- Inloggen of registreer
- Altijd gratis bezorging vanaf €75
- Klantbeoordeling: UITSTEKEND 4.1 van 5
- Shop 400+ merken
Haal de barista in je naar boven: 5 lekkere koffies die jij gewoon thuis kan maken
![](https://dreamdeco.b-cdn.net/5Eh_YVA_ILbHEfQA0KDage3JUAI=/60x60/nl/media/profile_photos/1605275100360.jpeg)
![Haal de barista in je naar boven: 5 lekkere koffies die jij gewoon thuis kan maken](https://dreamdeco.b-cdn.net/W_j5IUMnqifLtVfvRx1uAmneJM4=/800x578/filters:format(jpeg)/nl/media/blogpost/haal-de-barista-je-naar-boven-5-lekkere-koffies-die-jij-kan-maken/photo-1518863562502-b8bc109ea929_jxQuDrn.png)
Wij Nederlanders slurpen met z'n allen per jaar heel wat litertjes koffie naar binnen (wist je dat dit gemiddeld ruim 260 liter per persoon is?!). En dat is niet gek, want alleen bij het horen van een latte macchiato met een vleugje vanille en een extra shot espresso, een ijskoude white mocha frappuccino of een flat white met een pompje hazelnoot en sojamelk loopt het water al in je mond, toch?!
Het drinken van een koffie van de bovenste plank hoéft niet altijd een ver van je bed show te zijn. Vandaag geven wij je alle tips, tricks en how to's voor het zetten van vijf gruwelijk lekkere koffies die je thuis kunt maken. En maak je geen zorgen, ook voor hen van wie alle poespas niet perse hoeft en koffie gewoon zwart hoort te zijn, hebben wij een paar heel lekkere in petto.
Bron: Marie-Louise van Driel
1. De Coconut Dream
Deze temperaturen schreeuwen om een lekker koud drankje en het liefst een waarvan we goed wakker blijven. Daarom trappen we af met een verfrissend koffietje met een verrassend tropische twist, die supermakkelijk te maken is. Ben jij niet zo'n zoetekauw, maar wil je eens afwisselen met een gewone cold brew? Dan is deze ijskoffie perfect voor jou! Deze koffie kun je ook drinken als je lactose-intolerant bent.
How to
Voor de Coconut Dream heb je slechts wat ijs, kokosmelk en een shot espresso nodig. Vul een glas met ijs, schenk hem tweederde vol met kokosmelk en vul dit aan met een shot espresso. Kind kan de was doen, toch? En geen zorgen, de kokosmelk bevat geen suikers of zoetstoffen, dus dit maakt het drankje ook nog eens een zeer verantwoorde keuze!
Bron: Unsplash
2. Salted Caramelino
Houd jij van karamel, veel melk en vind jij zoet en zout een match made in heaven? Dan ga jij deze geweldig vinden! Karamel doet het in vrijwel alles goed en zeker ook in koffie. De Salted Caramelino bestaat uit een latte macchiato met gezouten karamelsiroop en wordt afgetopt met karamelsaus en een beetje (!) zeezout.
How to
Pak een groot glas en schenk hier één centimeter gezouten karamelsiroop in. Begin daarna met het opschuimen van de volle melk. Tip: probeer de automatische melkopschuimer te vermijden, hierbij scheidt de melk en het schuim namelijk binnen no time en dit komt de smaak van de koffie niet ten goede. Is de melk all set (idealiter 65°C)? Vul het glas tot de rand met het opgeschuimde melk. Zet dan nu de perfecte espresso (met een doorlooptijd van 25 seconden) en wacht ongeveer vijftien seconden met het toevoegen van de espresso. Wees niet bang dat de melk koud wordt, zo krijgen het schuim en de melk te tijd om te scheiden en krijg je het bekende drie lagen effect! Top hem af met een lekkere karamelsaus, een beetje zeezout en slagroom voor de echte fanatiekelingen ;). Cheers!
