Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Woonkamer

Waarom je goed moet ventileren en luchten in huis

geschreven door Maartje
Waarom je goed moet ventileren en luchten in huis

Het ventileren en luchten van de ruimtes in je huis is best belangrijk. Het is soms een beetje lastig, vooral wanneer het buiten kouder is. Dan ben je de boel binnen aan het opwarmen en dan ga je een raam open zetten. Toch is af en toe alles even doorluchten wel goed om te doen. Met ventileren en luchten komt er weer wat frisse lucht naar binnen, wat goed is voor je huis en gezondheid. De lucht in huis vervuilt namelijk snel door de aanwezigheid van personen en dieren. Het is vaak viezer dan de lucht buiten.

ventilerenBron: Marrit11 via HomeDeco Binnenkijken

Onvoldoende ventilatie
Er zijn een hoop dingen waar de binnenlucht snel vervuild van raakt in huis. Dit is door: koken, douchen, verbrandingsgassen, schoonmaken, kaarsen branden en huisdieren. Mensen verspreiden ook makkelijk ziektekiemen. In een woning waar te weinig wordt geventileerd, blijft vaak oude lucht hangen en deze is niet heel schoon. Door deze lucht kan je hoofdpijn, luchtwegklachten, dufheid of geïrriteerde ogen krijgen. Ook kan onvoldoende ventilatie zorgen voor vocht- of schimmelproblemen in je huis.

Verschil ventilatie en luchten
Ventilatie is het vervangen van binnenlucht door buitenlucht. Ventileren kan je eigenlijk altijd doen, dus 24 uur per dag. Bij luchten is dit wat minder plezierig om te doen. Hier doe je namelijk een raam of buitendeur wijd open. Het beste is om even te luchten tijdens het schoonmaken, koken, douchen of klussen. Ventileren is dus het continu verversen van de lucht en luchten is even wat frisse lucht binnen laten.

ventilerenBron: gooishuisje via HomeDeco Binnenkijken

Hoe kan je het beste ventileren?
Als je met veel mensen in een ruimte bent of het ruikt niet heel fris, is het goed om meer te ventileren, of misschien zelfs even te luchten. Veel voorkomende ventilatie is: natuurlijke ventilatie, mechanische afzuiging en balans ventilatie. Helaas hebben oudere woningen vaak geen ventilatie.

Hoe kan je het beste luchten?
Dit is eigenlijk heel simpel. Zet wat ramen tegen elkaar open en er komt een hoop frisse lucht naar binnen. Dit is iets wat in de zomer waarschijnlijk vaak gebeurt, maar in de winter wel erg koud is. Toch is het lekker om dit regelmatig even een half uurtje te doen.

ventilerenBron: marloesbareman via HomeDeco Binnenkijken

Verschil in huizen
In oude huizen is er vaak geen natuurlijke ventilatie, maar het scheelt dat de isolatie vaak ook wat minder is. Er komt veel lucht via kiertjes naar binnen, maar dit betekent niet gelijk dat de ventilatie goed is. Vooral in oude huizen is het belangrijk om wat regelmatiger te luchten. Inmiddels zijn nieuwe huizen beter geïsoleerd, maar hoe beter de isolatie, hoe belangrijker het ventilatiesysteem is.

Zie ook:
- Zo voeg je goud toe in je interieur
- 5x valkuilen bij het kopen van een bank
- 6x de leukste werkplekken uit de binnenkijkers

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...