Mijn HomeDeco

Log in als bestaande gebruiker of Meld je aan als nieuwe gebruiker
  • Inloggen of registreer
  •  Altijd gratis bezorging vanaf €75
  • Klantbeoordeling: UITSTEKEND 
  • Shop 400+ merken
Meld je gratis aan en ontvang 10% korting op je eerste bestelling! Claim je korting »
Planten

Zo verzorg je een olijfboom

geschreven door Iris
Zo verzorg je een olijfboom

De olijfboom doet mij altijd denken aan de idyllische straatjes en de huizen met blauwe luiken in Griekenland. Cultuur snuiven, genieten van een broodje gyros in de zon en heerlijk luieren op het strand. Met een olijfboompje haal jij meteen deze Griekse vakantiesfeer in huis! Of in de tuin natuurlijk ;-).

De olijfboom is een toffe plant en houdt van het zonnetje. Hij wordt steeds populairder en zien we 'm dan ook regelmatig voorbij komen in tuinen en interieurs. Het is dan wel zo handig om wat tips & tricks in huis te hebben om goed voor het olijfboompje te kunnen zorgen - daarom heb ik de belangrijkste tips op een rijtje gezet: zo verzorg je een olijfboom!

olijfboom-woonkamerBron: huizejolie via HomeDeco Binnenkijken
 

Zonlicht

De olijfboom kan gerust in de volle zon staan, zodat 'ie goed kan groeien. Nu is het natuurlijk wel zo dat de zon zich in ons kikkerlandje wat minder vaak laat zien dan waar de plant oorspronkelijk vandaan komt - van de landen rondom de Middellandse Zee. Dus zet jouw boompje maar op het meest zonnige plekje in huis, op je balkon of in de tuin.

balkon-met-olijfboomBron: sanne16 via HomeDeco Binnenkijken
 

Water geven

Jouw olijfboom groeit het beste als je 'm lekker veel water geeft. Het is dan ook belangrijk om de grond altijd lichtvochtig te houden. Doordat de olijfboom een echte zonaanbidder is, zal veel water snel verdampen. In de zomer kan het daardoor best weleens zo zijn dat je 'm 2 tot 3 keer per week een flinke slok water moet geven. Je hoeft dus niet zo zuinig te zijn ;-).

Voorkom bij het water geven dat de plant niet met zijn wortels in een laag water komt te staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten.

tuin-met-olijfboomBron: wonenop1 via HomeDeco Binnenkijken
 

Verkleurde bladeren

Verkleurde bladeren zijn vaak een teken van toch teveel water. Als de bladeren een beetje geel of bruin worden, is het beter om de plant wat minder water per keer te geven.

olijfboom-woonkamerBron: wonenbyweegbree via HomeDeco Binnenkijken
 

Snoeien

Door te snoeien behoud je niet alleen de mooie uitstraling van de olijfboom, maar kan de plant ook beter zijn energie over de takken verdelen. Als je een paar takken hebt weggehaald krijgt de plant ook weer meer zonlicht en groeit daardoor sneller. Je kunt je olijfboompje het beste in het voorjaar snoeien, omdat de plant dan nog in de groeiperiode zit en daardoor sneller herstelt.

tuin-met-olijfboomBron: huisjeinhaarlemstad via HomeDeco Binnenkijken
 

Voeding

Het is eigenlijk niet nodig om extra voeding te geven, maar als het geen hardloper is, dan kun je de voeding in het groeiseizoen geven. Dit is van maart tot september en je kunt hiervoor algemene kamerplantenvoeding geven. Hierdoor krijgt je plant een extra boost.

Check wel altijd eventjes op de verpakking hoe vaak je voeding mag geven.

tuin-met-olijfboomBron: stylingbymanon via HomeDeco Binnenkijken
 

Verpotten

Het verpotten van de olijfboom is afhankelijk van hoe goed jouw olijfboom groeit. Als je denkt dat de huidige bloempot of plantenbak te klein is, dan is het tijd om te verpotten. Meestal is dit zo om de twee jaar. Kies voor een leuke plantenpot die minimaal 20% groter is. Op deze manier geef je 'm namelijk genoeg ruimte om weer verder te kunnen groeien. Je kunt hiervoor algemene potgrond gebruiken.

Goed om een flinke laag hydrokorrels op de bodem te leggen voordat je de plantenpot met de potgrond vult. Boor ook een gaatje in de onderkant van de pot zodat het overtollige water kan weglopen.

olijfboomBron: unsplash

Houten bloembak 28 cm hoog
Warentuin Natuurlijk 

Zie ook:
- Zo moet je de sansevieria verzorgen
- Zo verzorg de plant van het jaar
- Zo verzorg je kruidenplantjes

 
 
Badkamer

4 Tips om je badkamer een leukere sfeer te geven.

geschreven door jedy
4 Tips om je badkamer een leukere sfeer te geven.

Bron: Charisathome via HomeDeco Binnenkijken Stap jij jouw badkamer binnen en voelt het niet als een oase van rust ? Geen zorgen! Wij hebben 4 handige tips om jouw badkamer om te toveren tot een plek waar jij elke dag wilt zijn. Van sfeerverlichting tot planten, wij van Homede...

meer...