Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Verlichting

Tips van de experts: zo bespaar jij energie met jouw verlichting

geschreven door Marie-Louise
Tips van de experts: zo bespaar jij energie met jouw verlichting

Wist jij dat jouw verlichting goed is voor zo’n 15% van je energieverbruik? Je sfeervolle nachtlampje in de slaapkamer, chique kroonluchter in de hal en handige spotjes in de keuken zijn dus lang niet zo onschuldig als dat ze lijken. Goed om hier dus even bij stil te staan!

Praktisch gezegd is er in alle ruimtes van onze woningen wel een lamp te vinden en dat is natuurlijk helemaal niet gek. Maar als er een mogelijkheid is om te besparen op zowel je portemonnee als het milieu, waarom zou je het niet doen? Ter ere van Earth Day geven wij je, samen met de experts van Groenovatie, vandaag wat handige tips!

besparen energie verlichting keukenspotsBron: brielshuysje via HomeDeco Binnenkijken

Wat led je?
Bij het besparen van energie denk je tegenwoordig vrijwel meteen aan het inruilen van je halogeen- en gloeilampen voor ledlampen. Een ledlamp mag dan wel ietsje duurder zijn dan een halogeen- of gloeilamp, hij gaat wel veel langer mee! Dat is al voordeel numero uno. Maar er ligt nog een veel belangrijker voordeel op de loer: hij verbruikt ook tot wel 85% (!) minder energie. Doordat hij langer meegaat én veel energie bespaart, bespaar jij weer flink op je portemonnee. Drie vliegen in één klap!

Heb jij spaarlampen? Dat is niet erg, deze zijn ook zuiniger dan gloeilampen, maar ledlampen zijn nog net even een tikkie zuiniger. Goed om dus ook je spaarlampen te vervangen voor ledlampen, maar pas wel wanneer deze aan vervanging toe zijn.

energie besparen verlichting ledverlichting calexBron: interieurvan_eva via HomeDeco Binnenkijken

Slimme verlichting
Het staat niet alleen heel chique, ze zijn ook nog eens handig bij het besparen van energie (en dus je portemonnee): slimme verlichting! Dit soort verlichting kun je met een app op afstand bedienen. Deze tip is dus vooral voor de warhoofden onder ons die regelmatig het licht vergeten uit te doen. Ook lampen met een bewegingssensor voorkomen het onnodig aanlaten van verlichting.

energie besparen slimme verlichtingBron: jet via HomeDeco Binnenkijken

Profiteren van daglicht kun je leren
Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar maak gebruik van onze grootste (en gratis) lichtbron: de zon! Hoe vaak gebeurt het jou dat je het de keukenlamp of badkamer automatisch, maar onnodig aandoet – en dus ook weer vergeet uit te doen? Doe de gordijnen lekker open en laat dat licht maar binnen komen! Ook zou je ervoor kunnen kiezen om een licht kleurtje op de muur te smeren voor nog meer energievrij licht.

daglicht interieur verlichting energie besparenBron: villajamilla via HomeDeco Binnenkijken

Dim je verlichting
Het dimmen van je verlichting creëert niet alleen een heel fijn sfeertje, je verbruikt er wederom ook minder energie door. Heb jij een lamp van bijvoorbeeld 50 Watt en laat je hem op halve kracht branden? Dan verbruikt hij dus evenveel als een lamp van 25 Watt! Hiernaast is het ook slim om je ‘natuurlijke dimmer’ (lees: een flinke laag stof) regelmatig af te stoffen. Bestofte lampen(kappen) laten immers veel minder licht door!

energie besparen verlichtingBron: pakhuiswonen via HomeDeco Binnenkijken

Bonustip voor de slimmeriken onder ons: doe het licht eens wat vaker uit. Voor de hand liggend, maar door hier een routine van te maken kun je zo weer wat extra euro’s van je jaarlijkse rekening afsnoepen.

Wil je direct aan de slag, maar wel op een fashionable manier? Shop hieronder de mooiste én milieuvriendelijke lampen!

Zie ook:
- Inspiratie: spotjes in je interieur
- De leukste sfeerverlichting voor in huis
- Zó zorg je voor goede verlichting in huis

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...