Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10

De invloed van kleur op de temperatuur van je huis

geschreven door Tessa
De invloed van kleur op de temperatuur van je huis

Het klinkt je misschien wat gek in de oren, maar de kleur van de muur in jouw interieur heeft wel degelijk invloed op de temperatuur bij jou thuis. Nu moet je niet denken dat wanneer je een blauwe kleur op de muur smeert het automatisch vijf graden koeler in huis wordt. Nee, ik heb het over de sfeer. Want wanneer kies je nu voor welke kleuren als jij juist een warmere of koelere sfeer in huis wil creëren? Het antwoord hierop lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Lees snel verder om te leren hoe je jou perfecte warme of koude kleurenpalet kunt samenstellen.

lichte rotan woonkamer Bron: Sylvia Tribel

De basis
Eerst even over kleur zelf; men is ingesteld om kleuren onbewust met een bepaalde gevoelstemperatuur te ervaren. Van nature ervaren we hierdoor dingen om ons heen als koud of warm, zonder dat we het aangeraakt te hoeven hebben. Duidelijk, toch?

olijfgroene badkamer met marmeren wastafel Bron: Ann Interiors

Warm en koud
Maar welke kleuren hebben dan precies een warme of koude temperatuur? Tinten als oranje, rood en geel ervaren wij, zoals je misschien wel verwacht, als warm. Daartegenover staan de kleuren als blauw, groen en paars. Welke we sneller zien als koud. Hier tussenin hebben we de neutrale kleuren zitten. Deze bestaan uit grijs- en bruintinten.

woonkamer Perzisch tapijt Bron: Jan Skacelik

Actief en passief
Om te bepalen welke kleurtemperatuur bij jouw interieur past is het van belang te kijken naar de functie van een ruimte. Er bestaat namelijk een verschil tussen actieve en passieve ruimtes. Een actieve ruimte is veranderlijk en hierin ben je graag alert. Denk bijvoorbeeld aan een keuken of een werkplek. Een passieve ruimte is constant en gebruik je om tot rust in te komen. Bijvoorbeeld de slaapkamer of woonkamer. In een actieve ruimte komen koude kleuren vaak beter tot hun recht. In een passieve kamer zijn warme kleuren een betere match.

slaapkamer moody Bron: Lobster and Swan

Noord en zuid
Hiernaast speelt ook het licht een belangrijke rol. Komt er veel of juist weinig natuurlijk licht naar binnen? En is de ruimte op het noorden of op het zuiden gericht? Vooral dit laatste is belangrijk bij het kiezen van temperaturen van de kleuren in jouw interieur. Noordelijk licht is namelijk koeler dan zuidelijk licht, wat warmer is. Hierom is het in een keuken gericht op het zuiden misschien wel fijner om wat extra koele tinten aan te brengen.

keuken met veel natuurlijk licht Bron: Design Sponge

Op de muur en op de vloer
En dat geldt niet alleen voor de kleur bij jou op de muur. Nee, ook de vloeren, de meubels en de accessoires tellen allemaal mee! Uiteindelijk is het de bedoeling om één evenwichtig geheel te creëren in een ruimte. Het is het mooiste om niet alleen maar voor koude of alleen maar voor warme tinten te kiezen. Beter is om hier de juiste balans in op te zoeken. En de tinten met elkaar durven te combineren.

Woonkamer blauw Bron: Planete Deco

Niet vergeten!
Ook de mate waarin een item of een muurverf glanst heeft invloed op de ervaring van de temperatuur. Wanneer je kiest voor een glanzend meubelstuk met een groene kleur ervaren we deze als koeler dan een mat meubelstuk.

eetkamer glashouten tafel en groene muur Bron: Marion Alberge

Zie ook:
-Typisch Fenja_interieur
-Inspiratie: interieurs met een blauwe muur
-Dit is dé woontrend van het moment!

Tuin

Denk hierover na bij het kopen van je tuintafel.

geschreven door Gabrielle
Denk hierover na bij het kopen van je tuintafel.

In de warme zomeravonden wanneer er gelachen wordt en het gezellig is, is een dining tafel het kloppende hart van jouw tuin. Het is het perfecte centrum voor familiemaaltijden en vrolijke bijeenkomsten met vrienden. Kies uit een assortiment tuinstoelen die passen bij jouw sti...

meer...