Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10
Tuin

Dit is het verschil tussen houten en aluminum tuinsets

geschreven door Marie-Louise
Dit is het verschil tussen houten en aluminum tuinsets

Het zonnetje schijnt weer volop en dit betekent dat het tijd is voor een lekker relaxmomentje in de tuin! Voetjes omhoog, boekje in de ene hand en een ijskoud drankje in de ander. Een fijne tuinset is dan ook noodzakelijk voor jouw ultieme genietmoment in de tuin deze zomer.

Ben jij nog op zoek naar de perfecte tuinset? De aanschaf van een tuinset kan een knap lastige keuze zijn en daarom helpen wij jou vandaag een handje. De keuze is namelijk reuze en soms zie je door de bomen het bos niet meer; zoveel verschillende kleuren, formaten, vormen én materialen. Vandaag staan wij stil bij dat laatste aspect en zetten wij alle voor- en nadelen van een houten en aluminium tuinset op een rijtje!

voordelen nadelen aluminium tuinsetBron: huisnummer19 via HomeDeco Binnenkijken




 

Een aluminium tuinset

De voordelen

Allereerst is een aluminium tuinset onwijs licht in gewicht, namelijk slechts een derde van het gewicht van staal. Dit is fijn voor ons wispelturige interieurliefhebbers die nogal de neiging hebben om de boel eens in de zoveel tijd om te gooien.

Dat hij licht in gewicht is, betekent niet dat hij niet stevig is. Aluminium is écht stevig - het materiaal wordt niet zonder reden gebruikt voor vliegtuigonderdelen. ;)

Zeg je aluminium, dan zeg je geen onderhoud. Aluminium is slijtvast en bestendig tegen corrosie. Om aluminium te beschermen is er vaak al een dubbele poedercoating aangebracht, een oxidehuidje. Resultaat is dan een matte afwerking, wat erg mooi is!

Dat betekent dat je niet ieder voorjaar weer met de hoge drukspuit, harde borstel, schuurmachine of bepaalde oliën in de weer hoeft. Heerlijk! Dit betekent tegelijkertijd ook: een lange levensduur!

Ten slotte is aluminium vaak strak in design en is het daarom, afgestyled met een paar mooie loungekussens, superstijlvol. Je hebt weer eens iets anders in je tuin staan dan teakhout of gevlochten kunststof. Het geeft een moderne sfeer.

voordelen nadelen aluminium tuinsetBron: wonenbydjo via HomeDeco Binnenkijken

 

De nadelen

Zoals je ziet kent een aluminium tuinset vele voordelen en zijn de nadelen eigenlijk lastig te vinden.

Ondanks dat aluminium vrij goed tegen UV-straling kan, moet je altijd rekening houden met het feit dat de kleur een klein beetje kan veranderen. Het is daarom slim om je tuinset met een beschermhoes af te dekken, of hem binnen te zetten in het najaar en winter.

Ook is het belangrijk dat er altijd mooie kussens op de set liggen. In de zomer kan het aluminum namelijk best warm worden in het zonnetje. Zonde als je je huid hieraan verbrand.

Ten slotte bestaat de kans dat je meubelen door het lichte gewicht tijdens stormachtig weer de lucht in vliegen. Even goed de weerberichten in de gaten houden en je spullen vastzetten of opbergen, is te overzien toch?

voordelen nadelen aluminium tuinsetBron: lanterfant via HomeDeco Binnenkijken

 

Zo onderhoud je 'm

Zoals vermeld vraagt een aluminium tuinset weinig tot geen onderhoud. Wil je hem toch een opfrisbeurt geven? Dan is hij makkelijk schoon te maken met veel water, groene zeep en een zachte borstel of doek. Let op dat je nooit agressieve reinigingsmiddelen of een hogedrukreiniger gebruikt!

Een houten tuinset

De voordelen

Een van de meest belangrijke voordelen van een houten tuinset is de natuurlijke en tijdloze uitstraling. Een houten tuinset past in iedere tuinstijl, waardoor er voor ieder wat wils te vinden is!

Hiernaast is een houten tuinset een zeer duurzame keuze, mits je hem goed onderhoudt en behandelt. Onderhoud en opslag zijn key!

Ook wordt een houten tuinset niet snel heet in de zon. Wel zo fijn tijdens de bakdagen deze zomer!

Is jouw houten tuinset verkleurd? Ook dat is geen probleem. Verkleurde houten tuinsets kun je makkelijk opnieuw behandelen. Ook zijn ze makkelijk te repareren. En ben je toe aan een ander kleurtje? Houten tuinsets kun je makkelijk schilderen!

voordelen nadelen houten tuinsetBron: stylingbymanon via HomeDeco Binnenkijken

 

De nadelen

We noemden het eerder al even; een houten tuinset vraagt wat onderhoud en dat kost je natuurlijk wel wat moeite. Afijn, het is dan ook een grote uitgave én groot meubel in je tuin, die je niet wilt verwaarlozen na verloop van tijd.

Hiernaast is niet ieder houtsoort voorzien van een FSC-keurmerk. Dit keurmerk betekent dat het hout op duurzame wijze gekapt is, let hier dus op! Let ook altijd op de kwaliteit van een houtsoort, ga je bijvoorbeeld voor acacia-, teak- of hardhout? Ten slotte blijft het natuurlijk een natuurproduct, dus let ook op de afwerking van de tuinset.

voordelen nadelen houten tuinsetBron: leidshuisje via HomeDeco Binnenkijken

 

Zo onderhoud je 'm

Het onderhouden van je houten tuinset vraagt wat werk, maar is zeker te doen en echt de moeite waard! Het proces bestaat uit vier stappen, lees in deze blog uitgebreid hoe je jouw houten tuinset verzorgd. Begin met het reinigen van je meubelen, dit doe je op dezelfde manier als de aluminium tuinsets. Spoel het zeep vervolgens af met water en wrijf hem vervolgens in met een (hard)houtolie.

Lang verhaal kort

Zoals je ziet kennen zowel houten als aluminium tuinsets voor- en nadelen. Ga je voor een aluminium tuinset, dan haal je een tuinset in huis dat geen onderhoud vraagt, licht in gewicht en superstevig is en natuurlijk een strakke, moderne uitstraling heeft! Ga je voor een houten tuinset, dan heb je een set met een natuurlijke uitstraling en tijdloos design, waar je nog jaren van kan genieten. Máár het vraagt wel wat onderhoud.

voordelen nadelen houten aluminium tuinsetBron: villajamilla via HomeDeco Binnenkijken

Zie ook:
- Budget shopping: hippe tuinstoelen onder de €70
- 5 tips voor een nieuwe tuininrichting
- Zomers tafelen: tips om je tafel feestelijk aan te kleden

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...