Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Trends

Trend alert: sierlijsten, ornamenten en plafondlijsten

geschreven door Marie-Louise
Trend alert: sierlijsten, ornamenten en plafondlijsten

Steeds meer woonstijlen worden met elkaar gecombineerd om een woning een unieke uitstraling te geven. Scandinavisch en eclectisch, vintage en modern en design met industrieel bijvoorbeeld. Een ander mooi voorbeeld hiervan is het aanbrengen van sierlijsten op de muur als wanddecoratie - dé trend du moment. In deze blog vertellen wij je alles wat je wil weten over en geven wij lekker veel inspiratie voor de trend sierlijsten, ornamenten en plafondlijsten op de muur!

slaapkamer groen webbing sierlijsten muurBron: Decouvrir l'endroit du decor




 

Terug van weggeweest

Deze trend is op z'n zachts gezegd terug van weggeweest. Hem in de spotlights zetten, vraagt daarom om een klein stukje geschiedenis. Het aanbrengen van sierlijsten, ornamenten en plafondlijsten wordt immers al eeuwenlang gedaan en het is dan ook tot een van de oudste ambachten ter wereld.

sierlijsten groen badkamer rieten lampBron: Decouvrir l'endroit du decor




 

De Grieken en Romeinen waren de pioniers als het gaat om sierlijsten en versierden er prachtige gebouwen mee. Door de eeuwen heen is de liefde voor dit vak (gelukkig!) blijven bestaan, met als gevolg dat er voor elke periode uit de geschiedenis een aparte stijl is ontstaan. Met ook weer heel veel verschillende modellen, zoals Jugendstil, Barok, Classicisme en Empirestijl.

sierlijsten piano blauw eetkamerBron: Dailydoseofgoldie via HomeDeco Binnenkijken




 

Waar het honderd(en) jaren geleden behoorde tot de constructie van een huis, wordt het tegenwoordig puur ter decoratie gebruikt. Wanneer je aan sierlijsten, ornamenten en plafondlijsten denkt, zul je waarschijnlijk terugdenken aan oudere, statige huizen, een chique paleis of een oud kasteel. Maar tegenwoordig zijn ze in het hedendaagse interieur niet meer weg te denken.

plafond ornament woonkamerBron: villajamilla via HomeDeco Binnenkijken




 

Warmte en sfeer

Waarom dit zo is? Sierlijsten zijn ideaal voor het toevoegen van een sfeer en karakter in een huis - een probleem waar nieuwbouwwoningen vaak mee kampen. En waar kun je tijdens het creëren van een sfeervolle ambiance beter mee beginnen dan de basis? Ofwel: de vloer, muren en het plafond?

Je snapt 'm. Het aanbrengen van sierlijsten geeft ieder interieur meer diepte, een luxe uitstraling en je muur net wat meer contrast. Daarbij kun je zowel lengte en breedte accentueren (hallo optisch grote ruimte!) en dat allemaal voor maar een paar tientjes!

woonkamer sierlijsten wit ronde bank gouden lampBron: Behance




 

Do it yourself

Ben je enthousiast geworden en wil je zelf aan de slag gaan? Het aanbrengen van sierlijsten op de muur is binnen no time gepiept. Daarbij is het ook nog eens supervoordelig! Want waar het voorheen een grote bak gips en veel vakmanschap vroeg, kun je de klus nu ook zelf gemakkelijk klaren met een deklijst van de bouwmarkt en een beetje lijm. In deze blog vertellen wij stap voor stap hoe je dit zelf doet.

kinderkamer lambrisering sierlijsten blauwBron: Decouvrir l'endroit du decor




 

Verschillende soorten

Wel zo handig om dan eerst een plannetje te maken en een soort lijst kiezen. Uit de verschillende stijlen zijn namelijk ook verschillende soorten lijsten gerold. Zo heb je kroon- en kooflijsten, welke bedoeld zijn om tegen de wand en plafond te bevestigen. Voor moderne woningen worden vaak smalle, strakke lijsten gekozen zonder uitgebreide bewerking.

eetkamer sierlijsten muurdecoratie witBron: interiorbynik via HomeDeco Binnenkijken




 

Daarnaast heb je perklijsten, welke alleen tegen het plafond worden bevestigd. Met cordonlijsten kun je een rand tussen plafond en muur creëren. Volg je het nog? Ten slotte zijn er ook lijsten waarbij je verlichting kunt plaatsen of waarmee je in de weer met behang kunt gaan. Voor de finishing touch ga je voor rozetten en hoekornamenten.

sierlijst muurdecoratie verlichting behangBron: stylingbymanon via HomeDeco Binnenkijken



Origin behang bloemen gebroken wit
Origin - luxury wallcoverings

 

Zie ook:
- Deze combinaties zijn een match made in heaven met jouw zwarte keuken
- Met deze kaarsen ben jij helemaal on-trend
- De badkamertrends van 2022 die je niet mag missen

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...