Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! Gebruik de code: Lente10

Dit kun je allemaal schoonmaken met ammonia

geschreven door Marie-Louise
Dit kun je allemaal schoonmaken met ammonia

Wanneer je voor het schoonmaakmiddelenschap staat zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Er staan wel duizend-en-een meubelverzorgingsmiddelen en allemaal claimen ze hetzelfde: de vlek zou binnen een paar tellen weg zijn. Iedereen weet dat dit vaak vies tegenvalt helaas. Maar er is wel een middeltje dat vaak zijn beloftes waarmaakt en dat is ammonia. Maar wat is het en waar is het middeltje eigenlijk goed voor? In deze blog vertellen we het je. Dit kun je allemaal schoonmaken met ammonia!

woonkamer daglicht vloerkleed ruit Bron: stijlt via HomeDeco Binnenkijken</span

Wat is het?

Ammonia is een oplossing van het gas ammoniak en een verbinding van stikstof (N2) en waterstof (H2). Het dankt zijn opvallende, sterke geur dan ook aan dit fijne stofje. Het wordt onder andere gebruikt voor het maken van kunstmest, schoonmaakmiddelen en als koelmiddel voor grote koelinstallaties. Klinkt als een behoorlijk sterk stofje en dat is het ook, want let op: in hoge concentraties is ammonia giftig voor mensen, dieren en planten.

schoonmaakmiddelen afwasborstelBron: Daiga Ellaby

Wat kun je er mee?

Houtwerk
Wie dol is op het restylen van een op de kop getikt meubel weet als geen ander dat het ontvetten van hout essentieel is voordat je ermee aan de slag gaat. En dit is een flinke klus. Gelukkig is ammonia een goedje dat ontvet. Breng een paar druppels verdund ammonia aan op een doek en je wrijft het meubel helemaal schoon. Ook voor jouw tuinmeubelen is het dus een fijn middeltje!

loungeset tuinmeubelen hout schoonmakenBron: veravanderkooi via HomeDeco Binnenkijken</span

Oven
Is jouw oven een vette boel aan het worden en kan het wel een schoonmaakbeurt gebruiken? Een kind kan de was doen met ammonia. Zet de oven op de laagste stand aan en zet er een (ovenbestendig) schaaltje in met een klein laagje ammonia. Door de dampen van de ammonia zijn de vette etensresten nu heel makkelijk weg te halen. Meer tips over het schoonmaken van jouw oven lees je in deze blog!

oven schoonmaken ammoniaBron: charisathome via HomeDeco Binnenkijken</span

Tapijt
Vette vlekken kun je heel makkelijk tackelen met ammonia! Dus ben jij bijvoorbeeld iets te enthousiast geweest met de slagroom van je koffie afslurpen? Meng een beetje ammonia met warm water en de vlekken in het tapijt of vloerkleed verdwijnen als sneeuw voor de zon.

vloerkleed gouden salontafel tapijt schoonmakenBron: marloes127 via HomeDeco Binnenkijkjen</span

Vet, vetter, vetst
Zoals je hebt gelezen is ammonia van alle (vette) markten thuis. Het is dus niet alleen goed voor houtwerk, de oven of tapijt, maar het is eigenlijk een wondermiddel voor iedere vette vlek. Denk aan bijvoorbeeld zweet, jus, bloed, sauzen, inkt, koffie, thee, fruit en ga zo nog maar even door.

gedekte tafelBron: huisjeindrenthe via HomeDeco Binnenkijken</span

Zie ook:
- Deze schoonmaaktips maken je leven veel makkelijker
- Dit zijn de verschillende manieren hoe je jouw oven goed kan schoonmaken
- Zo krijg jij jouw badkamer weer spic en span

Tuin

Kinderen ontdekken de wereld van tuinieren

geschreven door Gabrielle
Kinderen ontdekken de wereld van tuinieren

Lente is de perfecte tijd om samen met je kinderen de tuin in te gaan en ze te laten zien dat tuinieren wel leuk kan zijn. Tuinieren met kinderen is niet alleen leuk en verrijkend, het is ook een geweldige manier om ze te leren over de natuur, verantwoordelijkheid en het bela...

meer...