Inloggen of registreer
 
 
  • Inloggen of registreer
  • Inspiratie voor en door interieurliefhebbers
  • Shoppen bij 100+ winkels en merken op één plek
  • Dagelijks nieuwe tips & trends
Dit moet je weten voordat je een terracotta bloempot aanschaft

geschreven door julia_

Dit moet je weten voordat je een terracotta bloempot aanschaft

Je hebt een prachtige plant (of meerdere) gekocht en moet alleen nog even een bloempot regelen voor dit pareltje. Ga je voor een kunststof variant, of een terracotta variant met natuurlijke uitstraling? Het is belangrijk om bij een bloempot niet alleen op uitstraling af te gaan, maar ook te letten op de eigenschappen. Wanneer je voor een terracotta bloempot kiest, zijn er namelijk een aantal bijkomstigheden waar je misschien nog niet vanaf wist. Welke dat zijn, vertel ik je hieronder!

1. Terracotta potten zuigen water op
Omdat terracotta bloempotten zo poreus zijn, zuigen ze veel water op, wat vervolgens door de potwand heen verdampt. Een voordeel hiervan is dat er sneller verse lucht bij de wortels van de plant komt, waardoor er minder snel wortelrot optreedt. Een nadeel is dat je plant minder water krijgt. Een tip is om de lege pot eerst in een bak met water te leggen zodat deze water opzuigt. Geef een plant in een terracotta bloempot ook altijd wat meer water, want er zal altijd een deel opgezogen worden door de pot. Klinkt dit je als teveel gedoe? Ga dan voor een kunststof bloempot.

terracotta plantenpotten Bron: marisavitale

2. Terracotta potten kunnen verkleuren
De één zal dit zien als een nadeel, de ander zal het juist mooi vinden. Terracotta bloempotten kunnen verkleuren na enige tijd. De oorzaak hiervan is dat het water dat via de wand verdampt, een laagje kalk achterlaat. Wanneer er veel kalk in het water zit, zal er een witte waas verschijnen op de pot. Heb je liever geen kalk op je bloempot? Zet deze dan een tijdje in azijnwater of neem hem af met azijn, water en een spons. Wil je de pot gelijkmatig laten verkleuren? Zet de pot dan een tijdje in het water, of houd hem onder de kraan.

blauwe muur met terracotta potten Bron: lindaahman

3. Terracotta potten kun je schilderen
Vind je een terracotta bloempot net wat te gewoontjes? Wist je dat deze zich er uitstekend voor leent om te schilderen? Gebruik kleuren die in je interieur voorkomen of houdt het neutraal met wit en/of zwart. Zorg ervoor dat je een primer gebruikt, anders pakt de verf niet. Pas als deze goed droog is, kun je de gewenste kleur(en) aanbrengen. Gebruik eventueel schilderstape om strakke lijnen te creëren.

beschilderde terracotta potten Bron: onbekend

Zie ook:
-Deze planten houden muggen en insecten buiten!
-Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het verzorgen van een plant
-Inspiratie: plantenbakken in de tuin of op het balkon

 
 
Tips voor een mooie kersttafel
Tips voor een mooie kersttafel
geschreven door iboya

Tips voor een mooie kersttafel

De kerst komt er weer aan dus dat betekent eten, eten en nog eens eten. En dat is alleen nog maar leuker als je aan een feestelijk versierde tafel zit. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met bedenken hoe je je huis, kerstboom of kersttafel wil versieren. Daarom geef ik je nu al...

meer...