Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND Uitstekened - Onze beoordeling op Trustpilot
  • Shop 400+ merken
Vandaag 10% EXTRA KORTING op iedere bestelling! 👑 Gebruik de code: Willem10
Tuin

Een echte eyecatcher: de hortensia in je tuin

geschreven door Iris
Een echte eyecatcher: de hortensia in je tuin

Zin in een 'zomertuin' vol gezelligheid en kleurrijke bloemen, dan is de hortensia helemaal jouw bloem! De hortensia is er in veel verschillende kleuren en het is een prachtige bloeier voor in de tuin of voor op het balkon.

Omdat de hortensia zo leuk is - en we 'm steeds vaker spotten in de tuinen - willen we er natuurlijk alles over weten. De bloemen kunnen bijvoorbeeld van kleur veranderen, de hortensia houdt van zon én schaduw en met de juiste verzorging heb je er elk jaar weer lol van! Een echte eyecatcher dus, de hortensia in je tuin.

hortensiaBron: binnenbijkim via HomeDeco Binnenkijken

Standplaats

De hortensia Annabelle is een mooie bloem en is helemaal happy op een plekje half in de schaduw. Van een hele dag in het zonnetje wordt 'ie namelijk iets té bruin... Maar als je nou altijd veel zon in je tuin hebt - of op je balkon of dakterras - dan is de pluimhortensia een goede optie. Deze kan namelijk langer in de zon staan en vindt het wel prima in het zonnetje. Je kunt de pluimhortensia ook prima in een leuke bloempot of in een stoere plantenbak zetten. Zowel de pluimhortensia als de Annabelle hebben op elke tak bloemen zitten, dus ze bloeien volop ;-)!

Van alle hortensia’s is de pluimhortensia het meest in trek bij vlinders en bijen.

Kleuren

De hortensia is er dus in verschillende kleurtjes. Ze zijn er in felle kleuren zoals paars, felblauw, felroze en dieprood. Maar, je hebt ze ook in liefelijke pasteltintjes. De kleur van de hortensia kan gaandeweg wel veranderen, dit ligt aan de grond waar ze in staan. De kleur van de bloem wordt namelijk sterk beïnvloed door de zuurgraad van de bodem. Als de PH-waarde neutraal is, dan zal de bloem de kleur hebben die je had verwacht. Als er veel kalk in de grond zit, worden de bloemen roze. Wanneer de grond wat zuurder is, dan kunnen de bloemen blauw of donkerder kleuren.

hortensiaBron: homeandgarden

Snoeien

De hortensia's die ik hiervoor al noemde, de Annabelle en de pluimhortensia, kun je ieder jaar snoeien. Knip in het voorjaar de takken af tot vlak boven de grond, of houdt 30-40 cm afstand van de grond voor een betere vertakking. Door dit ieder voorjaar te doen, bloeit jouw hortensia iedere zomer! Als je de boerenhortensia hebt staan kun je deze beter niet snoeien. De kans is groot dat je de bloemknoppen wegsnoeit en dan kan er niks meer bloeien. Als 'ie te groot wordt, dan kun je wel de helft van de takken helemaal afknippen. Op deze manier heb je ieder jaar een paar bloemen die bloeien.

Verplanten

Hortensia’s zijn super makkelijk als het gaat om verpotten. Je kunt ze namelijk met gemak op een andere plek zetten. Steek de kluit wel zo ruim mogelijk uit zodat je de wortels niet kunt beschadigen. Zet'm vervolgens op dezelfde diepte en geef 'm lekker veel water. Het is het beste om dit in maart of april te doen.

Als de hortensia al jarenlang op dezelfde plek, bijvoorbeeld in je voortuin, staat dan is het beter om 'm niet te verplanten.

hortensiaBron: thea via HomeDeco Binnenkijken

Wist je dat...

Je kunt deze mooie bloem ook goed drogen. Laat de bloem zo lang mogelijk aan de plant, knip 'm daarna af en zet 'm in een vaas met een klein laagje water op een donkere plek. Je kunt wat glycerine toevoegen aan het water voor het beste resultaat. Hang de bloem na een tijdje ondersteboven en laat 'm verder drogen. Hoe leuk!

hortensiaBron: tuinenstruinen

Zie ook:
- Alles wat je moet weten over de orchidee
- Zo verzorg je een olijfboom
- Zo verzorg je kruidenplantjes

Woonkamer

Jon, het unieke bijzettafeltje

geschreven door Gabrielle
Jon, het unieke bijzettafeltje

Ben je op zoek naar een veelzijdige bijzettafel die jouw interieur naar een hoger niveau tilt? Maak kennis met Jon, een prachtig ontworpen bijzettafel met een uniek design dat verkrijgbaar is in verschillende kleuren. Of je nu een minimalistische esthetiek hebt of juist een m...

meer...