Inspiratie

 
 

Shoppen

 
 

meer...

Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker Meld je aan met Facebook
Planten

Tip: dit is wanneer je een kamerplant moet verpotten

geschreven door Maartje
Tip: dit is wanneer je een kamerplant moet verpotten

Hier op de redactie zijn wij dol op planten. We verdiepen ons er maar al te graag in. Planten hebben wel de nodige verzorging nodig. Ze moeten bijvoorbeeld na een tijdje worden verpot, omdat ze groeien en ze in een te kleine pot niet de kans krijgen verder te groeien. Het is net als bij een kind die groeit en niet meer in zijn of haar kleren past. Zo past een plant na een tijdje niet meer in de pot. Maar wanneer weet je nou dat het tijd is om hem te verpotten?

plant verpottenBron: decofavo via HomeDeco Binnenkijken

Voordelen van verpotten
Door jouw plant te verpotten zal hij sneller groeien. Het stimuleert de groei. Kies niet gelijk voor de grootste pot, maar net een maatje groter dan waar hij in zit. Het verzorgen van de plant is ook iets makkelijk als hij in een grotere pot zit. Er kan namelijk meer grond in, dus krijgt de plant meer voeding en hij kan meer water opnemen. Zo hoef je de plant ook iets minder vaak water te geven. Handig voor mensen die het regelmatig vergeten. Vaak kunnen de wortels van een plant in een kleine pot geen kant meer op en zitten verstikt. Wortels hebben lucht nodig en met verse grond krijgen ze dit.

Punten waarop je kan letten
Het is vaak lastig om te zien of je jouw plant(en) moet verpotten. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten om te kijken of het al nodig is. Zitten er gaten onder de pot waar de plant in zit? Kijk dan of hier al wortels uitgroeien. Het kan zelfs zo zijn dat de wortels boven de aarde uitkomen, dan weet je al helemaal dat het tijd is om hem te verpotten. Ook wanneer je ziet dat jouw plant niet echt meer verder groeit en de bladeren een beetje beginnen te verkleuren, dan is het tijd voor een grotere pot.

plant verpottenBron: thehomestoriesnl via HomeDeco Binnenkijken

Hoe vaak?
Wanneer je de plant net hebt gekocht is het sowieso handig om hem al een nieuwe pot te geven. Maar hierna moet het ook regelmatig. Bij een jonge of een snelgroeiende plant is het ongeveer elk jaar nodig. Oudere planten groeien vaak iets minder snel, hierbij kan het ongeveer één keer in de twee jaar. Planten die al groot zijn groeien vaak ook wat minder snel. Deze hoef je meestal ook maar één keer in de twee of drie jaar te verpotten.

Tijd van het jaar
Het vroege voorjaar is de beste tijd om jouw plant in een grotere pot te doen. Dit is ongeveer rond maart. De temperaturen gaan die tijd weer omhoog en er is wat meer licht dan in de winter. Hierdoor krijgen planten de kans om te groeien. Planten kunnen een bloeiperiode hebben. Zorg dat je jouw plant voor of na deze periode hebt verpot. Als je dit tijdens doet dan kan het zijn dat hij die periode niet meer verder zal groeien.

plant verpottenBron: thuisbijmij via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- Op deze manier houd jij jouw werkplek netjes
- Wist jij dat je planten elkaar moeten aanraken?
- Dit zijn de beste manieren om bladluis te bestrijden

 
 

Eerste huis gekocht? Vermijd deze 5 veelgemaakte decoratiefouten

geschreven door Julia
Eerste huis gekocht? Vermijd deze 5 veelgemaakte decoratiefouten

Wanneer je je eerste huis koopt is één van de leukste dingen natuurlijk het inrichten ervan. Hoe leuk het ook is, kleine decoratiefoutjes liggen op de loer. Om ervoor te zorgen dat het inrichten van jouw nieuwe huis vlekkeloos verloopt, vertel ik in deze blog over de 5 veelgemaakte fouten die je ...

meer...