Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Inspiratie

Ruimte tekort? Lees dan even deze 16 tips!

geschreven door Mara
Ruimte tekort? Lees dan even deze 16 tips!

Heb jij ook chronisch ruimte tekort in je huis? Je bent niet de enige! Ontzettend veel mensen vinden hun huis te klein en dromen van een groter huis. Omdat dat helaas niet altijd mogelijk is, heb ik in deze blog diverse tips verzameld om (optisch) meer ruimte te creëren. Lees mee!

Optisch meer ruimte creëren

Er zijn heel veel simpele trucjes die je huis groter doen lijken. De belangrijkste:

Gebruik koude kleuren
Wil je graag een nieuw kleurenpalet? Ga dan het liefst voor een kleur in een koude tint, zoals mintgroen of een koude grijze tint. Koude kleuren weerkaatsen namelijk heel goed het licht, terwijl warme kleuren juist licht absorberen. Hierdoor kunnen warme kleuren ervoor zorgen dat een ruimte kleiner lijkt.

Lichte kleuren zijn niet altijd de oplossing
Er wordt altijd gezegd dat lichte kleuren beter zijn als je je huis groter wilt laten lijken. Over het algemeen is dat ook zo, maar het hoeft niet altijd. Zoals we hierboven al beschreven, kunnen warme tinten juist heel benauwend aanvoelen. Hierdoor kan een warme beige tint de ruimte veel kleiner doen ogen, ook al is het een lichte tint.
Wil je graag een donkerdere kleur in je huis? Ga dan dus voor een koude kleur en kies de muur die het meeste licht vangt. Bijvoorbeeld de muur naast het raam of juist tegenover het raam.

Muur en plafond in dezelfde kleur
Een ruimte lijkt ook groter als het plafond hoger is. Geen hoog plafond? Dat kun je best een beetje faken. Als het plafond namelijk dezelfde kleur heeft als de muren, oogt al snel hoger. De overgang tussen muur en plafond vervaagt daardoor en dat werkt positief.

ruimte tekortFoto: Coco Lapine Design

Haal zoveel mogelijk daglicht naar binnen
Veel licht in huis zorgt ervoor dat de ruimte groter lijkt. Zorg er dus voor dat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen komt. Dat klinkt als een inkoppertje, maar het komt nog vaak genoeg voor dat de vensterbanken zo vol staan dat er veel minder licht binnenkomt. Ook hangen de gordijnen vaak nog half dicht. Zorg er dus voor dat je gordijnen echt goed opzij schuift, houd je vensterbank wat leger, lap de ramen (vuil kan nog verbazend veel licht tegenhouden) en kijk ook kritisch naar je tuin. Staat er een boom of struik voor je raam? Wellicht kun je die een klein beetje snoeien om meer licht binnen te krijgen.

Ga voor een glanzende vloer
Een lichte vloer geeft vaak meer ruimte, maar we snappen dat je nu eenmaal helemaal verliefd bent geworden op een zwarte of antraciet kleurige vloer. Onze tip: ga dan in ieder geval voor een glanzende vloer. Dat weerkaatst veel licht.

Gebruik voor je meubels verf met glans
Do we need to say more?! ;-)

Leg de planken in de lengte of diagonaal
Heb je een vloer met planken? Leg die dan in de lengte of diagonaal. In de lengte zorgt er voor dat de kamer langer lijkt en diagonaal zorgt ervoor dat het wat langer én breder lijkt.

ruimte tekortFoto: Coco Lapine Design

Kies meubels met pootjes
Zo'n grove plofbank staat misschien heel stoer, maar het kan ook heel lomp ogen. Meubels met pootjes geven meer 'lucht' en daardoor lijkt het allemaal wat ruimer.

Hang spiegels op
Zoals we hierboven al schreven: licht is heel belangrijk om je huis groter te laten lijken. Heb je weinig lichtinval door ramen, dan kun je dat met spiegels goedmaken. Die weerkaatsen veel licht en door het spiegelen lijkt het natuurlijk ook alsof de kamer groter is.

Meer opbergruimte creëren

Naast dat het fijn is dat je huis groter lijkt, is het ook fijn als je daadwerkelijk meer (opberg)ruimte hebt. Nu is dat heel lastig in een klein huis, maar toch zijn er een aantal tips:

Denk goed na over de indeling
Heb je (nog) geen mogelijkheid tot verhuizen, kijk dan goed kritisch naar de indeling van je huis. Wellicht dat de indeling eigenlijk helemaal niet praktisch is en daardoor veel kleiner oogt. Misschien kun je dat ene muurtje doorbreken, waardoor de keuken en de woonkamer in samen in één grote kamer zijn. Of juist andersom: in een grote ruimte kun je vaak niet heel veel kwijt, omdat er weinig muren zijn om te gebruiken. In dat geval kun je bijvoorbeeld een roomdivider plaatsen, die je direct kunt gebruiken om spullen in op te bergen.

Koop multifunctionele (opberg)meubels
Wie niet groot is, moet slim wezen! ;-) Kies een eettafel met lades, een kist als salontafel, een bed met lades, een kledingrek waar ook ruimte is voor schoenen et cetera.

Maak een kast van je trap
Eigenlijk zonde, al die loze ruimte onder de trap. De bewoners van bovenstaande foto hebben daar iets op bedacht! Heel handig om bijvoorbeeld schoonmaakspullen in te bewaren, oude archiefmappen, beddengoed of boeken.

Gebruik de nutteloze hoekjes
Elk huis heeft die plekjes die eigenlijk een beetje onhandig zijn. Onder een schuine wand, dat ene kleine strookje muur tussen de tuindeur en het raamkozijn, et cetera. Juist die plekken zijn heel geschikt om als opbergruimte te gebruiken. Maak of koop een ultra smalle kast, maak wandplankjes, of hang een rekje op. Je zult versteld staan van hoeveelheid spullen die je er kwijt kan!

Maak een iets diepere lambrisering
Een lambrisering kan niet alleen heel tof staan in je inrichting oppimpen, het kan ook heel handig zijn! Maak 'm iets dieper, zodat je daarachter spullen kunt opbergen. Dan verlies je weliswaar wat centimeters in je woonkamer zelf, maar dat is zo weinig dat je het bijna niet merkt.

ruimte tekortFoto: Beltman Architecten

Een inkeping in de muur
Dit klinkt een beetje gek, maar staat prachtig! Bij een dikke muur kun je wellicht een inkeping maken. De ideale opbergplek voor hout voor je open haard of voor je boeken en tijdschriften.

Gebruik de muur waar je bed tegenaan staat
De muur waar je bed tegenaan staat: die is eigenlijk altijd leeg. Misschien dat er een wandplankje aan de muur zit met accessoires, maar dat is het wel zo'n beetje. Gek eigenlijk, want als je in bed ligt is dat juist de muur die je niet ziet. Gebruik die muur daarom voor extra opbergruimte. Hang extra wandplanken op of iets extremer: schaf wandkasten aan en zet die tegen de volledige muur aan. Je hoofdeinde komt dan in een soort nisje in het midden, wat heel knus en gezellig oogt.


Zie ook:
-Geef je huis een mini make-over met deze simpele tips
-De meest gemaakte interieurfouten in de slaapkamer
-Deze meubels gaan nooit uit de mode

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...