Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Hotspots

Geborgenheid bij restaurant Kluis in Amsterdam

geschreven door Rosa
Geborgenheid bij restaurant Kluis in Amsterdam

"Waar de historie rijk is, is het menu verfijnd en eigenzinnig"

Dit is één van de quotes van Restaurant Kluis aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Kluis is gevestigd in het van oudsher Amsterdamse Bankgebouw uit de jaren '20. Dat het restaurant voorheen een bank is geweest, zie je aan alles. De historie van het gebouw is behouden, maar wel in een nieuw, fris jasje gestoken.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Kluis

Waar:
Amsterdam, Nederland.

Openingstijden:
Dagelijks geopend van 11:00 uur tot 22:00 uur

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Als je restaurant Kluis binnenloopt krijg je direct een warm, bijna huiskamergevoel. Ook valt direct op hoeveel licht er eigenlijk binnenvalt. Dit komt onder andere door de glazen serre én het glazen dak. Voordat het restaurant Kluis zijn deuren opende, was het Grandcafé Dulac. Eén van de eerste grandcafés van de Haarlemmerbuurt. Toen woonde er een kunstenaar boven. De kunstenaar was een heuse verzamelaar en verzamelde allerlei attributen. Deze attributen zie je nu ook weer terug in het interieur. Zo staat er bij de toiletten een oude benzinepomp en direct bij binnenkomst staat een oude sigarettenautomaat. Maar ook de oude gietijzeren radiatoren in het restaurant zijn opnieuw gespoten en hergebruikt.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Het hele interieur van café Dulac was vrij donker, een beetje studentikoos. Om het geheel lichter te maken, heeft restaurant Kluis een glazen deel in het dak gemaakt en de serre compleet van glas gemaakt. Zij hebben het hele interieur eruit gesloopt, de ruimte compleet gestript en ingevuld op de manier dat zij dachten dat mooi was.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

De stijl van het interieur hebben de eigenaren zelf bedacht. De stijl is het best te omschrijven als New York Glam meets industrieel meets vintage. Het idee om de inrichting zo te maken hebben zij dus zelf verzonnen, maar zij hebben er wel een professioneel interieuradviseur bij betrokken. De interieuradviseur kwam ook met het idee om het plafond in een soort diepgroen/petrolachtige kleur te verven. Dit heeft uiteindelijk supergoed uitgepakt! Grappig detail: zij hadden eerst voor een veel lichtere kleur gekozen. Dit pakte helemaal verkeerd uit. Naar aanleiding hiervan werd er voor de donkere kleur gekozen.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Het doel van de inrichting van restaurant Kluis is dat mensen zich op hun gemak voelen. Mede-eigenaar Dirk verwoordt het zelf heel goed als een oase van rust waar mensen zich in wanen. Gasten moeten binnenkomen en zich direct thuis voelen. Of ze nu voor een kopje koffie, een snelle lunch of een uitgebreid diner komen.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

De lichtinval heeft dan ook een positieve invloed op het gevoel dat zij hun gasten willen geven. Er wordt in het restaurant ook regelmatig gewerkt door de zogenoemde flexwerkers. Deze komen binnen met hun laptop en gaan rustig op hun gemak aan de slag.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

(Bijna) alle lampen in het restaurant zijn geïnspireerd op de jaren '20. Sommige zijn op maat gemaakt, andere zijn zo uit de winkel gehaald. Soms hebben de eigenaren van Kluis ontzettend mazzel met de pareltjes die zij vinden. Zo hebben ze één buffetkast die precies tussen twee pilaren in past. Ook gaan ze veel antiekwinkels af. Hier vind je vaak prachtige items. Zo hebben ze een hele oude spiegel hangen en een oud hakblok doet dienst als bijzettafel.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Met de vorige partner is de stijl van het interieur al naar voren gekomen. Hij kwam met een moodboard en heeft een goed idee geschept over wat het restaurant moet uitstralen en hoe zij dit moesten aanpakken. Zo is het een mooie mix geworden van eigentijds en vintage. Over ieder detail is nagedacht. Hoe langer we in het restaurant zijn, hoe meer dit opvalt. Zo matchen de gele bloemetjes perfect met de gele fauteuils en de bovenkant van de lampen matchen weer met de verfkleur op het plafond.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Met de gerechten houden ze ook rekening met trends. Je ziet hier ook wel een beetje de New York-stijl terugkomen. Overdag is het menu heel toegankelijk van salades tot hamburgers en 's avonds iets uitgebreider met het tastingmenu. Er wordt ook goed gekeken naar het servies en hoe zij de gerechten opdienen.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Een favoriete plek in het restaurant heeft Dirk niet. De ene dag zit hij het liefst aan een lange tafel, de andere keer in de serre en soms zit hij het liefste aan de bar. Dat merkt hij ook bij de gasten. De een zit het liefst lekker geborgen op de bank, terwijl een ander graag meekijkt wat de keuken allemaal meegeeft. Hier speelt restaurant Kluis dan ook graag op in. Voor ieder soort gast is er wel een geschikt plekje te vinden.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

De indrukwekkende bar heeft een gele achtergrond gekregen. Dit past weer mooi bij de opvallende gele fauteuils in het restaurant. Naast de wisselende menukaart kun je bij Kluis ook terecht voor overheerlijke cocktails, die per seizoen verschillen.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Het menu wordt gepresenteerd op klemborden van Brût Home Industrials om een industriële, vintage look te creëren.

En tot slot... de oude bankkluis. Deze dient tegenwoordig als opslag. Als de gasten naar het toilet gaan, kunnen ze een kijkje nemen door de oude kluisdeur heen. De echte kluisdeur staat namelijk altijd open.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

De andere deur met tralies is altijd afgesloten met een hangslot, zodat de gasten toch een kijkje kunnen nemen. De vloer in de kluis is nog de originele kluisvloer. Ook het tegelwerk is allemaal nog origineel. Het enige wat zij hebben aangepast aan de kluis is een likje verf en de wijnrekken.

hotspot-restaurant-kluis-amsterdam

Zie ook:
-Huiskamergevoel bij Spotlight
-Life's a beach bij Club Zand
-Binnenkijken in dit piepkleine, maar prachtig ingerichte appartement

 
 
Inspiratie

5 opberg-ideeën voor de hal

geschreven door Julia
5 opberg-ideeën voor de hal

De hal is de eerste ruimte in huis die je ziet als je binnenkomt. Zowel voor jezelf als voor visite is het fijn als deze ruimte aangenaam is. Dat hangt natuurlijk af van de inrichting, maar ook van hoe opgeruimd het oogt. Kun je nog wel wat ideeën gebruiken om de spullen in je hal op te bergen? I...

meer...