Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Woonkamer

Zo stel je een kleurenpalet voor in huis samen

geschreven door Tessa
Zo stel je een kleurenpalet voor in huis samen

Verbouwen; Je hebt ze er tussen zitten die alles op het allerlaatste moment beslissen. En je hebt ze er tussen zitten die alles stapsgewijs van te voren uitplannen. Ga jij binnenkort verhuizen? Of wil je gewoon de boel graag even lekker omgooien? Maak dan voor je begint in ieder geval alvast een kleurenpalet. Want of je nu 'die van het allerlaatste moment' bent of 'die van de planning' een kleurenpalet is absoluut essentieel!

(Foto: ArtPartnerArchitects)

Nu hoor ik je als 'die van het allerlaatste moment' al denken "Ja maar waarom is dat zo essentieel dan?" en "Ik bepaal in de winkel wel welke kleur bank ik wil!". Het is belangrijk dat je in een leefruimte rust en eenheid creëert. De makkelijkste manier om dit te doen is om de kleuren die je gebruikt op elkaar af te stemmen. Daarbij kunnen de kleuren die je gebruikt in huis erg stijl-bepalend zijn. Houd je van een stoere industriële look? Maar koop je in de winkel een pastel roze velvet stoeltje dan snap je ook wel dat het met die industriële look niet exact opschiet. Met een kleurenpalet bij de hand voorkom je missers als deze!

badkamer met zwarte, witte en roze kleuren Bron: Three Birds Renovations

Een kleurenpalet voor een interieur bestaat uit minimaal drie tinten. Twee hiervan zijn overheersend. De derde kleur is de leukste van het trio. Deze zie je terug in subtiele details, bijvoorbeeld in accessoires als kaarsen, kussens of vazen, en mag dan zeker ook een opvallende tint zijn.

Woonkamer met natuurlijke tinten Bron: Urban Outfitters

Kleur 1
De eerste kleur is een neutrale kleur. Vaak kiezen mensen hier voor zwart of wit. Niet zo gek, want met de eerste kleur maak je de helft van de basis voor je interieur.

beschrijving wat er op de foto te zien is Bron: Haymes Paint

Kleur 2
Bij het kiezen van de tweede kleur is het van belang dat hij mooi staat bij de eerste kleur. Probeer een kleur te vinden die in harmonie samengaat. Of speel juist met harde contrasten. Veel voorkomend hierin is de combinatie wit voor de eerste kleur en zwart voor de tweede. Lijkt je dit wat te heftig? Ga dan voor wit en grijs of wit in combinatie met donkerdere houten materialen.

beschrijving wat er op de foto te zien is Bron: Huizedop

Kleur 3
De derde kleur geeft karakter aan een huis. Met de kleur laat je zien wat voor een persoon je bent en wat je gasten van jou als gastvrouw/heer kunnen verwachten. Ga je voor een zachte pastel of een aanwezige bordeaux rood?

woonkamer met openhaard met groene tinten op de muur Bron: Histor

Natuurlijk komen in elk interieur uiteindelijk nog veel meer kleuren voor dan alleen de drie uit je palet. We hebben nu eenmaal niet de kleurkeuze van de cover van de tv-gids in de hand. Maar met een goed uitgedacht kleurenpalet zorg je toch voor een zo rustig mogelijke sfeer in huis.

Zie ook:
-Zo creëer je een neutraal kleurenpalet zonder dat deze saai wordt
-Shop the look: wit-grijs kleurenpalet
-5x rustige, maar verassende kleurencombinaties

 
 
Koken & Tafelen

Zo maak je jouw keuken stijlvoller dan ooit

geschreven door Maartje
Zo maak je jouw keuken stijlvoller dan ooit

Een keuken stijlvol maken is niet altijd even makkelijk. Dit is met name lastig als je bijvoorbeeld in een huurhuis zit waarvan de keuken vaak standaard is, maar dit kan natuurlijk ook het geval zijn in een koopwoning. Een keuken is een investering voor een lange periode. Hierdoor zul je niet ie...

meer...