Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Koopgids

Hier moet je op letten bij het kopen van een eettafel

geschreven door Rosa
Hier moet je op letten bij het kopen van een eettafel

De eettafel is misschien wel het allerbelangrijkste meubelstuk in huis. Na een lange dag tref je elkaar hier voor het avondeten en overdag wordt er huiswerk aan gemaakt. Daarnaast het is de ideale plek om in de avond met vrienden en familie een spelletje te doen onder het genot van een drankje. In deze blog vertel ik jou waar je op moet letten bij het aanschaffen van een eettafel. Handig!

Materiaal

Hoewel de grootte en vorm van de eettafel heel belangrijk zijn, is het materiaal minstens even belangrijk! Daarom vertel ik je graag over de belangrijkste eigenschappen van de verschillende materialen.

Houten eettafels
De meeste Nederlandse gezinnen dineren aan een houten eettafel. Hout is duurzaam, sterk en goed te combineren met andere materialen in huis. Daarom leent het zich zo goed als materiaal voor een eettafel. Er zijn veel soorten hout waardoor je veel verschillende looks kunt creëren. Er zijn bijvoorbeeld eettafels van teakhout, eikenhout, sloophout, kersenhout en steigerhout. Hout zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling in jouw huis.

Onbewerkt hout kan door aanraking met water en door zonlicht snel verkleuren. Het is aan te raden om bij onbehandeld hout een onderzetter, placemat of tafelkleed te gebruiken. Vocht en vuil trekken anders in het hout en laten vlekken achter. Een onbewerkte houten eettafel heeft ook zijn charmes, na een bepaalde periode zal de eettafel er juist ‘geleefd’ uitzien.

De meeste houten eettafels zijn bewerkt. Deze zijn bijvoorbeeld in de olie gezet, gebeitst of geverfd. Het voordeel van bewerkte houten eettafels is dat vocht en voedsel niet de kans hebben om sporen achter te laten in het hout. Daarnaast kan je de eettafel gewoon met een vochtige doek afnemen. Tot slot kan je door een eettafel te beitsen, in de olie te zetten of te verven de eettafel een kleur geven die bij jouw interieur past. Handig!

houten eettafel Bron: Binnenkijken bij huisnummer7

Glazen eettafels
Een glazen eettafel zien we ook steeds vaker. Doordat de meeste glazen eettafels transparant zijn, oogt het geheel heel ruimtelijk. Glas is relatief dun en dit creëert een elegant effect. Glas is goed schoon te houden en is makkelijk te combineren met materialen als hout en metaal. Een keerzijde van glas is dat stof en ander vuil goed zichtbaar zijn. Als je je glazen eettafel gaat schoonmaken, raden wij het gebruik van glassex af. Kies liever voor een simpel sopje en droog na met een droge doek om strepen te voorkomen.

glazen eettafel Bron: Binnenkijken bij styledbysabine

Eettafel van natuursteen
We love marmer! Marmer is op het moment ontzettend hip. Niet zo gek dus dat we dit regelmatig tegenkomen op de eettafel. De luxe uitstraling van marmer wordt bij voorkeur gecombineerd met stoere materialen als metaal of hout. Marmer heeft een hoge slijtvastheid en ieder tafelblad is uniek. Marmer is niet goed bestand tegen zuren, waardoor het vlekgevoeliger is dan andere soorten steen. Hierdoor is regelmatig onderhoud nodig. Naast marmer is graniet ook een natuursteensoort die wij steeds vaker terugzien.

Eettafel van beton
Een betonnen eettafel wordt net als een houten eettafel vaak gecombineerd met een metalen onderstel. Een betonnen tafelblad is vaak al beschermd tegen het intrekken van vuil en vocht, waardoor beton erg hygiënisch is. Je maakt 'm al schoon door er met een vochtige doek en een sopje overheen te gaan.

betonnen eettafel Bron: Binnenkijken bij tamika

Onderstel

Naast het kiezen van het tafelblad is er genoeg keuze in onderstellen en hierdoor kan je jouw droomtafel gemakkelijk samenstellen. Naast de klassieke 4 poten onder elke hoek van de eettafel zien wij steeds vaker een U-poot, A-poot of X-poot aan weerszijden van de eettafel. Een groot metalen kruis in het midden van de eettafel zorgt dat er veel stoelen om de eettafel heen kunnen. Een voordeel van een poot in het midden is dat niemand last heeft van een tafelpoot bij het aanschuiven. Houd dit dus in je achterhoofd bij het kiezen van een tafel.

Vorm en afmeting eettafel

Bij het kiezen van de juiste vorm eettafel is het belangrijk om te kijken naar de indeling van jouw huis en naar de hoeveelheid ruimte.

Per eetkamerstoel moet je minimaal 65 cm vrije ruimte rekenen. Deze ruimte meet je op tussen de poten van je eettafel. Het blad kan dus een stukje breder zijn! Doordat het blad wat breder is heb je genoeg ruimte om comfortabel te zitten.

Als je makkelijk met je stoel naar achter wilt schuiven is het handig om minimaal 60 cm om jouw eettafel vrij te hebben. Voor een stoel met armleuningen moet je ongeveer 75 cm vrij houden. En wens je nog om je eettafel heen te lopen als er iemand op de stoel zit? Hou dan nog rekening met 50 cm extra. Met deze 50 cm extra kan je gemakkelijk achter de tafel langslopen om het eten te serveren terwijl je gasten al aan tafel zitten.

eettafel kopen Bron: Binnenkijken bij Ruthie

Extra tips

Formaat
Twijfel je over het formaat eettafel? Plak met schilderstape het formaat van de eettafel af op de grond of leg kranten neer in dit formaat. Zo zie je direct hoeveel ruimte ‘ie in beslag neemt.

Bartafel
Twijfel je of een bartafel iets voor jou is? Ga eens bij een restaurant aan een hoge eettafel of bar zitten en kijk hoe jou dit bevalt. Geniet je van het uitzicht of zit je toch liever met beide voeten op de grond? Dit is de makkelijkste manier om daarachter te komen.

Functie van de eettafel
Bedenk goed waar je jouw eettafel voor gaat gebruiken. Naast het eten met familie is het misschien ook belangrijk om er spelletjes aan te kunnen spelen en/of dat de tafel gebruikt wordt voor (huis)werk. Bedenk dus voor je overgaat op koop welke elementen voor jou belangrijk zijn.

Zie ook:
- Hier moet je op letten bij het kopen van eetkamerstoelen
- Budget Shopping: hippe eetkamerstoelen onder €90
- Met deze 5 items creëer jij die Pinterest-look in je eigen slaapkamer

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...