Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Een kleine ruimte gezellig inrichten met een klein budget

Een kleine ruimte gezellig inrichten met een klein budget

Hoi! Wat leuk dat jullie nieuwsgierig zijn naar mijn blog die ik heb geschreven voor HomeDeco. Ik zal mijzelf even voorstellen. Ik ben Maartje, een 24-jarige studente uit Amsterdam. Ik heb veel passie voor interieur en ben sinds juli 2017 actief op Instagram onder de naam @thehomestoriesnl. Naast mijn studie geef ik graag interieuradvies.

Ik krijg vaak vragen over mijn interieur, hoe ik dat allemaal heb gedaan als studente, want ik verdien natuurlijk nog niet zoveel. Ik zal in deze blog uitleggen hoe ik het voor elkaar krijg om een kleine ruimte in te richten met een klein budget.

kleine ruimte inrichten klein budget

Wie op mijn Instagram kijkt zal waarschijnlijk denken, “oh die heeft een aparte woon- en slaapkamer.” Helaas is dit niet het geval. Mijn bed, bank, tafel en alle andere spullen staan gewoon in één ruimte van 25 vierkante meter. Met wat passen en meten is het gelukt om al mijn spullen in mijn kamer te krijgen en ik kan nog steeds prima mijn kont keren. Natuurlijk heb ik geen kingsize bed en een grote hoekbank staan, maar een bed van 1.40m en een tweezitsbank passen prima in de ruimte. Daarnaast heb ik ook nog genoeg ruimte voor een standaard maat eettafel.

Tip nummer één:
Tegenwoordig hoor je vaak het advies om een ronde tafel te nemen in een kleine ruimte. Dit is bij mij niet handig, omdat het best veel ruimte inneemt met alle stoelen eromheen en omdat veel muren schuin zijn. Ik heb daarom gekozen voor een langwerpige tafel, met aan één kant twee stoeltjes en aan de andere kant een bankje. Wanneer ik de tafel niet gebruik, schuif ik hem zo dicht mogelijk naar de muur en het bankje onder de tafel. Dit scheelt veel ruimte.

kleine ruimte inrichten klein budget

Dan tip nummer twee:
Voor de inrichting van een kleine ruimte is mijn advies om niet te kiezen voor te donkere meubels. Hierdoor oogt de ruimte sneller vol. Voor het opmaken van mijn bed, kies ik meestal lichte kleuren. Ik vind het fijn als het slaapgedeelte rust uitstraalt. En dan het pareltje in mijn kamer vind ik zelf, mijn lichtroze velours 2-zitsbank. Ik heb een lichte kleur gekozen zodat deze niet te groot lijkt in de ruimte. De bank zorgt voor de afscheiding tussen het slaap- en woongedeelte. Wanneer ik op de bank zit, zie je mijn bed niet.

Ik heb een redelijk uitgesproken smaak en alles wit zou totaal niet bij mij passen. Toen ik vorig jaar naar deze kamer ging verhuizen, wist ik meteen welke kleur er op de muur moest komen. Namelijk donkerblauw, hierbij een roze bank en goudkleurige accessoires. De rest houd ik redelijk rustig met natuurlijke tinten, materialen en wit.

kleine ruimte inrichten klein budget

Wil jij nu ook graag met kleur werken, maar vind je het nog te gedurfd? Allereerst wil ik zeggen, gewoon doen! Waarschijnlijk denk je nu, “lekker makkelijk gezegd.” Wat ik dan als advies wil geven is: begin rustig, gooi niet meteen alles om naar kleur. Schilder om te beginnen één muur in de kleur naar keuze. Houd rekening met de lichtinval wanneer je kiest welke muur je gaat schilderen.

Vind je een hele muur schilderen toch nog iets te heftig? Dan is een andere optie om te kiezen voor gekleurde accessoires, zoals kussens voor op de bank.

Hier zal ik ook meteen een tip bij geven:
Het is ontzettend leuk om kleuren die je gebruikt terug te laten komen in meubels of accessoires. Maar dit hoeft zeker niet in elk item, dan is er een kans dat het erg druk wordt allemaal. Bij mij komt de kleur van mijn blauwe muur terug in het schilderij, een fleece deken en twee kussentjes op mijn bed. En het roze van mijn bank komt ook terug in een schilderij en een lampenkapje. Alle andere accessoires hebben andere kleuren, zoals goud en natuurtinten.

kleine ruimte inrichten klein budget

En dan natuurlijk de vraag, hoe kom je als studente met weinig geld aan de spullen die jij mooi vindt?
Struinen en creatief zijn. Neem bijvoorbeeld mijn marmeren salontafel, deze wilde ik erg graag, maar helaas was deze nieuw voor mij niet te betalen. Het marmeren blad heb ik bij toeval gevonden bij mijn vader in de achtertuin. Het onderstel heb ik laten maken door een kennis, want zo handig ben ik zelf niet. Het onderstel is gewoon van hout en heb ik daarna zelf in de goudkleur gespoten. Mijn tip: kijk om je heen, vraag aan familie en kennissen, bezoek kringloopwinkels en zoek op Marktplaats.

kleine ruimte inrichten klein budget

Een nieuwe bank is vaak niet goedkoop en zeker niet voor studenten. Omdat ik precies wist wat voor soort bank en in welke kleur ik wilde hebben, heb ik elke dag op marktplaats gekeken en met succes. De aanhouder wint! Mijn eettafel heb ik nieuw gekocht, maar hij was wel in de sale. Voordat ik op zoek ging naar een tafel had ik nog geen idee wat ik wilde. Het heeft best even geduurd voordat ik de juiste tegenkwam. Ik ben maar gaan focussen op andere dingen en dacht: misschien loop ik er vanzelf wel tegen aan. En ja hoor, ik liep een winkel binnen en daar stond de tafel, afgeprijsd van 300 euro naar 80 euro, alsof hij voor mij bestemd was.

kleine ruimte inrichten klein budget

Mijn favoriete budgettip: kringloopwinkels afstruinen. Zo heb ik mijn vintage nachtkastje gescoord, het bankje bij de eettafel en wat leuke accessoires. De open kast in mijn kamer waar mijn goudkleurige accessoires op staan is van mijn opa geweest. Misschien staat er nog iets leuks bij jouw familie wat zij niet meer willen hebben. Ik vind het persoonlijk erg leuk als meubelen op deze manier toch binnen de familie blijven en ik ben erg blij met dit kastje.

De twee schilderijen aan de muur bij de eettafel en bij mijn bed heeft mijn moeder gemaakt. Vind jij het misschien zelf leuk om te schilderen of ken je iemand in jouw omgeving die daar zijn of haar hobby van heeft gemaakt? Durf hen te vragen of zij iets leuks voor jou willen maken. Mijn moeder vindt het juist leuk en een uitdaging om een opdracht te krijgen.

kleine ruimte inrichten klein budget

Zo houd ik ervan om overal iets vandaan te halen. Ik probeer zo min mogelijk specifiek op zoek te gaan naar iets. Zo loop je vaak tegen de leukste items aan. Daarnaast houd ik ervan om op z'n tijd lekker creatief te zijn. Zo heb ik zelf een gordijn gemaakt van schelpenslingers die voor de balkondeur hangt of laat ik bloemetjes drogen die nu in een glazen lijstje zitten aan de muur.

Geschreven door: Maartje van thehomestoriesnl

Zie ook:
-Inspiratie: badkamers met metalen douchewanden en opvallende tegels
-6x roze in de badkamer
-Zo geef je je badkamer interieur een simpele upgrade