Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Planten

Zo maak je de kamerplanten klaar voor het najaar

geschreven door Lynn
Zo maak je de kamerplanten klaar voor het najaar

We hebben een heerlijk warme lente en zomer gehad dit jaar, voor de planten soms misschien wel iets té warm. Maar op dit moment zit het najaar er toch echt aan te komen. Doordat jouw kamerplanten minder zonlicht en koude dagen zullen krijgen, kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In deze blog zetten we de beste tips voor je op een rij zodat jouw kamerplanten met een boost het najaar ingaan!

Lees hier hoe je jouw kamerplanten verzorgt wanneer het winter is!

1. Maak de bladeren goed schoon

Hoewel je het soms amper ziet, er valt elke dag wel een laagje stof over jouw kamerplanten heen. Dit ziet er stoffig uit en is daarnaast slecht voor de groei van de plant. Door het stoflaagje kan de plant minder licht opnemen – en helemaal in het najaar met kortere dagen kan dit voor problemen zorgen. Pak daarom een theedoek en maak deze vochtig (niet kletsnat). Neem daarna elk blad voorzichtig met de theedoek af. Tadaa, de kamerplanten staan weer te shinen!

kamerplanten-kast-slaapkamerBron: Thuisbijmij via HomeDeco Binnenkijken




 

2. De juiste standplaats

Het is nu steeds minder lang licht buiten en je planten groeien juist door in het zonlicht te staan. Hierdoor zullen je planten iets gaan merken van de veranderingen buiten. Om ze zo min mogelijk te verwarren verplaats je de planten die het licht echt nodig hebben iets meer naar het raam toe. Als je planten hebt die goed in de (half)schaduw kunnen staan, kun je die gerust iets verder van het raam afzetten, om zo de ruimte te bieden aan de planten die het wel nodig hebben.

Zet je planten ook niet op of te dicht bij de verwarming. Je kamerplanten houden niet van droge lucht en zullen hierop reageren met verdorde bladeren.

badkamer-grote-plantenBron: Landlevenjudith via HomeDeco Binnenkijken




 

3. Verpot nu het nog kan

Planten kun je het beste in de lente verpotten. Maar is jouw kamerplant na een vruchtbare zomer toch echt aan een grotere pot toe? Dan kan je dit het beste in het begin van de herfst doen.

Je merkt dat je plant aan een grotere pot toe is als de wortels uit de gaten van en plastic binnenpot groeien. Of wanneer de pot wel heel strak aan de wortelen lijkt te zitten. Ga voor een nieuwe pot van maximaal 20% groter dan de vorige pot. En verwen je plant gelijk met wat verse aarde.

woonkamer-kamerplantenBron: Interiorbydesiree via HomeDeco Binnenkijken




 

4. Een laatste boost

In de winter is het niet nodig om kamerplanten extra plantenvoeding te geven. Maar voordat we het najaar in gaan kunnen ze zeker nog wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. Gebruik de helft van de dosering die je normaal in de zomer zal gebruiken.

orchidee-vetplantenBron: Kolibri_company via HomeDeco Binnenkijken




 

5. Weinig water

Nu het groeiseizoen voorbij is, hebben je planten minder water nodig. Een fout die vele maken is dat ze evenveel water aan de kamerplanten geven als in de zomer. Dit zorgt er juist voor dat ze als het ware verdrinken. Check elke week even hoe je planten erbij staan en of ze nog wat extra water kunnen gebruiken.

pumila-kamerplantBron: Greenbubble via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- Tips om je planten de winter door te helpen
- Zo style je kleine kamerplanten in huis
- Kweek planten in je eigen moestuin

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...