Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Planten

DIY: zo maak je je eigen planten terrarium

geschreven door Julia
DIY: zo maak je je eigen planten terrarium

Het is één van de trends van 2020: het planten terrarium. Oftewel: één of meerdere planten in een glazen pot die voor zichzelf zorgen. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar ook prima zelf maken. Hoe tof is dat! In deze blog schreven we over de voordelen en mogelijkheden van de trend, maar vandaag vertel ik je hoe je zelf een planten terrarium maakt. Dit projectje duurt ongeveer twee tot drie uur.

Wat heb je nodig?
Glazen pot | kleine steentjes of grind | aarde | houtskool | planten | pincet | decoratieve elementen (optioneel) | kleine troffel | plantenspuit (optioneel)

bureau met planten terrariumBron: huiswaarts via HomeDeco Binnenkijken

Stap 1: planten kiezen
De eerste stap is natuurlijk het uitkiezen van de planten. Niet alle planten zijn geschikt voor een terrarium. Ten eerste moeten de planten natuurlijk in de pot passen die je uitkiest, maar ze moeten ook goed kunnen leven in een vochtige omgeving. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld airplants, de watermeloen peperomia of de zeestercactus. Wanneer je vetplanten wilt gebruiken is het belangrijk om een pot met één of meerdere openingen te gebruiken. Hierdoor kunnen de vetplanten tussendoor voldoende drogen.

Stap 2: een pot/vaas kiezen
De tweede stap is het kiezen van een (voorraad)pot of vaas. Als je een pot kiest, betekent het dat je een zelfvoorzienend terrarium gaat maken, omdat deze gesloten is. Een vaas is open en is daarom meer geschikt voor planten die droge omgevingen en frisse lucht nodig hebben. Naast een pot en een vaas kun je ook kiezen voor een kleine kas.

planten terrariumBron: lobsterandswan

Stap 3: het terrarium vullen
Tijd om het terrarium te vullen! Hierbij ga je drie laagjes maken. Als eerste maak je een laagje met steentjes van ongeveer 4 centimeter. Hierdoor kan het overtollige water wegzakken. Daarna maak je een klein laagje met houtskool. Vervolgens maak je een laagje aarde, dit is de dikste laag van de drie. Maak een aantal gaten in de aarde op de plekken waar de planten moeten komen. Nu heb je ongeveer een derde van de vaas of pot gevuld.

Stap 4: planten plaatsen
Nu komt het leukste: het plaatsen van de planten. Haal ze uit de plastic potjes en haal de overtollige aarde van de wortels. Het makkelijkst is om eerst de grootste planten neer te zetten en de kleinste als laatst. Gebruik een pincet of een troffel indien nodig.

planten terrariumBron: 2bandco

Verzorging
Nu je planten terrarium af is, moet je deze natuurlijk onderhouden. Heb je een gesloten terrarium? Kijk dan af en toe hoe de planten erbij staan. Als deze slap hangen hebben ze water nodig. Voel ook of de grond licht vochtig is. Heb je een open terrarium met groene planten? Dan moet je één keer per week water geven. Heb je een open terrarium met cactussen? Dan kun je één keer per maand water geven.

Geen zin om zelf aan de slag te gaan?
Je kunt de terrariums ook gewoon gemakkelijk & snel bij ons online shoppen:

Zie ook:
-DIY: planten- en bloemenzakjes
-DIY: bananenplant stekken
-DIY: gatenplant stekken

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...