Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Woonkamer

Stappenplan voor de grote voorjaarsschoonmaak

Stappenplan voor de grote voorjaarsschoonmaak

Bijna lente dus dat betekent tijd voor de voorjaarsschoonmaak. Lekker de frisse lentebries door je huis heen laten gaan en alles schoonmaken. In de lente kan je met een schone lei beginnen. Langere dagen komen eraan, mensen hebben een beter humeur, zijn actiever en het zonnetje schijnt vaker. Maak gebruik van deze periode en gooi al je rommel weg, ruim lekker op en maak schoon. Maar, hoe pak je die grote schoonmaak nou aan?

Maak tijd vrij

Maak een dag vrij om het hele huis lekker aan te pakken, eventueel met je partner. In ons drukke leven is regelmatig schoonmaken ontzettend goed, want het ruimt ook je hoofd op. Een beetje orde scheppen in je leven en rust aan je hoofd. En nog een groot voordeel is dat je met schoonmaken ook nog eens calorieën verband ;-)!

Opruimen

Het is het beste om te beginnen met opruimen. Zoek je spullen uit en doe alles wat je niet meer nodig denkt te hebben weg. Je kan het weggooien of naar een goed doel of tweedehandswinkels brengen. Zoek ook je papierwerk uit, zoals post en tijdschriften en gooi alles wat je hiervan niet meer nodig hebt weg.

Breng je glaswerk, karton en plastic direct weg. Let wel op, dat je per ruimte aan de slag gaat. Begin bijvoorbeeld in de woonkamer, ga door naar de keuken, slaapkamer en vervolgens de badkamer. Maak eventueel aparte dozen of tassen voor bewaren, weggeven en weggooien.

schoonmaakBron: bijrebecca_nl via HomeDeco Binnenkijken




 

Luchten

Gooi je ramen open om de ruimtes lekker door te luchten en dat de frisse lucht naar binnen komt. Haal je bed af en doe het beddengoed gelijk in de wasmachine. Nu kan je matras even luchten en hang je dekbed eventueel even buiten zodat deze ook lekker door kan luchten. Doe gelijk de rest van je was zoals je kleding, maar ook je handdoeken, schoonmaakdoekjes, gastendoekjes etcetera.

Ramen zemen

Begin nu in elke ruimte met het schoonmaken van je ramen aan de binnen- en buitenkant. Grote kans dat er een hoop zwart water vanaf komt van al die kaarsen die je hebt gebrand in de winter. Vervang daarom regelmatig het water tussendoor.

Het is wel handig om je ramen te zemen voor je de rest gaat schoonmaken aangezien het vieze water op de vensterbank of grond terecht kan komen. Doe eventueel een scheutje schoonmaakazijn in de emmer met heet water. Dit ontvet de ramen meteen. Neem ook gelijk alle spiegels in huis mee.

woonkamer-schone-ramen-scandinavischBron: Wonen_en_meer_bij_veer via HomeDeco Binnenkijken




 

Afstoffen

Maak een lekker warm sopje om te gaan poetsen. Doe dit met een beetje afwasmiddel of allesreiniger. Dit punt staat voor het stofzuigen omdat er bij het schoonmaken van bijvoorbeeld de tafel en nog wel eens dingen op de grond kunnen vallen. Werk met het schoonmaken ook van boven naar beneden, zodat viezigheid niet op het schoongemaakte oppervlak daar beneden terecht komt.

Het handigste is om alle accessoires weg te halen en ergens bij elkaar te verzamelen. Maak deze eerst ook schoon voordat je dat gaat doen. Daarna kan je makkelijker alle oppervlakte schoonmaken. Poets nu ook de dingen die je normaal gesproken niet zo snel zal meenemen. Neem de plinten mee, de afzuigkap, alle kastjes van binnen en buiten, eigenlijk alles.

Maak de wc ook eens grondig schoon en doe wat chloor in de toiletpot. Verwijder in de badkamer gelijk al het kalk met een goede ontkalker uit de badkuip, douchewand, wastafel en douchekop. Kijk ook of je ergens schimmel ziet in de badkamer en neem dit ook gelijk mee.

WashokBron: Binnen_bij_buitenhuis via HomeDeco Binnenkijken




 

Stofzuigen en dweilen

En dan is het tijd om te gaan stofzuigen en dweilen. Haal alles van de grond of schuif obstakels opzij als je dit gaat doen. Zo mis je geen één plekje. Kies voor het dweilen een schoonmaakmiddel voor jouw type vloer. Een houten vloer heeft een andere verzorging nodig dan bijvoorbeeld een keramische tegel. Dweil naar de deur toe, zodat je niet over de net gedweilde vloer hoeft te lopen.

Kleur erin

Nu je toch alle accessoires had weggehaald kan je alles opnieuw decoreren. Ruim eerst je was op als het droog is en maak je bed opnieuw op. Gooi eventueel wat gezellige sierkussens erop in een vrolijk kleurtje. De rest van je decoratie kan je ook vervangen door wat gezellige kleurtjes. Zet gezellig wat bloemen neer en je huis is klaar voor de lente. En jij hopelijk ook!

Zie ook:

- 6x zo creëer je meer opbergruimte in een kleine badkamer
- Dit zijn de tuintrends van 2023
- Dit is de beste muurkleur voor je volgens je sterrenbeeld

Tuin

Denk hierover na bij het kopen van je tuintafel.

geschreven door Gabrielle
Denk hierover na bij het kopen van je tuintafel.

In de warme zomeravonden wanneer er gelachen wordt en het gezellig is, is een dining tafel het kloppende hart van jouw tuin. Het is het perfecte centrum voor familiemaaltijden en vrolijke bijeenkomsten met vrienden. Kies uit een assortiment tuinstoelen die passen bij jouw sti...

meer...