Bron: Pexels
3. Flat white
Deze koffie is weer voor de niet-zoetekauwen en wie van een lekker sterk bakkie houdt. Een flat white bevat namelijk dan wel melk, maar heeft een bijzonder sterke smaak die wordt ondersteund door de fluweelzachte melk. Een flat white vindt zijn oorsprong in Australië en is bij menig barista favoriet, vanwege de perfect uitgebalanceerde smaak. Deze moet je proberen!
How to
Een flat white bestaat uit een dubbele ristretto, warme melk en een klein beetje melkschuim. De perfecte espresso heeft een doorlooptijd van 25 seconden en een smaakpalet dat van zoet naar zuur naar bitter gaat. Deze doorlooptijd krijg je door acht gram espresso in je filterdrager te doen en de maler goed af te stellen. Is je doorlooptijd te kort? Zet je maler dan wat fijner. Hoe fijner, hoe langer de doorlooptijd en vice versa.
Een ristretto zet je door de doorlooptijd van een espresso te verkorten naar zeventien seconden, waardoor hij dus geconcentreerder wordt en net een wat 'zuurder' aroma krijgt. Schuim vervolgens weer een kannetje volle melk op, schenk iets meer dan de helft van de opgeschuimde melk af (een flat white bestaat namelijk meer uit warme melk dan melkschuim) en schenken maar! De echte barista's toveren natuurlijk nog mooie latte art in het kopje.
Bron: Pexels
4. Iced Banoffee
Terug naar een zoete en lekker frisse variant. Misschien heb je 'banoffee' wel eens voorbij zien komen in de vorm van een taart, cake of smoothie en in een koffie smaakt het minstens net zo lekker! Banoffee is bedacht door onze Britse bovenburen en is een heerlijke combinatie van banaan en karamel. Zoek je verfrissing tijdens de warme dagen en heb je zin in iets lekker zoets? Dan is het zeker tijd om deze thuis te maken.
How to
De Iced Banoffee is een ijskoffie met een siroop van banaan die wordt afgetopt met slagroom en karamelsaus. Zorg er dus voor dat je deze lekkernijen inslaat! Vul om te beginnen een groot glas met weer een centimeter bananensiroop. Er zijn meerdere manieren om ijskoffie te maken, maar omdat de siroop al goed zoet is, hoef je niet veel tot geen extra suiker toe te voegen. Doe ongeveer vijf ijsklonten, een shot espresso en een flinke scheut melk naar keuze in een blender en blend het tot het een egale massa is. Vul het glas tot drievierde en spuit hier de slagroom bovenop. Tip: houd het glas een beetje schuin en roteer hem terwijl je de slagroom erop spuit, zo stroomt hij niet over. Enjoy!
Bron: Unsplash
5. Long black
Ben jij van de generatie 'koffie hoort zwart te zijn', maar vind je een espresso te sterk? Dan is de long black jouw koffie! Een long black is wederom een koffie die Australische voorouders heeft en lijkt op een americano, maar heeft een geconcentreerder en zuurder aroma.
How to
Een long black is eigenlijk niets meer dan een dubbele ristretto (ken je 'm nog?) die over heet water heen is gegoten. Een long black serveer je in een waterglas. Vul deze tot tweederde met heet water. Zet het glas vervolgens onder de zetkop en laat hier een dubbele ristretto over heen lopen. Wie goed op heeft gelet, weet dat deze een doorlooptijd van zeventien seconden heeft. Tip: houd het glas, terwijl de ristretto het glas inloopt, een beetje schuin! Zo krijg je een mooie crèmelaag en scoor je punten bij de echte koffiekenners ;).
Bron: Unsplash
Met de bovenste koffies kun jij deze zomer - en winter - helemaal losgaan en scoor jij zeker punten bij je gasten. Wij zijn heel benieuwd of het jou gelukt is deze bakkies zwart goud thuis op tafel te toveren. Let us know! En onthoud: oefening baart kunst!
Bron: Unsplash
Zie ook:
- De lekkerste zomerse recepten voor de barbecue
- Koffiehoek in de keuken
- Trend: servies in de seventies style
![](https://d1s5szje21xe6k.cloudfront.net/media/uploads/020718/homedeco-250.png)