Deze fouten worden het meest gemaakt bij het inrichten van het interieur

geschreven door rosa

Deze fouten worden het meest gemaakt bij het inrichten van het interieur

Je interieur een complete make-over geven kan een lastige stap zijn. We zijn tenslotte allemaal bang om fouten te maken. Wat nou als het meubilair niet past in de ruimte? De wanden vloeken met de vloer? Of stel je nou voor dat je verlichting niet de juiste plekjes verlicht? Hierdoor is het vaak een grote stap om je interieur te veranderen. Maar, als je weet waar je op moet letten, is deze stap veel makkelijker!

Te donker

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar het effect van licht op je humeur. Zo is er al meerdere malen gebleken dat een (te) donkere ruimte een negatief effect heeft op je humeur en een lichte ruimte je juist gelukkiger laat voelen. (Donker) hout en donkere kleuren absorberen licht in plaats van deze te reflecteren. Dit resulteert in een donkere ruimte. Probeer daarom voor lichte kleuren te gaan en een lichtere houtsoort te kiezen. Ben je toch gek op donkere kleuren? Vul deze dan aan met lichte accessoires. Of kies bijvoorbeeld voor donkere wanden, gecombineerd met een lichte vloer.
Bron: Alexander White

Verkeerd lichtplan

Met het oog op de tip hierboven, kan een goed lichtplan natuurlijk niet ontbreken in een nieuw interieur. Met een juist lichtplan breng je een hoop sfeer in huis en breng je licht in de duisternis. Houd je er bijvoorbeeld van om 's avonds op de bank nog een boek te lezen? Dan moet je zorgen dat er vlakbij de bank een lamp staat. Ben je gek op lang tafelen met vrienden? Zorg er dan voor dat je een hanglamp boven de eettafel hebt, welke je ook kan dimmen. Zo kun je ervoor zorgen dat er tijdens het eten feller licht is, dan tijdens het natafelen. Dit zijn allerlei elementen om rekening mee te houden. Een lichtplan is dus voor iedereen persoonlijk. Wat een goed lichtplan wel altijd gemeen heeft? Een goed lichtplan bestaat uit verschillende lichtbronnen. Kies dus voor spotjes, hanglampen, wandlampen, tafellampen en kaarsen om een fantastische sfeer te creëren.

Bron: Mijnhuis_enzo

Verschillende materialen

Deze veelgemaakte fout hangt een beetje in het midden. Hier is het namelijk de bedoeling dat je een gouden combinatie maakt van verschillende materialen. Als je teveel materialen gebruikt, oogt het al snel rommelig. Als je te weinig materialen gebruikt wordt het al snel saai. Een houten kast, op een houten vloer, tegen een houten muur staat bijvoorbeeld al snel saai. Maar een vloer met tapijt, een houten kast, een leren bank, een metalen kruk en een marmeren salontafel bij elkaar wordt al gauw een zooitje.
Probeer bijvoorbeeld 3 basismaterialen te kiezen. Bijvoorbeeld: hout, metaal en leer. Deze materialen gaan een grote rol spelen in je interieur. Kies bijvoorbeeld een houten vloer, met een leren bank en een metalen salontafel. Deze materialen kun je aanvullen met een fijn vloerkleed en wat sierkussens op de bank. Er bestaan tegenwoordig ook veel meubels die een combinatie van verschillende materialen zijn. Denk aan een eettafel met metalen poten en een houten blad. Perfect om te combineren dus!
Bron: Roomed

Verkeerd gekozen meubilair

Deze veelgemaakte fout is eigenlijk heel begrijpelijk. Het is namelijk logisch dat de bank in de winkel een stuk kleiner lijkt, dan 'ie daadwerkelijk in je interieur is. Het is daarom van essentieel belang om je interieur eerst op schaal te tekenen. Zo zie je precies hoeveel ruimte het gekozen meubilair inneemt. Vind je op schaal tekenen lastig? Leg dan een meetlint ter grootte van het meubelstuk op de grond. Op deze manier zie je toch hoeveel ruimte het meubelstuk daadwerkelijk inneemt. Zorg er bij het uitkiezen en plaatsen van het meubilair voor, dat het meubilair nog kan 'ademen'. Dit houdt in dat je de meubelstukken niet te dicht op elkaar plaatst en het liefst een paar centimeter van de muur af. Dit staat minder opgepropt.


Bron: Avenue Lifestyle

Te veel items in zicht

Je hoeft echt niet al je items te verstoppen in een kast. Het is juist leuk om wat pronkstukken, souvenirs etc. terug te zien in huis! Alleen, is het erg verleidelijk om al je pronkstukken te presenteren in huis. Hier moet je erg voorzichtig mee zijn, want teveel items maken je huis al snel rommelig. Schaf daarom een aantal mooie opbergmanden aan. Deze staan rustig, opgeruimd en leuk in een open kast. Win-win situatie dus.

Bron: onbekend

Teveel kleur

Kleur maakt een interieur een stuk vrolijker! Hier zal iedereen het mee eens zijn. Pas alleen op dat je niet teveel verschillende kleuren gebruikt. Wij vinden het vaak fijn om op veilig te spelen. Dit doe je door een rustig basis-kleurenpalet samen te stellen. Deze kan bijvoorbeeld bestaan uit grijs, wit en hout. De grote meubels, wanden en vloer blijven in dit kleurenpalet. Dit kleurenpalet vul je aan met accessoires in vrolijke kleurtjes. Je kunt de accessoires makkelijk veranderen zonder direct een hele verbouwing te organiseren. Ben je iets avontuurlijker aangelegd? Probeer dan eens 1 muur of een deel van een muur in een vrolijk kleurtje te verven. Als je de rest wat rustiger houdt, kan dit prima!
Bron: Sugar and Cloth

Als allereerst de verf uitkiezen

Als je als allereerst de verf uitkiest en vervolgens de meubels, is de kans groot dat deze kleuren met elkaar vloeken. Het is algemeen bekend dat verf in duizenden tinten te mengen is. Dit geldt vaak niet voor je meubilair. Je kunt dus beter eerst meubilair uitkiezen en vervolgens met kleurstalen de verfkleur bepalen voor de wand. In je hoofd kan een lichtblauwe muur wel mooi ogen met een lichtgrijze bank, soms is dit in realiteit toch iets anders. Dit kan flets ogen of zelfs vloeken. Door precies de juiste tint blauw te kiezen, komt je lichtgrijze bank in een keer veel mooier uit ;-)!
Bron: Fijn in huis