Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Planten

Zo sleep je je kamerplanten het najaar door

geschreven door Gaby
Zo sleep je je kamerplanten het najaar door

De dagen worden kouder en het begint langzamerhand steeds minder lang licht te worden. Tijd om jouw planten een beetje extra aandacht te geven! Als jij in het voorjaar weer volop van je kamerplanten wil genieten, is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden voordat het hartje winter is. Daarom help ik je een handje om je planten zo gezond mogelijk de herfst en winter door te slepen.

Juiste standplaats

Het is steeds minder lang licht buiten. Je zullen hier iets van gaan merken omdat ze juist groeien door in het zonlicht te staan. Om ze zo min mogelijk te verwarren verplaats je de planten die het licht echt nodig hebben iets meer naar het raam toe. Als je planten hebt die goed in de (half)schaduw kunnen staan, kun je die gerust iets verder van het raam af zetten. Zo biedt je ruimte aan de planten die het extra hard nodig hebben.

Let op: Zet je planten ook niet op of te dicht bij de verwarming. Je kamerplanten houden niet van droge lucht en zullen hierop reageren met verdorde bladeren. kamerplanten hoekBron: Bouw_huisje via HomeDeco Binnenkijken




 

Minderen in verzorging

Er zijn een aantal dingen waar je in het najaar beter even mee kunt minderen of zelfs beter niet kunt doen op het gebied van plantverzorging. De groeiperiode voor kamerplanten is namelijk in de lente en in de zomer, maar in de herfst en winter hebben ze juist even de tijd om te ‘rusten’.

Zo geef je bijvoorbeeld minder water. Planten houden van water, maar nooit van te veel water! Te veel water is zelfs één van de meest voorkomende redenen dat planten het niet overleven. Omdat ze weinig tot geen nieuwe groei aanmaken in het najaar, is het dus verstandig om te minderen in het water geven. Veel cactussen kunnen in de winter zelfs het beste helemaal geen water krijgen.

Vind je het lastig in te schatten of je plant water nodig heeft of heb je simpelweg te veel planten om zelf aan te voelen of de plant water nodig heeft? Dan kan de aanschaf van een vochtigheidsmeter de oplossing zijn! Deze vochtigheidsmeter steek je voor 2/3 in de potgrond en de meter vertelt je hoe nat de aarde nog is.

plant met vochtigheidsmeter




 

Het is ook beter om je planten even geen plantenvoeding te geven en even niet te stekken of te verpotten. Je plant heeft al zijn energie nodig om de donkere periode door te komen.

Luchtvochtigheid

Veel planten die wij in huis halen zijn van oorsprong tropische planten die gewend zijn aan een hoge luchtvochtigheid. In de winter gaat de verwarming aan en wordt de lucht in huis nog droger en dat vinden de planten niet zo fijn. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid in huis in orde is. Dit kun je op verschillende manieren doen:

Spray met een plantenspuit.
Dit is het hele jaar door goed om te doen, maar in het najaar mag dit best iets vaker.

Zet bakjes met water op de verwarming.
Door de warmte van de verwarming, verdampt het water. Dit zorgt vervolgens weer voor een hogere luchtvochtigheid in huis.

Gebruik een luchtbevochtiger.
Je kunt er eentje speciaal voor planten kopen, of als je al een aroma diffuser in huis hebt kun je deze ook perfect gebruiken! Het voordeel van een luchtbevochtiger is dat je er zelf geen werk aan hebt. Je hoeft hem alleen aan en uit te zetten en af en toe bij te vullen!

Zet je planten in groepjes.
Als planten bij elkaar staan maken ze een eigen soort klimaat aan. Samen geven ze vochtigheid af aan de omgeving en zullen op die manier zelf de luchtvochtigheid verhogen. Check wel regelmatig op plagen of ziektes bij je planten, als planten dichtbij elkaar staan zullen ze dit ook snel aan elkaar overdragen.

woonkamer met planten oranje bankBron: Theplace via HomeDeco Binnenkijken




 

En… geen paniek als er wel een aantal bladeren van je plant doodgaan, deze verwijder je gewoon van de plant. Dit hoort namelijk ook bij de tijd van het jaar. Als jij je planten verder goed verzorgd zullen ze in het voorjaar weer vrolijk verder groeien!

Zie ook:
- Geef je planten wat kaneel
- 3 redenen waarom je jouw planten online moet bestellen
- 6x planten die voor een lekkere geur in huis zorgen

Tuin

tuinieren voor beginners

geschreven door Gabrielle
tuinieren voor beginners

De lente is eindelijk in aantocht en dat betekent dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken en je groene vingers aan het werk te zetten! Of je nu een balkon, een kleine patio of een ruime achtertuin hebt, lentetuinieren biedt een kans om te genieten van de buitenlu...

meer...