Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Tuin

Houten tuinmeubels nieuw leven in blazen: tips & tricks

geschreven door Lynn
Houten tuinmeubels nieuw leven in blazen: tips & tricks

Zijn jouw ooit zo mooie houten tuinmeubelen een beetje grijs geworden? Misschien hebben ze zelfs wel een laag groene aanslag gekregen. Dit is natuurlijk niet wat we op ons moodboard hebben staan voor de zomer. Maar niet getreurd, want met deze tips & tricks blaas jij nieuw leven in je houten tuinmeubels. Door ze goed onderhanden te nemen geef je ze een nieuw jasje en bespaar je veel geld.

Poetsen maar

Allereerst gaan we de houten meubels goed schoonmaken. Als je niet vroegtijdig ingrijpt kunnen er schimmels op het hout gaan groeien of gaat het hout zelfs rotten. Dus het is tijd voor een grondige schoonmaakbeurt!
Vul een emmer met lauwwarm water en meng dit met een beetje groene zeep en soda. Met dit middeltje krijg je het meeste vuil weg. Pak een spons en ga goed schrobben. Bij de stukken met groene aanslag kun je ook een schuursponsje gebruiken. Als het middel van groene zeep en soda niet goed genoeg werkt kun je een hardnekkiger schoonmaakmiddel proberen.

Zijn jouw houten tuinmeubels grijs geworden? Probeer dan eens deze ontgrijzer speciaal voor hout. De ontgrijzer dringt diep door in het hout en hersteld de natuurlijke kleur.

tuintafel-stoelen-parasolBron: Bijmona via HomeDeco Binnenkijken




 

Afspoelen en drogen

Nadat je goed gesopt hebt is het belangrijk om de houten meubels grondig af te spoelen. Wanneer al het vuil al verdwenen is kun je dit gewoon met de tuinslang of emmers water doen. Is er toch nog wat vuil te zien? Ga dan nog even over het hout met de hoge druk spuit.

Nu is het tijd om de meubels goed te laten drogen voordat je verdergaat. Het hout moet volledig gedroogd zijn. Daarom kun je dit het beste doen op een zonnige dag zodat je in één dag de klus kan klaren.

achtertuin-tuintafel-schaduwdoekBron: Wonen_en_meer_bij_veer via HomeDeco Binnenkijken




 

Schuur voor een gloednieuwe uitstraling

Wanneer de tuinmeubels volledig droog zijn begin je met het opschuren van het hout. Begin met schuurpapier met een grove korrel zoals P80. Hierna ga je verder met een fijne korrel bijvoorbeeld P120. Zo krijgt het hout een mooie, egale laag. Voor het snelste resultaat kun je een schuurmachine gebruiken, maar met de hand kan natuurlijk ook. Draag te allen tijde een veiligheidsbril.

Na het schuren veeg je alle stof- en houtresten er zo vanaf met een stoffer.

kerstboom-boho-rozeBron: Ons_huisje via HomeDeco Binnenkijken




 

Smeren kun je leren

Nu gaan we de houten tuinmeubelen letterlijk in een nieuwjasje hijsen. Om een natuurlijke look van de meubelen te behouden ga je aan de slag met tuinmeubelen olie. De olie doe je in een verfbakje en met een kast kun je het meubel insmeren. Het voordeel hieraan is dat de olie snel opdroogt en een natuurlijke matte finish geeft.

Je kunt er ook voor kiezen om je meubel in te smeren met beits. Deze trekt diep in het hout en beschermd het meubel tegen vocht en zon. Als laatste optie kun je gaan voor een leuk kleurtje. Gebruik voordat je de verf aanbrengt een goede grondlaag. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor houtverf die geschikt is voor buiten. Kies bij voorkeur voor verf op terpentinebasis, aangezien deze meer weerstand biedt tegen invloeden van buitenaf.

jacuzzi-hout-achtertuinBron: jethendriks via HomeDeco Binnenkijken

Een nieuw leven

Nu je houten tuinmeubelen weer staan te stralen is het tijd om het gezellig te maken. Kleed de meubels aan met gezellige kussentjes, een tafelkleed en een vrolijk buitenvloerkleed om te zorgen voor een geheel. Ga jij nieuw leven in de houten tuinmeubelen blazen? Deel jouw before en after met ons!

houten-zitplek-tuinBron: Interior_canalhouse via HomeDeco Binnenkijken




 

Zie ook:
- De leukste budget items om jouw tuin gezellig te maken
- Zo creëer je een stijlvolle zithoek op jouw balkon
- Zo kun je het beste jouw mat zwarte keuken schoonmaken

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...