn. Als de temperatuur overdag niet onder de 14 graden komt en 's nachts onder de 6 graden op de plaats waar je paradijsvogelplant staat, groeit 'ie hartstikke goed!

paradijsvogelplant
Bron: Binnenkijken bij Ewir

De buitenste bladeren van de kamerplant zullen naar verloop van tijd bruin gaan worden. Dit is een natuurlijke reactie en dit kun je in principe niet tegengaan. Je kunt dan de bruine rand wegknippen of het hele blad snoeien tot zo'n 2 cm boven de kern. Als er bruine vlekken op de bladeren komen, is dit vaak een teken van teveel water.

paradijsvogelplant
Bron: Binnenkijken bij huisnummer7

Je kunt de paradijsvogelplant natuurlijk ook snoeien. De bruine randjes kun je zo wegknippen. De bladeren/stengels kun je afsnoeien tot zo'n 2 cm boven de kern. Je laat deze 2 cm zitten, omdat dit nu vatbaar is voor infecties en bacteriën. Als je 'm afsnoeit tot de kern, kan de hele plant doodgaan door ziektes. Als je de 2 cm laat zitten, kan dit stukje ziek worden en wordt het vanzelf afgestoten. Zo blijft de rest van de plant gezond en kan goed doorgroeien.

paradijsvogelplant
Bron: Binnenkijken bij jooshome

Nordal rotan plantenbak met emmer Ø36 x 28
Geen actuele prijs gevonden
Prijs onbekend

Opbergmand Bubbly | Grijs
Geen actuele prijs gevonden
Prijs onbekend

Het is mogelijk om met de juiste verzorging zelfs bloemen te laten groeien uit de paradijsvogelplant. Dit is mogelijk zodra de plant 8 jaar oud is. De plant groeit meestal vanaf de herfst. Dit komt doordat de paradijsvogelplant grote bloemen produceert en deze er dus langer over doen. Toch is het als kamerplant erg lastig om bloemen te laten groeien uit deze plant. Om de meeste kans op bloemen te hebben, moet de temperatuur in de winter zo rond de 10 graden zijn op de standplaats. Laat de grond dan ook meerdere malen goed drogen en verwen 'm in het voorjaar juist weer met veel voeding en zonlicht.

Een kweker verkoopt vaak z'n strelitzia pas op het moment dat deze geen bloemen meer produceert. Het is dus niet vanzelfsprekend dat je bloemen krijgt. Als je bloemen hebt op het moment dat je de plant aanschaft, is de kans groot dat je het jaar erop weer bloemen krijgt.

paradijsvogelplant
Bron: Binnenkijken bij carmen29

Let op: de paradijsvogelplant is giftig voor huisdieren

Zie ook:

- Zo moet jij je bananenplant verzorgen
- DIY: zo kweek je je eigen ananasplant
- DIY: pannenkoekplant stekken
- Budget shopping: 20 planten onder €30

 
 
Inspiratie

5 opberg-ideeën voor de hal

geschreven door Julia
5 opberg-ideeën voor de hal

De hal is de eerste ruimte in huis die je ziet als je binnenkomt. Zowel voor jezelf als voor visite is het fijn als deze ruimte aangenaam is. Dat hangt natuurlijk af van de inrichting, maar ook van hoe opgeruimd het oogt. Kun je nog wel wat ideeën gebruiken om de spullen in je hal op te bergen? I...

meer...